Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin jalkapalloihmeen rakentaja kertoo: Kyse ei sittenkään ihmetempuista

Islannin jalkapallon nousu on pitkäjänteisen ja järjestelmällisen työn tulosta. Maajoukkueen valmentaja Heimir Hallgrímsson kertoo, millaisia tekijöitä ihmeen takaa löytyy.

Urheilu
 
Karl Petersson AFP
Islantilaisista on tullut jalkapallokansaa. Kotiottelu Tšekkejä vastaan kesäkuussa veti katsomon täyteen Reykjavikissa. Ensi kesänä fanit matkaavat iloisina EM-kisapaikoille Ranskaan.
Islantilaisista on tullut jalkapallokansaa. Kotiottelu Tšekkejä vastaan kesäkuussa veti katsomon täyteen Reykjavikissa. Ensi kesänä fanit matkaavat iloisina EM-kisapaikoille Ranskaan. Kuva: Karl Petersson AFP

Kuulostaako tutulta?

"Vuosikausia ajattelimme, että olemme niin pieni maa ja jalkapallo on niin suuri laji, ettemme ikinä pääse arvokisoihin."

Artikkeliin liittyvät

Puhuja on Heimir Hallgrímsson, Islannin jalkapallomaajoukkueen toinen valmentaja, monen islantilaisen mielestä ihmeidentekijä, joka yhdessä ruotsalaisen Lars Lagerbäckin kanssa vei Islannin maajoukkueen jalkapallon EM-kisoihin.

"Nyt kaikki liitelevät pilvissä", hän sanoo puhelimitse kotikonnuiltaan Islannista.

"Kaikki eivät vielä edes ymmärrä, kuinka suuri saavutus ja psykologinen voitto tämä on", hän jatkaa.

Mutta Hallgrímsson, 48, ymmärtää.

Hän on pelannut jalkapalloa lapsesta saakka ja valmentanut 17-vuotiaasta asti. Hän muistaa ja tietää, kuinka suuren nousun islantilainen jalkapalloilu on viime vuosina tehnyt..

Jo Brasilian MM-kisojen karsinnoissa liippasi läheltä. Kroatia pudotti Islannin lopputurnauksesta jatkokarsinnassa yhteismaalein 2–0.

"Kun olimme silloin niin lähellä, ajattelimme, ettei sama mahdollisuus ehkä toistu enää koskaan. Mutta me opimme niistä peleistä paljon. Se oli hyödyllinen kokemus kaikille, myös kokeneimmille pelaajillemme."

Hallgrímssonin mukaan Kroatiaa vastaan islantilaisten keskittyminen petti, eikä samaa virhettä haluttu enää toistaa EM-karsinnan ratkaisupeleissä viime viikon lopulla.

"Tiesimme nyt, mitä meidän pitää tehdä, mitä askeleita ottaa."

Islanti voitti viime torstaina vieraissa Hollannin 1–0 ja pelasi sunnuntaina kotonaan Kazakstanin kanssa 0–0. Neljä pistettä varmistivat jatkopaikan.

"Maajoukkueen pelaajat ovat Islannissa nyt suuria tähtiä. Kaikki tuntevat heidät. Kaikki ovat heistä ylpeitä", Hallgrímsson sanoo.

Keitä maajoukkueen pelaajat sitten ovat?

"Monet heistä ovat kotoisin pienistä kylistä eri puolilta Islantia", Hallgrímsson kertoo.

Monet heistä myös lähtivät kotimaan juniorivuosien jälkeen jo teini-ikäisinä ulkomaisiin seuroihin ja akatemioihin harjoittelemaan. Maailmalla heitä ei kuitenkaan juuri tunneta.

"EM-kisoihin pääsy auttaa siinä", Hallgrímsson uskoo.

Maajoukkueen pelaajista kaksi tulee kotimaan amatöörisarjasta, muut edustavat eurooppalaisia seurajoukkueita. Mannereurooppalaisissa seuroissa islantilaisia pelaa kaikkiaan 67.

"Aika iso määrä, josta voimme valita", Hallgrímsson toteaa.

Islannin tunnetuimmat pelaajat lienevät Englannin Valioliigan Swanseassa pelaava keskikenttämies Gylfi Sigurdsson, 25, ja Ranskan Liigan Nantesia edustava hyökkääjä Kolbein Sigthorsson, 25.

"Pelaajamme eivät ole yhtä taitavia kuin vaikkapa Hollannin ja Turkin pelaajat."

"Hollannilla on maajoukkueessa varmaankin 20 pelaajaa, jotka pelaavat kovatasoisia sarjapelejä ja Mestarien liigaa joka viikko, meillä ei."

"Kun rakensimme joukkuetta, ajattelimme, että meidän täytyy olla parempia muulla tavoin."

Hallgrímssonin mukaan Islannin maajoukkueessa keskitytään pelaajien taktiseen osaamiseen, henkisiin ominaisuuksiin ja luonteeseen. Pelaajien täytyy olla valmiita kovaan työhön ja työskentelemään ryhmänä.

"Nämä ovat ominaisuuksia, joita maajoukkueessa haluamme."

Islantilaisten pelaajien virta ulkomaille on viime vuosina entisestään kasvanut. Karsintamenestys ja tasokas junioreiden valmennus ovat pitäneet siitä huolen.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan valmentajastandardeilla mitattuna valmennuksen kehittyminen on ollut huimaa. Ensimmäinen islantilainen Uefa B -tason valmentaja valmistui tammikuussa 2004.

Nyt maassa on 584 Uefa B-, 184 Uefa A- ja kymmenen korkeimman Uefa Pro -tason valmentajaa. Suomen luvut ovat 153 Uefa A- ja 652 Uefa B -koulutuksen saanutta valmentajaa. Islannin väkilukuun (noin 320 000) ja rekisteröityjen pelaajien määrään (noin 21 000) suhteutettuna koulutettujen valmentajien määrä on maassa suurempi kuin missään muualla maailmassa.

"Jalkapallo muuttui Islannissa ympärivuotiseksi lajiksi vasta joitakin vuosia sitten. Ymmärsimme silloin, että tarvitsemme paljon koulutettuja valmentajia. Hallien ja keinonurmien rakentaminen on parantanut olosuhteita merkittävästi", Hallgrímsson kertoo.

"Päätimme, että viisivuotiaista lähtien kaikilla lapsilla täytyy olla lisensoitu jalkapallovalmentaja vetämässä harjoituksia. Monissa muissa maissa lasten valmennuksesta huolehtivat isät, äidit tai liikunnanopettajat", Hallgrímsson huomauttaa.

Hän muistuttaa, että Islanti on edelleen jalkapalloilussa amatöörimaa. Kun hyviä valmentajia on tarpeeksi, niin ei kuitenkaan ole väliä, elääkö jalkapalloa pelaava lapsi pikkukylässä vai kaupungissa tai pelaako hän kyläseurassa vai maan mestareissa.

"Lapsi saa aina samantasoista valmennusta, eikä jalkapallon perässä tarvitse matkustaa toiselle paikkakunnalle."

"Hyvät valmentajat ovat kaiken avain. Valmentajien ja seurojen on syytä olla ylpeitä itsestään."

Seurat myös tekevät yhteistyötä koulujen kanssa. Useimmissa kunnissa lapset voivat mennä suoraan koulusta jalkapalloharjoituksiin.

Voimakkaan satsauksen vaikutus näkyy Islannin nuorisomaajoukkueiden peleissä.

"16–17-vuotiaat menestyvät hyvin ja pääsevät arvokisojen alkukarsinnoista jatkoon melkein joka vuosi. Se on ehkä normaalia, koska aloitamme lasten valmentamisen aikaisemmin kuin monissa muissa maissa", Hallgrímsson pohtii.

Vanhemmissa ikäluokissa suuremmat jalkapallomaat jyräävät laadullaan ja massallaan.

"21-vuotiaissa olemme päässeet lopputurnaukseen kerran. Siitä ikäluokasta on nyt maajoukkueessa kymmenkunta pelaajaa", Hallgrímsson kertoo.

Viime lauantaina Islannin 21-vuotiaat kuitenkin voittivat EM-karsintaottelussaan Ranskan 3–2 ja johtavat karsintalohkoaan.

"Voitto Ranskan kaltaisesta suuresta jalkapallomaasta on kova saavutus."

Islannin jalkapalloilun tulevaisuutta arvioidessaan Hallgrímsson on positiivinen realisti.

"Jos isotkaan jalkapallomaat eivät selviydy arvoturnauksiin joka kerta, niin on varsin epätodennäköistä, että Islantikaan pystyisi siihen", hän toteaa.

"Meidän täytyy ymmärtää, mikä toi meidät näin pitkälle, olla viisaita ja käyttää resurssimme järkevästi, jotta voimme päästä kisoihin uudelleen."

"Eikä sortua hypeen."

Heimir Hallgrímssonissa itsessään kiteytyy hyvinkin olennaisia asioita islantilaisen jalkapalloilun tiestä kohti kukoistusta.

Hän on tuhoisista tulivuorenpurkauksistaan sekä kalastuksesta ja kalanjalostuksesta tunnetun Vestmannasaarten poika, jonka suurin intohimo on ollut nuoresta pitäen jalkapallo. Itsestään ja tulevaisuuden haaveistaan hän puhuu nöyrästi – jopa vähätellen.

"Olen ammatiltani hammaslääkäri. En ole koskaan valmentanut rahan vuoksi enkä ajattele palkkoja ja sellaista."

"Islantilaisten jalkapallovalmentajien on ylipäätään hankala saada palkattuja töitä, koska kotimaassa pelataan amatöörisarjaa. Eikä ulkomaillakaan kenellekään tule ensimmäisenä mieleen Heimir Hallgrímsson Islannista, kun he etsivät seuraan uutta valmentajaa."

Pestiinsä maajoukkueessa Hallgrímsson on erittäin tyytyväinen.

"Olemme pärjänneet hyvin. Se voisi olla tietysti minullekin tie eteenpäin, mutta minun filosofiani on, että ei kannata ajatella sellaista – se tapahtuu, jos on tapahtuakseen."

"Minulla on paljon vastuuta pariksi vuodeksi, ja jos teen työni hyvin, niin jotainhan siitä voi seurata."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?