Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpainsinöörit oppivat jättämään Räikkösen rauhaan – puhuvat vain asiasta

Urheilu
 
Giampiero Sposito Reuters
Kimi Räikkösen ilonaiheet ovat olleet tällä kaudella harvassa.
Kimi Räikkösen ilonaiheet ovat olleet tällä kaudella harvassa. Kuva: Giampiero Sposito Reuters

"Jätä minut rauhaan – tiedän, mitä teen!"

Voisiko sen suoremmin sanoa? Kimi Räikkönen täräytti radioon englanniksi elämään jääneen kommentin silloiselle toiselle kilpainsinöörilleen Simon Rennielle Abu Dhabin osakilpailussa marraskuussa 2012.

Sittemmin Räikkönen on saanut olla rauhassa. Kilpainsinöörit ovat radiossa puhuneet vain tähdellisistä asioista ja jättäneet vuoden 2007 maailmanmestarin rauhaan epäoleellisilta jutuilta.

Räikkösen asenne on aina ollut samanlainen. Mark Slade oli hänen rinnallaan viisi vuotta McLarenilla ja kaksi vuotta Lotuksella. Kaksikon yhteistyö toimi erinomaisesti.

Ferrarilla Räikkösen kilpainsinööriksi tuli hänen edeltäjänsä Michael Schumacherin luottomiehenä monet mestaruudet voittanut Chris Dyer. Räikkösestä tuli mestari heti ensimmäisellä kaudellaan Maranellossa.

Sittemmin menestys on hiipunut. Nyt on menossa toinen vaikea kausi, jolloin mikään ei tunnu onnistuvan.

Dyer toimii nykyään BMW:n leirissä Saksan DTM-sarjassa. Hän vieraili F1-varikolla Monzassa ja tapasi tuttuja Ferrarilla.

Millä mielellä Dyer on seurannut Räikkösen kokemia vastoinkäymisiä?

"Ihailen Kimin asennetta tuollaisten takaiskujen kestämisessä. Tokkopa kukaan muu kuljettaja olisi pystynyt ottamaan ne yhtä hyvin, nujertumatta, ja jatkamaan yhtä päättäväisesti eteenpäin", Dyer tuumaili HS:lle.

Andrea Stella oli Räikkösen ensimmäinen italialainen kilpainsinööri. Hänen kanssaan yhteistyö sujui ongelmitta, mutta viime vuonna nuori Antonio Spagnolo ei löytänyt yhteistä säveltä suomalaisveteraanin kanssa.

Tälle vuodelle Räikkönen halusi rinnalleen jälleen englantilaisen luottomiehen. Dave Greenwood vapautui sopivasti insinöörimarkkinoille, kun Marussia-talli lopetti toimintansa viime syksynä Venäjän kisan jälkeen.

Rennie – mies, jolle Räikkönen tokaisi kuuluisan Leave Me Alone -sloganinsa – oli vuosikaudet Greenwoodin työkaverina Renaultilla.

Entä kysyikö Greenwood etukäteen vinkkejä Rennieltä ennen kuin lähti Räikkösen matkaan?

"Kyllä me lyhyesti siitä juttelimme", britti-insinööri myöntää.

Muistaako Rennie vielä sitten tuon Abu Dhabin kohuillan?

"C'mon! Kaikkihan sen muistavat. Mutta en halua puhua muiden asioista. Olen myös ihan varma, että jo seuraavassa kisassa Kimin ja Simonin välit olivat taas entisellään", Greenwood kuittasi.

Greenwood vakuutti, ettei hän muuttanut lähestymistään työhönsä millään muotoa ryhdyttyään Räikkösen kilpainsinööriksi.

"Tietysti jokaista kuljettajaa lähestyy tietyllä tavalla, kun kommunikoimme siitä, miten töitä tehdään. F1 on kuitenkin aina F1:tä – olet sitten missä tiimissä tahansa."

"Prosessit ovat samat – ajetaan sitten kilpaa, analysoidaan dataa ja tai puhutaan keskenämme", Greenwood kertoi.

Heikki Kulta
Singapore

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!