Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kisa formulamoottoreista kiristyy

Mercedes hallitsee, mutta Ferrari on myymässä moottoreitaan neljän muun tallin käyttöön

Urheilu
 
Edgar Su Reuters
Sebastian Vettelin Ferraria työnnettiin omaan pilttuuseensa Lewis Hamiltonin auton ohi Singaporen gp-kisan varikolla. Mercedes ja Ferrari ovat kuumimmat nimet ensi kauden moottorimarkkinoilla.
Sebastian Vettelin Ferraria työnnettiin omaan pilttuuseensa Lewis Hamiltonin auton ohi Singaporen gp-kisan varikolla. Mercedes ja Ferrari ovat kuumimmat nimet ensi kauden moottorimarkkinoilla. Kuva: Edgar Su Reuters

F1-säännöt eivät mullistu vielä ensi vuodeksi, mutta moottoripuolella on menossa uusjako. Mercedeksen valta-asema säilynee, mutta kilpailijat satsaavat täysillä aseman horjuttamiseen.

Mercedeksen leirissä jatkavat ensi kaudella Williams ja Force India tehdastiimin ohella.

Lotuksesta tulee mitä ilmeisimmin Renaultin talli, ja siltä vapautuvia moottoreita kärkkyy Manor.

Nyt näyttää, että ensi kerran F1-historiassa Ferrari myisi moottorit neljälle asiakastallille. Maranellon emotiimin lisäksi moottoreita käyttäisivät myös Red Bull, Toro Rosso, Sauber ja Haas.

Varmaa on, että koko viisikko ei saa ensi vuoden uutuusmoottoreita. Ferrarin lisäksi Red Bull ja Sauber ajavat todennäköisesti 2016-koneilla. Mahdollisesti Toro Rosso ja ainakin Haas joutuvat tyytymään tämän vuoden voimanlähteisiin.

Renault ja Honda (McLaren) keskittyvät vain omiin talleihinsa.

Tämän hetken tehoasteikossa Mercedes jyrää kärjessä. Ferrari on 25–30 hevosvoimaa, Renault 30–40 ja Honda 70–80 hevosvoimaa jäljessä. Pahat kielet väittävät, että Hondan kohdalla ero on ollut jollain radoilla jopa 100–150 hevosvoimaa.

Tälle kaudelle moottorivalmistajilla oli käytössään 32 niin sanottua kehityspolettia. Ensi vuodelle niitä on enää 25. Useimmat kehityspoletit käytetään heti ensimmäiseen kisaan. Noilla edistysaskelilla tehdastiimit pääsevät hankkimaan etua asiakkaisiinsa.

Ferrarilla on vielä tälle vuodelle jäljellä viimeinen polettipaketti, joka tulee USA:n kisaan Austiniin.

Moottoripuolella kutkuttavin tilanne syntyy ensi vuonna, jos Ferrari ja Red Bull ajavat samoilla moottoreilla. Silloin paljastuu, kumpi tehdas osaa rakentaa kilpailukykyisemmän auton.

HS:n tietojen mukaan jo F1-ympyröistä vetäytymässä ollut suunnittelijaguru Adrian Newey olisi palannut aivan innoissaan Milton Keynesin tehtaalle, kun uusia haasteita tulee yltäkylläisesti. Toisaalta myös James Allisonin johtama Ferrarin suunnitteluryhmä ponnistelee täydellä höyryllä parantaakseen oman autonsa iskukykyä siinä kuin moottoriakin.

Jos Ferrari häviäisi Red Bullille samoilla moottoreilla, se olisi ankara takaisku Maranellon suunnittelijoille.

Viime kaudella Renaultin moottorien kolme viimeistä voittoa ajaneelta Daniel Ricciardolta kysyttiin torstaina, mikä olisi hänen suosikkivaihtoehtonsa ensi vuoden voimanlähteeksi.

"Mieluisinta olisi saada se nopein moottori", Ricciardo tyytyi virnistämään.

Ferrari harkitsi kauden aikana Ricciardon värväämistä Kimi Räikkösen paikalle. Sen jälkeen kiinnostus Ricciardoon on laimentunut, mutta jos Red Bull ajaa ensi kaudella Maranellon moottoreilla, italialaistallilla on mahdollisuus seurata tarkemmin kuljettajan tekemisiä.

Tässä vaiheessa Sebastian Vettelin tallikaveri kaudelle 2017 on vielä täysin hämärän peitossa. Jatkaako Kimi Räikkönen, värvätäänkö Valtteri Bottas tai Ricciardo? Vai ostetaanko Max Verstappen? Siinä on varmuudella yksi ensi kauden seuratuimmista uutisista.

Mercedeksellä on sopimus Lewis Hamiltonin kanssa 2018 loppuun asti. Nico Rosbergin pesti päättyy ensi kauteen. Varmaa on, että tälläkin rintamalla kohistaan ensi vuonna paljon.

Heikki Kulta
Singapore

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?