Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi-ottelussa sinivalkoista iloa ja surua

Suomen naiset ottivat omansa, miehille tuli murskatappio

Urheilu
 

"Voin mennä vesiesteeseen vaikka alasti, jos naiset niin vaativat", Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen naurahti voitokkaan Ruotsi-ottelun jälkeen. Naisten maajoukkue otti kahden vuoden tauon jälkeen voiton pistein 213,5–193,5, ja Kemppainen heitettiinkin juhlan kunnaksi vesiesteeseen. Alasti ei miesparan tarvinnut kuitenkaan räpiköidä.

"Kylmää oli", märkä Kemppainen tuumi.

Miesten kisa ei puolestaan antanut aihetta uimiseen. Suomen miehet lähtivät toiseen päivään pitkältä takamatkalta, ja Suomen hyvä toinen kilpailupäivä jätti tappiopisteiksi 179–231.

Suomen naiset saivat Tukholman olympiastadionilla sekä lauantaina että sunnuntaina viisi lajivoittoa. Sunnuntaina tulivat muun muassa kolmoisvoitot 100 metrin aidoissa ja kaksoisvoitot 10 000 metrillä sekä 200 metrillä.

Suomen kapteeni Hanna-Maari Latvala otti lajivoitot 100 ja 200 metrillä.

"Viikonloppuna tarvitsi tehdä aika perussuorituksen eikä ihmeellisempää, joten sellaisia juoksut myös olivat", Latvala tuumi.

Hän oli erittäin tyytyväinen joukkueen esityksiin sunnuntaina.

"Porukka venyi hienosti ja otti tärkeitä pisteitä. Ei tullut niiaamisia. Tosi hyvä vire oli päällä, ja yritin tsempata porukkaa aamulla, että nyt otetaan se, mikä meille kuuluu."

Myös Kemppainen oli tyytyväinen siihen, kuinka laajalla rintamalla naiset onnistuivat ja ylittivät itsensä. Etenkin kun kaksi huipputekijää, Nooralotta Neziri ja Sandra Eriksson, jäivät kisasta pois.

"Nooralotalle nousi perjantaina kuume. Sandralla on puolestaan ollut jaloissa sanomista Brysselin kisan jälkeen, hän ei ole jaloistaan terve."

Miesten maajoukkue sai lauantaina vain kaksi lajivoittoa, mutta sunnuntaina lajivoittoja irtosi jo neljä. Eniten pisteitä ropisi Tero Pitkämäen johdolla keihään ja David Söderbergin johdolla moukarin kolmoisvoitoista.

"Lämmittelyssä tuntui, etten missään tapauksessa pysty heittämään tänään kuutta kierrosta. Nivunen kiristyi aika lailla", Timanttiliigan perjantaina voittanut Pitkämäki sanoi.

"Kaksi ensimmäistä heittoa oli takkuista, mutta oli kolmaskin heitto. Vähän ennen heittotilannetta kramppasi pohje, mutta pystyin kuitenkin viimeistelemään heiton niin, että onnistuin siihen 84 metriin livauttamaan."

Nivustaan varonut Pitkämäki lopetti heittämisensä siihen. Hän oli jo ehtinyt kauhistella ennen kolmatta, 84,42 kantanutta voittoheittoaan, että tuleeko päivästä täysi katastrofi: kahdelta ruotsalaiselta turpaan.

"Ruotsalainen on pakko voittaa keihäänheitossa. Kyllä siihen väkisinkin syttyy, vaikka toissailtana on Timanttiliigan kokonaiskilpailun voittoa juhlittu ja henkisesti akut tyhjät."

Suomen miehet olivat maaottelussa kenttälajeissa vahvoja, mutta juoksulajeissa pisteet ropisivat sinikeltaisille.

"Kun juoksulajeista ei tule lajivoittoja, niin se näkyy heti tulostaululla", Kemppainen pohti.

Päänvaivaa aiheuttavat etenkin sileät, raakaa juoksuvoimaa vaativat juoksumatkat.

"Ongelmana on, että 12–18-vuotiaina kaikki parhaat pojat eivät hakeudu lajin pariin. Tarvitsemme markkinointia, jotta saamme lisää harrastajia", Kemppainen sanoi.

Naisurheilijoille polkaistiin kymmenisen vuotta sitten pystyyn projekti, jossa menestyneet huippu-urheilijanaiset toimivat mentoreina nuoremmilleen.

Ideana oli pönkittää nuorten naisyleisurheilijoiden uskoa ja halua heittäytyä huippuyleisurheiluun. Projekti toimi mainiosti, ja tulokset säteilevät tänä päivänä.

"Myös joku miesprojekti pitäisi laittaa mietintään. Tärkeää on kastella juuria, eli luoda intoa ja uskoa nuoriin, 15 ikävuoden nurkilla oleviin urheilijoihin", Kemppainen sanoi.

Anna von Hertzen
Tukholma

Jussi Nukari Lehtikuva
Hanna-Maari Latvala juoksi Suomelle kaksi henkilökohtaista lajivoittoa.
Hanna-Maari Latvala juoksi Suomelle kaksi henkilökohtaista lajivoittoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?