Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henrik Dettmann muuttui räyhääjästä palvelijaksi

Ylimielisen maineessa ollut Henrik Dettmann nöyrtyi ja varttui valmentajaksi, joka asettaa pelaajat ja pelin kaiken keskiöön

Urheilu
 
Benoit Tessier Reuters
Henrik Dettmann on johdattanut Suomen koripallomaajoukkueen EM-kisoissa kaksi kertaa yhdeksänneksi. Ranskan EM-kisoissa tänä syksynä sijoitus oli 13:s.
Henrik Dettmann on johdattanut Suomen koripallomaajoukkueen EM-kisoissa kaksi kertaa yhdeksänneksi. Ranskan EM-kisoissa tänä syksynä sijoitus oli 13:s. Kuva: Benoit Tessier Reuters

Oli suomalaisen koripallon onni, että Henrik Dettmann ymmärsi ajoissa, että hänestä tulee parempi valmentaja kuin pelaaja tai erotuomari.

Oikeastaan hän ei ymmärtänyt sitä itse, vaan valmentaja Erkki Koivisto-Rajala näki salilla opetushommissa viihtyneessä 15-vuotiaassa koltiaisessa lupaavan valmentajan.

Tuolloin elettiin 1970-lukua. Dettmann, nykyisin 57, oli myyty. Hän on valmentanut viidellä eri vuosikymmenellä neljässä eri maassa ja on luonut koripallossa uran, jolle ei Suomessa löydy vertaa.

Dettmann oli nuorena kärkäs räyhääjä, joka puolusti omiaan ja taisteli näkemystensä puolesta. Se tuotti muun muassa kolme Suomen mestaruutta Helsingin NMKY:n päävalmentajana, joka sai joissain piireissä ylimielisen ja koppavan miehen maineen.

Hän oli 1990-luvulla muutaman vuoden siviilitöissä Nokialla ja Postipankissa. Mieli veti kuitenkin koripallon pariin.

Dettmann tutustui 1990-luvulla zen-oppiin, jonka perimmäisenä tarkoituksena on auttaa muita. Hän sisäisti aatteen niin tarkasti, että muutti Koripalloliiton toimistossaan ovikyltin. Valmennuspäällikön titteli vaihtui siinä palvelijaksi.

Kuka?

Henrik Dettmann

 Syntynyt 5. 8. 1958 Helsingissä

 Perhe: tšekkiläissyntyinen vaimo Mirka Dettmann ja tyttäret Nika (7 v) ja Noelle (2,5).

 Koripallovalmentaja, Suomen maajoukkue ja turkkilainen Besiktas-seura.

 Parhaat saavutukset: Saksan päävalmentajana MM-pronssia 2002, EM-kisoissa neljäs 2001 (Saksa). Euroopan cupin voitto 2004 (Mitteldeutscher, Saksa). SM 1987, 1989 ja 1992 HNMKY.

 Työskennellyt vuodesta 1992 maajoukkueiden päävalmentajana. Ensin Suomen 1992–1997 ja 2004 eteenpäin (ennätykselliset 244 ottelua, 120 voittoa). Saksan päävalmentajana 1997–2003 (112 ottelua, 66 voittoa).

 Vuoden valmentaja Suomessa 2013 ja 2002 (Urheilutoimittajat), 2002 (Suomen valmentajat). Vuoden koripallovalmentaja Saksassa 2002.

 Vei Suomen EM-kisoihin 1995, 2011, 2013 ja 2015 ja MM-kisoihin 2014.

Dettmann oppi ja sisäisti pikkuhiljaa myös toisen teesin. Hänen mukaansa peli on pelaajien. Valmentajat ja muut tukihenkilöt auttavat pelaajia saavuttamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen.

"Uskon delegointiin. Olen ihan varma, että lopputulos on näin paras mahdollinen."

Käytännön tasolla tämä näkyy esimerkiksi ottelutilanteissa. Moni ihmetteli viime syksynä Bilbaon MM-kisoissa, kun Dettmann oli aikalisillä usein kuin sivustakatsoja.

Puhepuolesta vastasivat maajoukkueen monivuotinen kapteeni Hanno Möttölä ja pelinjohtaja Teemu Rannikko. Päävalmentaja luotti voimakaksikkoonsa, joka oli pelannut vuosikaudet ulkomailla ja marinoitunut hankalissa tilanteissa.

Parivaljakko lopetti maajoukkueuransa viime syksynä. Ranskassa parhaillaan pelattavissa EM-kisoissa aikalisillä äänessä olivat valmentajat Dettmann, Jukka Toijala ja Pekka Salminen.

Työ tehdään harjoituksissa. Juhlatilanteissa – eli otteluissa – päärooleissa ovat pelaajat.

Dettmannilla on joukkueissaan aina veto-oikeus. Viimeinen sana kuuluu hänelle, ja hän pitää siitä kiinni.

Suomen maajoukkueet ovat rakentaneet kaikissa ikäluokissa vuodesta 2007 lähtien omaa pelillistä identiteettiään. Siihen kuuluvat terrierimäinen puolustus, nopeat vastaiskut ja hanakat kaukoheitot.

"Olen ehkä ollut siinä moottorina, mutta yksin ei kukaan sellaista pysty rakentamaan. Siihen on vaadittu lukuisia jalkapareja ja paljon jalkatyötä kentillä", Dettmann kiittelee kollegoitaan.

Päävalmentaja kokee valmennuksen ideoiden myymiseksi.

"Valmentaminen on kommunikointia, jossa tarjotaan mielikuvia ja ratkaisuja. Intohimolla ja ajatuksilla pitää olla isompi rooli kuin omien etujen vaalimisella", sanoo Dettmann, jolla on missio.

"Tarkoituksenani on tehdä itsestäni tarpeeton. Ehkä olen ollut sitä jo pidemmän aikaa, muut eivät vain ole huomanneet sitä vielä."

Koripallo on ollut Dettmannille ykkösasia – aina viime vuosiin saakka.

Piintyneenä poikamiehenä pidetty valmentaja perusti viisikymppisenä perheen, johon kuuluvat hänen lisäkseen Mirka -vaimo ja kaksi pikkutyttöä.

"Olihan se positiivinen yllätys, että kelpasin vielä vanhoilla päivillä."

Dettmannilla on ensi kesäkuuhun asti valmentajasopimus Turkin liigassa pelaavan Besiktasin kanssa. Hän lähtee Istanbuliin huomenna sunnuntaina. Muu pesue muuttaa sinne lokakuussa.

 

Toimittaja Saska Saarikosken kirjoittama elämäkerta Henrik Dettmannista ilmestyy ensi viikolla.

Henrik Dettmann uskoo, että hänestä kertovasta kirjasta on turha hakea kohu-uutisia.
Henrik Dettmann uskoo, että hänestä kertovasta kirjasta on turha hakea kohu-uutisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?