Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pallojen herra kannustaa yhteispeliin

Jukka Rautakorpi vastaa Olympiakomiteassa suomalaisesta palloilusta. Hänen mielestään Suomessa on ainutlaatuiset mahdollisuudet eri lajien väliseen yhteistyöhön, josta hyötyvät kaikki.

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Rautakorpi valittiin hiljattain Leijonien apuvalmentajaksi. Hän arvelee, että työajasta 20 prosenttia kuluu maajoukkueessa. Olympiakomitea ja Jääkiekkoliitto jakavat palkanmaksun toteutuvien osuuksien mukaan.
Rautakorpi valittiin hiljattain Leijonien apuvalmentajaksi. Hän arvelee, että työajasta 20 prosenttia kuluu maajoukkueessa. Olympiakomitea ja Jääkiekkoliitto jakavat palkanmaksun toteutuvien osuuksien mukaan. Kuva: Reijo Hietanen

Tulisieluinen, vaativa ja taitava valmentaja, joka elää pelissä mukana joka solullaan – niin että välillä menee ylikin ja tuomari saattaa kuulla uhkauksen talonsa palamisesta.

Tällainen on yleinen mielikuva jääkiekkovalmentaja Jukka Rautakorvesta.

Kuka?

Jukka Rautakorpi

 Kauhajoella syntynyt 51-vuotias suomalainen valmentaja.

 Toimii Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön palloilulajien vastuuvalmentajana ja miesten jääkiekkomaajoukkueen apuvalmentajana.

 Valmentanut jääkiekossa aiemmin Tapparaa, Lukkoa, Leksands IF:ää, HPK:ta, Amur Habarovskia ja nuorten maajoukkueita.

 Voittanut Suomen mestaruuden 2003 Tapparassa. Palkittiin samana vuonna SM-liigassa vuoden valmentajana.

 Toiminut myös Kuortaneen urheiluopiston valmennusjohtajana ja Jääkiekkoliiton valmennusjohtajana.

Keväällä Rautakorpi hyppäsi uuteen pestiin, kun hän seurasi Henrik Dettmannia Olympiakomitean palloilulajien vastuuvalmentajana.

Rautakorven hallinnoitavia lajeja ovat jääkiekko, jalkapallo, koripallo, lentopallo, salibandy ja käsipallo.

Tässä työssä Rautakorvesta näkyvät ulospäin toisenlaiset piirteet: tunteet eivät läiky samalla tavoin kuin kiekossa. Rautakorpi on enemmän keskustelemassa ja ehdottamassa kuin vaatimassa.

"Yritän jakaa lajien valmennusosaamista toisten lajien valmennusjohtajille ja päävalmentajille tietoa tyyliin: tässä lajissa on ratkaisu tämä tilanne tällä tavalla, miltä se kuulostaisi teidän näkökulmastanne? En missään nimessä mene päsmäröimään, että näin pitäisi tehdä", Rautakorpi sanoo.

Päsmäröivää Rautakorpea ei ole nähnyt myöskään käsipallon tuore maajoukkuevalmentaja Kaj Kekki.

"Rautakorpi on ammattivalmentaja, joka sparraa muita valmentajia ja me sparraamme häntä. Hän tietää, mistä puhuu ja mitä tekee."

Rautakorpi ei niinkään yritä viedä valmennusta uusille urille, kuin tehostaa entisestään toimintatapoja.

"Tampereen urheiluakatemiassakin on lajivalmennusta eri joukkuelajeissa. On tukipalveluita, kymmenkunta spesialistia ja asiantuntijoita. Haluamme nämä palvelut yksittäisen urheilijan käyttöön. Ei riitä, että valmentajat saavat lisää olosuhteita. Pitää auttaa yksittäistä pelaajaa, saada hänet kehittymään", Rautakorpi korostaa.

Miten pelaajien kehittämisessä onnistutaan jatkossa paremmin?

"Pitää tunnistaa talentit ja osoittaa heille tukimahdollisuuksia. Olemme jo ottaneet hyviä askeleita siinä, että saamme pelaajan ymmärtämään riittävän varhain, miksi hän urheilee ja mikä on hänen sisäinen motivaationsa huippu-urheiluun."

Rautakorpi kannustaa urheilijaa ajattelemaan uransa rakentamista omaehtoisesti.

"Jokainen pelaaja saavuttaa parhaansa omistamalla oman uransa. Kukaan valmentaja tai agentti ei sitä omista. Ne pelaajat, jotka sen todella ymmärtävät, ovat lajiensa parhaita pelaajia."

Tarvitaan valmentajien välistä tiedonjakoa, jotta urheilijoita pystytään pienessä maassa palvelemaan parhaalla tavalla. Rautakorpi pyrkii rakentamamaan palloilulajien valmentajien välille verkostoa, jossa vuorovaikutus sujuisi mutkattomasti.

"Kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa, virallisuus häviää ja keskustelu on hyvin avointa sekä läpinäkyvää. Alkaa tulla mukaan ystävyyttä ja toistensa sparrausta. Minäkään en ole silloin Olympiakomitean mies, vaan olen ihminen, jolla on tietty nimi", Rautakorpi kuvaa.

Rautakorpi arvioi joukkuepelien päävalmentajien tapaavan toisensa vuodessa noin viitisen kertaa.

"Käymme seuraamassa eri lajien toimintaa. Kesällä oli esimerkiksi lentopallon Maailmanliigan peli Hollantia vastaan. Lentopallon valmennus kävi läpi metodeja, joita he käyttävät valmistautumisessa ja tulosten purkamisessa. Vaikka puhutaan lentopallon taktisuudesta ja teknisyydestä, tilastoista ja videoista, aika nopeasti koutsit alkavat saman pöydän ääressä jutella ihmisen valmentamisesta: miten torjunnassa ei tule yhtä askelta liikaa, miten pelaaja saa itseluottamuksen, jolla on tilanteessa mahdollisimman valmis", hän kuvailee.

Rautakorven mukaan valmentajilla on eniten annettavaa toisilleen juuri ihmislähtöisessä valmentamisessa. Hänen ajatuksiaan tukee Kaj Kekki.

"Minulla käynnistyy 30:s vuosi valmentajana. Ei ole väliä, onko pallo kädessä, kiekko jäässä ja maila kädessä, ihmisten ja urheilijoiden pyörittäminen, motivoiminen ja ohjaaminen on samaa kaikessa", Kekki kertoo.

Rautakorpi uskoo Suomen pystyy olemaan valmennuksen yhteistyössä maailman paras maa.

"Voimme löytää toisiltamme asioita, joihin kilpailijamaissa ei pystytä. Parissa muussakin maassa olen valmentanut ja nähnyt heidän kilpailunsa. Venäjä on iso maa. Siellä tämä on logistisesti täysin mahdoton yhtälö. Ruotsissakaan ei missään nimessä päästäisi tällaiseen, vaikka kuvitellaan, että ruotsalaiset ovat yhteistyöihmisiä", Rautakorpi toteaa.

"Saamme Suomessa toisiltamme asioita jopa seuraavaan päivään ja harjoitukseen, puhumattakaan ohjelmoinnista kuukausi- tai vuositasolla. Esimerkiksi fysiikkapuolella saamme tietää, miten eri lajit ovat käyttäneet joitain asiantuntijoita. Jokaisen lajin ei tarvitse palkata asiantuntijoitakaan erikseen."

Tuomas Hämäläinen
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?