Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sasu Salin on Susijengin ilopilleri: "Ehkä olen suosittu äitien ja lasten keskuudessa"

Sasu Salin on päässyt eroon 'Malmin roskisdyykkarin' roolista

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Sasu Salin nautti koripallomaajoukkueen käynnistä leirikoululaisten vieraana Montpellierin ydinkeskustassa.
Sasu Salin nautti koripallomaajoukkueen käynnistä leirikoululaisten vieraana Montpellierin ydinkeskustassa. Kuva: Vesa Koivunen

Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli tuttavallisemmin Susijengin takamies-laituri Sasu Salin on aurinkoinen persoona, joka levittää hyvää tuulta lähelle ja vähän kauemmaksikin.

"Tosi leppoisa ja hyväntuulinen veijari, joka ei stressaa juuri koskaan", sanoo monivuotinen maajoukkue- ja kämppäkaveri Petteri Koponen. "Hommat Sasu tekee aina täysillä", hän jatkaa.

Koripallo

Montpellier, miesten EM-kilpailut:

A-lohko maanantaina:

Suomi–Venäjä 81–79, Israel–Bosnia ja Hertsegovina 84–86, Ranska-Puola 69–66.

 

Ranska 3 3 0 247–205 6
Israel 3 2 1 239–225 5
Puola 3 2 1 216–212 5
Suomi 3 1 2 236–255 4
Bosnia-Hertsegovina 3 1 2 202–235 4
Venäjä 3 0 3 231–239 3

Seuraavat ottelut: 9.9. Bosnia ja Hertsegovina–Suomi (klo 16), Puola–Israel (klo 18.30), Venäjä–Ranska (klo 22).

Salin vetää ihmisiä puoleensa kuin magneetti. Se tuli esiin maanantai-iltana joukkueen tuhansien kannattajien fanitapaamisessa Montpellierin keskustassa ja tiistaina, kun maajoukkue vieraili vapaapäivänään suomalaislasten leirikoulussa kaupungin ydinkeskustassa.

Leirillä on 24 lasta. Jokainen kärtti lämminhenkisen tilaisuuden aikana Salinilta nimmaria tai pyysi selfie-kuvaa.

Pelaajalla oli aikaa kaikille halukkaille. Heitä riitti jonoksi asti.

"Kouluun oli kiva palata pitkästä aikaa", sanoi Salin, joka kirjoitti ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta viisi vuotta sitten. "Opin muun muassa, mitä ovat ranskalaiset perunat (pommes de frittes) ranskaksi", Salin vitsaili.

Hän on jopa hämillään suosiostaan.

"Suosittu ja suosittu, ehkä olen sitä äitien ja lasten keskuudessa. On kivaa, jos pystymme antamaan kannattajille jotain takaisin", 24-vuotias peluri hymähti.

Ulkopuolisen silmin tarkasteltuna näyttää, että pellavapää on myös nuorten naisten ihailun kohde. Salin elää kukoistavassa parisuhteessa Kia Ignatiuksen kanssa.

Salin on saanut koripallolta paljon, ammatin ja kasapäin ystäviä. Hän haluaa maksaa lajille takaisin.

Hän on mukana K-ruokakauppaketjun Pirkka-mainoksessa, jossa hän pelaa lasten kanssa korista ulkona. Isä huutaa omat tenavansa syömään, mutta sisälle marssii Salinin johdolla keittiöntäydellinen väkeä.

Ongelma ratkeaa, yllätysvieraille löytyy pöperöä.

Televisiomainos poikii rahaa Suomen juniorimaajoukkueille. Salin ei empinyt hetkeäkään, kun hänet pyydettiin yhdeksi keulakuvista.

"Sitä oli tosi mukava tehdä, mutta onhan se outoa törmätä kaupassa pahviseen Sasuun."

Ihan pelkällä mukavuudella Salin ei ole asemaansa saavuttanut. Hänestä on kehkeytynyt viidessä vuodessa piinkova ammattilainen.

Salin tuli maajoukkueeseen heittäjänä. Alkuvuosina hän profiloitui puolustuspään erikoisosaajaksi, joka keksi itselleen erikoisen lempinimen. "Olen Malmin roskisdyykkari", Salin sanoi ja viittasi herhiläismäiseen vartiointipeliinsä ja hanakoihin hyppyihinsä irtopallojen perään.

Salin sai koripallo-oppinsa Malmin Superkoriksessa. Kun hän löi läpi maajoukkuetasolla viitisen vuotta sitten, slovenialainen Ljubljana pestasi suomalaistaistelijan.

Ljubljanassa pelataan melko mekaanista askelmerkkikorista. Salin vaihtoi kesken viime kauden Gran Canaria -joukkueeseen, joka pelaa espanjan kivikovassa A-liigassa.

Suomalaisen kevät oli onnistunut. Seura tarjosi Salinille vuoden jatkopaperia, jonka hän allekirjoitti riemumielin.

Salin on saanut Las Palmasissa vapauksia, jotka hän on hyödyntänyt. 191-senttinen mies on puolustusvelvotteiden ohella tarkkakätinen ratkaisija.

"Olen todella tyytyväinen siirtooni. Valmentaja antaa vapauksia", Salin sanoi.

Kanarian päävalmentaja on Aito Garcia Reneses. Hän on koulinut Ricky Rubiosta NBA-tasoisen huipputakamiehen.

Kolme pointtia

Bosnia pelaa voimakorista

1 "Bosnia pelaa perinteistä voimakoripalloa. He tunkevat väkisin korin alle ja menevät erittäin voimakkasti hyökkäyslevypalloihin", sanoo Suomen valmennusjohtoon kuuluva Pekka Salminen.

Syy hanakkaan korinaluspeliin on se, etteivät Bosnian isot miehet osaa heittää kaukaa.

2 Salmisen mukaan erityishuomio Bosnian joukkueessa kannattaa kiinnittää riistoihin pyrkivään Alex Renfroeen ja 193-senttiseen Marko Sutaloon, joka on toistaiseksi hakenut turnauksessa jyvää kaukoheitoilleen.

Kolmantena pelaajana Salmisen listalle nousee Andrija Stipanovic (208/28).

"Vanttera pelaaja, joka taistelee hyvin levypalloista. Hänelle pelataan palloa todella paljon sisään."

3 Ranskan takamiestähti Tony Parker teki Puolaa vastaan 16 pistettä. Ne nostivat 33-vuotiaan NBA-tähden kaikkien aikojen korintekijäksi EM-kisoissa.

Parkerilla on tilillään 62 ottelussa 1 046 pinnaa. Listakakkosella, Kreikan Nikos Gallisilla, on 1 030 pistettä. Hän keräsi ne 33 pelissä.

Salinin ajatukset ovat toistaiseksi tiukasti maajoukkueessa ja Montpellierissa pelattavassa EM-turnauksessa. Hän on ollut turnauksessa toistaiseksi Suomen toiseksi paras pistemies Erik Murphyn jälkeen.

Jarmo Färdig HS
Montpellier

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!