Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Litmanen kirjoitti kiltin elämäkerran

Maajoukkueuran päätös jäi kismittämään Suomen kaikkien aikojen parasta jalkapalloilijaa

Urheilu
 
LK
Jari Litmanen koki urallaan riemukkaita onnistumisen hetkiä myös Barcelonan paidassa.
Jari Litmanen koki urallaan riemukkaita onnistumisen hetkiä myös Barcelonan paidassa. Kuva: LK

Jari Litmasesta on vuosien saatossa kirjoitettu valtavasti. Hänestä on tehty dokumenttielokuva Kuningas Litmanen. Hänestä on puhuttu, häntä on rakastettu, häntä on ylistetty.

Harvan suomalaisurheilijan uraa on seurattu yhtä tarkasti kuin Litmasen. Kaikki tietävät Litin.

Nyt Litmanen on kirjoittanut elämäkerran, jonka nimi on ytimekkäästi Litmanen 10.

Tammen julkaisemassa kirjassa Litmanen käy yksityiskohtaisesti läpi uransa vaiheet, hyvät ja huonot hetket. Hyviä hetkiä riitti niin paljon, että Litmanen on paikkansa ansainnut yhtenä suomalaisen urheiluhistorian suurimmista hahmoista.

Litmasen myyttisyyttä on aina lisännyt tietty salamyhkäisyys – ja loputtomalta tuntunut loukkaantumiskierre. Hän ei ole koskaan avannut siviilielämäänsä määräänsä enempää julkisuudessa. Ei hän sitä tee myöskään elämäkerrassaan.

Harva odotti Litmaselta paljastuskirjaa tai valitusvirttä, eikä sellaista toden totta saatu. Litmasella on lähes kaikista urallaan kohtaamista ihmisistä pääasiassa hyvää sanottavaa.

Se kertoo paljon Litmasesta, vaikka se joidenkin mielestä on vähän tylsää. Ei ole ollut kohuja, ei ole ollut skandaaleita, eikä tästä kirjasta sensaatio-otsikoita revitä.

Litmanen on aina halunnut tulla muistetuksi vain teoistaan pelikentillä, ja se hänelle suotakoon. Teot ovat puhuneet puolestaan: nousu ensin Suomen huipulle, Euroopan valloitus Ajaxissa, Mestarien liigan voitto ja todella pitkä maajoukkueura eivät jätä kylmäksi.

Ei Litmanen 10 -kirja täysin särmätönkään ole.

Litmasta ihmetyttää tapa, jolla valmentaja Lorenzo Serra Ferrer häneen suhtautui Barcelonassa. Litmasta mietityttää, miksi Liverpool halusi hänet riveihinsä mutta rooli seurassa oli lähinnä varamies. Yksi mielenkiintoinen kohta on, kun Litmanen kirjoittaa maajoukkueuransa lopusta.

Hänen viimeiseksi A-maaottelukseen jäi vuonna 2010 pelattu San Marino -peli. Väliaikainen päävalmentaja Markku Kanerva ja häntä seurannut Mixu Paatelainen eivät löytäneet Litmaselle roolia maajoukkueessa.

"Sain kunnian päättää maajoukkueurani maailman rankinglistan sijalla 208 olevaa maata vastaan muutaman tuhannen katsojan edessä synkkänä marraskuun iltana. Se tuntui silloin vähäiseltä vastineelta niille yli 20 vuodelle, jotka olin antanut Suomen A-maajoukkueelle. Se oli outo tunne. Minut halutaan mukaan, mutta minulle ei ollut mitään roolia. Haluttiinko minut mukaan maskotiksi?" Litmanen kirjoittaa.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, ettei mitään ole hampaankolossa, ja välit Paatelaiseen sekä Kanervaan ovat kunnossa.

Kuningas Litmanen oli taidolla ja sydämellä tehty urheiludokumentti. Siinä Litmanen päästettiin kuitenkin melko helpolla. Sama asetelma on elämäkertakirjassa: kaikki ääneen pääsevät kehuvat Litmasta kilpaa.

Litmanen ei myöskään tee suuria linjapuheita suomalaisen jalkapallon tilasta ja suunnasta.

Kirjassa Litmanen kuvailee, kuinka hän omisti hyvin nuorena suuren osan elämästään jalkapallolle. Suuret harjoitusmäärät jo lapsena, monien lajien harrastaminen, ajoittainen vaikeus sovittaa koulunkäyntiä ja armeijaa urheiluelämään tulevat selvästi esille.

Litmanen harjoitteli todella paljon, hän halusi huipulle ja sinne hän myös pääsi.

Siltä osin Litmanen 10 rakentaa melko perinteistä sankarimyyttiä. Lahdessa syntyneen Litmasen valtava into harjoittelemiseen on ollut aina laajalti tiedossa.

Litmasesta välittyy kuva ihmisenä, joka arvostaa työntekoa, rehellisyyttä ja määrätietoisuutta. Hän nousi nuorena aikuisten harjoituksiin ja peleihin, ja omien sanojensa mukaan hän oli eräänlainen väliinputoaja.

Hollolassa varttunut työläisperheen lapsi vietti ison osan ajastaan aikuisten maailmassa, vaikka hän oli vielä lähes lapsi.

Kirja piirtää hetkittäin myös kuvaa kansainvälisen huippujalkapallon raadollisuudesta. Seurapolitiikka on välillä vaikuttanut otteluiden pelaajavalintoihin. Litmasen kokemukset huipulta ovat valaisevia, ja kirjassa on myös kattava tilasto-osuus.

Moitteita teos ansaitsee suuresta toiston määrästä. Monia asioita käydään läpi lähes samoilla sanoilla useilla eri sivuilla.

Loukkaantumiset varjostivat Litmasen uraa, josta tuli hyvin katkonainen. Ajaxin kultaisten vuosien vastapainoksi aika Barcelonassa, Liverpoolissa ja toinen pesti Ajaxissa eivät olleet monestakaan syystä helppoja.

Mielenkiintoinen kohta kirjassa on, miten paljon Litmasella olisi ollut huipputasolla ottajia ennen siirtymistä Ajaxista Barcelonaan vuonna 1999. Esimerkiksi AS Roma, AC Milan, Bayern München, Atlético Madrid ja Liverpool olivat kiinnostuneita Litmasesta.

Litmanen valitsi kuitenkin lopulta Barcelonan, eivätkä siellä asiat menneet odotetusti. Litmanen ei kuitenkaan vaikuta katkeralta. Kirja päättyy paljon puhuvaan kappaleeseen: "Tällaista elämä kuitenkin on, tietynlaista kolikonheittoa. Välillä tulee kruuna ja välillä klaava. Siihen on sopeuduttava, mutta peli jatkuu loppuvihellykseen asti."

Litmanen ei ole vieläkään lopettanut virallisesti uraansa.

Jari Litmanen:
Litmanen 10. Tammi. 300 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!