Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivikovan keltanokan kaste

Suunnistaja Topi Raitanen päätti kokeilla estejuoksua ja päätyi Ruotsi-otteluun

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Monilahjakkuus Topi Raitanen uskoo, että jos hän saa harjoiteltua talven terveenä, niin hän juoksee ensi vuonna 3 000 metrin esteet 8 minuutin 45 sekunnin tietämiin. "Tänäänkin olisi voinut mennä, mutta nyt se jäi", Raitanen pohti Tukholmassa.
Monilahjakkuus Topi Raitanen uskoo, että jos hän saa harjoiteltua talven terveenä, niin hän juoksee ensi vuonna 3 000 metrin esteet 8 minuutin 45 sekunnin tietämiin. "Tänäänkin olisi voinut mennä, mutta nyt se jäi", Raitanen pohti Tukholmassa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Aurinko hiveli Tukholman stadionin kauniita tiiliseiniä. Suomen ja Ruotsin liput liehuvat ympäri stadionia, kaiuttimista soi Abba ja katsomosta karjuttiin "Hyvä Suomi!"

Tuusulalainen Topi Raitanen ei olisi voinut viime talvella kuvitella, että hän juoksisi tämän näkymän keskellä Suomen paidassa.

"Ihan uskomatonta", Raitanen naurahti.

Viikonlopun kestävä Suomi–Ruotsi-maaottelu alkoi lauantaina Tukholmassa, ja Raitanen kilpaili aloituspäivänä 3 000 metrin esteissä.

Elämänsä kolmannessa estejuoksukisassa kilpaillut Raitanen sijoittui hienosti toiseksi uudella ennätyksellään 8.52,75. Kisan voitti juoksua dominoinut Ruotsin Daniel Lundgren. Raitanen ei ollut suoritukseensa tyytyväinen.

"Eihän tuossa juostu kuin viimeiset 300 metriä. Sekunteja pystyy viilaamaan pelkästään vauhdinjaolla ja tekniikalla, on vielä paljon otettavaa pois", Raitanen tuumi.

Jos 19-vuotiaan Raitasen nimi ei kuulosta yleisurheiluväen korvaan tutulta, ei ihme. Raitanen on nimittäin huippulahjakas suunnistaja. Hän on napannut tänä vuonna viestisuunnistuksessa nuorten MM-kullan ja alle 20-vuotiaiden pitkän matkan SM-kullan.

"Suunnistuskausi on mennyt yli odotusten. Kaikki yleisurheilumenestys on ihan plussaa", Raitanen sanoo.

Mutta miten Raitanen suunnisti itsensä Ruotsi-otteluun? Nuorukainen loukkasi talvella polvensa, ja pari kuukautta meni kuntoutuessa. Kun jalka parani, yleisurheiluakin harrastanut Raitanen pani kaikki paukkunsa suunnistukseen.

Elokuussa hän päätti kokeilla – piruuttaan – elämänsä ensimmäistä kertaa estejuoksua ja ilmoittautui 19-vuotiaiden SM-kilpailuihin. Raitanen nappasikin 3 000 metrin esteiden SM-kullan.

Heti perään hän voitti vielä ikäistensä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa 3 000 metrin estejuoksun ennätysajallaan 8.53,48.

"En uskonut, että pystyisin juoksemaan niin kovaa", Raitanen myöntää.

Estejuoksija Janne Ukonmaanahon kotimaan kauden kärkiaika on 8.40,37.

Raitanen ei ole aikaansa juuri estejuoksulle uhrannut. Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen toivoo, että hän uhraisi tulevaisuudessa.

"Hänellä on maailmanluokan estejuoksijan otteet olemassa", Kemppainen kehuu.

Paljon kertoo se, että EM-kultaa 3 000 metrin esteissä voittanut Jukka Keskisalo juoksi Raitasen iässä lähes identtistä vauhtia.

"Jukka juoksi 19-vuotiaana nuorten maailmanmestaruuskisoissa ajan 8,52,46", Kemppainen vertaa.

Myös sprinttisuunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström on kisannut maaottelussa useamman kerran.

"Mårten juoksi Topin ikäisenä 3 000 metrin esteissä jopa 40 sekuntia hitaamman ajan kuin Topi. Kertoo paljon potentiaalista", Kemppainen tuumii.

Mäkelänrinteen urheilulukiota käyvällä Raitasella riittää estejuoksun tekniikassa hiomista. Hän aikookin panostaa talvella estejuoksun tekniikkaan, sillä se on hyvää treeniä myös suunnistusta varten.

"Estejuoksussa rytmi vaihtuu koko ajan, ja laji vaatii voimaominaisuuksia ja ketteryyttä. Olen tottunut metsissä pomppimaan, kiihdyttämään ja jarruttamaan."

Anna von Hertzen
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!