Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Coloradon Susi" Risto Ulmala joutui sietämään vihapostia – "70-luvun mitalisade oli rasitteena"

Risto Ulmala rohmusi paljon pisteitä Suomelle Ruotsi-ottelussa. Arvokisojen vanhat valinnat ja nykyajan tulokset harmittavat kokenutta kestävyysjuoksijaa.

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Risto Ulmala laskee juosseensa elämänsä aikana noin 100 000 kilometriä. "Moni juoksi päivässä, viikossa ja kuukaudessa enemmän kuin minä, muttei vuodessa. Vain sunnuntai oli palautuspäivä. Silloin juoksin vain kevyen 30 kilometriä", sanoo Ulmala Muuramen maisemissa Keski-Suomessa.
Risto Ulmala laskee juosseensa elämänsä aikana noin 100 000 kilometriä. "Moni juoksi päivässä, viikossa ja kuukaudessa enemmän kuin minä, muttei vuodessa. Vain sunnuntai oli palautuspäivä. Silloin juoksin vain kevyen 30 kilometriä", sanoo Ulmala Muuramen maisemissa Keski-Suomessa. Kuva: Petteri Kivimäki

Kestävyysjuoksija Risto Ulmala on kokenut maaotteluratsu, kuten vanha sanonta kuuluu.

Yleisurheilun perinteinen maaottelu Ruotsia vastaan järjestetään viikonloppuna jo 75. kerran. Ulmala on juossut kymmenen kisaa Ruotsi-ottelussa, jossa hän on voittanut kahdeksan kertaa joko 5 000 tai 10 000 metrin juoksut.

"Olenhan minä tuonut paljon pisteitä Suomelle", sanoo 52-vuotias Ulmala vaihteeksi kotimaisemissaan Muuramessa.

Pelkästään 5 000 metrin juoksun hän voitti maaottelussa viidesti.

Ulmala on juuri palannut toisesta kodistaan Coloradosta, jossa hän asuu perheensä kanssa. Opettajavaimo Jessica on Yhdysvaltain kansalainen, mutta 14- ja 17-vuotiaille tytöillä on kaksoiskansalaisuus.

Muurameen Ulmalan on tuonut työ Honkarakenteella. "Olen supervisor", sanoo Ulmala ja hakee oikeaa suomenkielistä sanaa – valvoja tai tarkastaja.

"Supervisorin" töitä hän tehnyt Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Keniassa asti.

"Veikeä homma, kun juoksuaikanakin tuli kierrettyä maailmaa. Yritän päästä jouluksi kotiin Coloradoon. Mahdollista on, että muutan sinne kokonaan."

Aikanaan Ulmala harjoitteli paljon yksinään Coloradossa. Siitä hän sai lempinimensäkin Coloradon Susi.

Ulmalan huippuvuodet radalla olivat 1987–1995. Atlantan olympialaisissa 1996 hän keskeytti maratonilla. Käytännössä ura päättyi siihen.

Vuoden 1991 MM-kisoissa Tokiossa Ulmala oli 5 000 metrillä seitsemäs. On aika uskomatonta, ettei kukaan toinen suomalainen miesjuoksija ole yltänyt sen jälkeen arvokisoissa samaan sileällä juoksumatkalla.

Jukka Keskisalo voitti Euroopan mestaruuden 3 000 metrin esteissä 2006.

"Ei sen pitäisi näin olla. Evoluution pitäisi viedä eteenpäin", sanoo Ulmala. "Tulosurheilussa ainoat faktat ovat tulokset."

Ulmala sai aikanaan vihaista postia, kun hän ei pärjännyt sen paremmin.

"Vanha 1970-luvun mitalisade oli rasitteena. Pistesijoja ei arvostettu."

Viiden tuhannen metrin ennätyksellään 13.21,90 Ulmala olisi yhä arvokisajuoksija. Hänen aktiiviaikanaan ei aina ollut niin.

Ulmalaa ei ollut valittu 1993 MM-kisoihin Stuttgartiin, vaikka hän oli hyvässä kunnossa.

Kuka

Risto Ulmala

 Syntynyt: 7. toukokuuta 1963 Helsingissä.

 Asuu Muuramessa, mutta varsinainen kotipaikka Coloradossa.

 Seurat: JKU ja Saarijärven Pullistus.

 Valmentaja: Esko Lipsonen (kuollut 3. helmikuuta 2015).

 MM-kisat: 1991 seitsemäs 5 000 metrillä.

 EM-kisat: 1990 kuudes ja 1994 seitsemäs 5 000 metrillä.

 Kolme Suomen mestaruutta 5 000 ja 10 000 metrillä 1989–1991.

 Nykyinen työ: Hirsikehikoiden tarkastaja Honka-rakenteella.

 Juoksi jo 10-vuotiaana 1 000 metriä aikaan 3.07,7.

Ennen kisoja Ulmala voitti vitosen Tukholmassa, ja silloinen kestävyysjuoksun päävalmentaja Lasse Mikkelsson tuli Ulmalaa vastaan lentokentälle.

"Mikkelsson kertoi, että minut on sittenkin valittu MM-kisoihin. Kävelin hänen ohitseen ja sanoin, etten lähde ja nousin Jyväskylän-koneeseen", muistelee Ulmala nyt hymyssä suin.

"En tiedä, tekisinkö enää niin. Olen kai pehmentynyt."

Ulmalan muistissa oli vielä valinnat Soulin kesäkisoihin 1988. Suomi–Ruotsi-maaottelu oli poikkeuksellisesti ennen loppusyksyn olympialaisia.

Ulmala juoksi Helsingin olympiastadionilla kurjassa kelissä 13.30,44, muttei päässyt Souliin.

Ainoat tappionsa Ruotsi-otteluissa Ulmala kärsi Johnny Danielssonille, muun muassa 1988. "Heittäydyin ja kaaduin", muistaa Ulmala.

Ruotsi valitsi Danielssonin Soulin kesäkisoihin, joissa hän juoksi 5 000 metrin finaalissa kymmenenneksi ajalla 13.35,83.

"Minun on vieläkin vaikea ymmärtää olympiavalintoja. Jotain sanotaan, ja sitten päätetään jotain muuta", sanoo Ulmala.

Ulmalan mielestä on lähes julkinen salaisuus, että kestävyysjuoksussa käytettiin epohormonia, joka edistää elimistön punasolutuotantoa.

Epo nousi ensi kertaa esiin urheilussa Stuttgartin EM-kisoissa 1986. Ne olivat vahvat kisat italialaisilta juoksijoilta, kuten myös 1990 EM-kisat Splitissä.

"Sitä ei kukaan kiellä. Epo on minun luuloni – kaikki tiesivät", sanoo Ulmala.

Tarjottiinko epoa sinulle?

"Kukaan ei tarjonnut, enkä käyttänyt. Jos olisin käyttänyt, en olisi tässä puhumassa. Tulin urallani siihen pisteeseen, että joko käytän epoa tai jatkan omin voimin. Jatkoin omin voimin, mutta tulokset eivät enää parantuneet", toteaa Ulmala, joka seuraa yleisurheilua satunnaisesti.

"Yleisurheilu on hienoa viihdettä. Maaottelua katson mielelläni, jos se osuu kohdalle. Varta vasten en asetu television ääreen."

Itse hän ei enää juokse. "Viisikymppisenä askel lyhenee, ja suu levenee."

 

Yleisurheilun Ruotsi–Suomi-maaottelu käydään Tukholmassa lauantaina ja sunnuntaina. Yle TV2 näyttää kisat lauantaina kello 16.20–19.30 ja sunnuntaina kello 14–17.30. Viime vuonna Ruotsi voitti miesten maaottelun pistein 216–193 ja naisten maaottelun 206–204.

Ari Pusa HS
Muurame

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!