Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sebastian Aho opettelee itsenäiseksi

Viime kevään finaalisarjan teiniratkaisija muutti omaan kämppään

Urheilu
 
Antti J. leinonen
Kärppien Sebastian Ahoa juhlittiin viime keväänä Oulussa mestaruuden ratkaisijana.
Kärppien Sebastian Ahoa juhlittiin viime keväänä Oulussa mestaruuden ratkaisijana. Kuva: Antti J. leinonen

Jääkiekkoilija Sebastian Aho on ujo teinipoika. Laituri ampui äkkikuolemamaalillaan Oulun Kärpät mestariksi viime keväänä, mutta nyt hänen katseensa karkailee kengänkärkiin juttutuokion aikana.

Ratkaisumaali ja sen jälkeen eletty kesä eivät ole muuttaneet Ahoa. Mennyt on mennyttä, eikä sitä paljon muistella.

"En ole oikeastaan millään tavalla erilainen poika", sanoo Aho. "Yhtä lailla on treenattu."

Hyvin näyttää poika harjoitelleen. Elokuussa sattuneen loukkaantumisen vuoksi Aho pääsi Kärppien kolmanteen liigapeliin ja ampui TPS:n verkkoon kaksi kiekkoa, joilla hän jakaa kärkipaikan oululaisten maalipörssissä.

Ahon viime huhtikuun finaalisarjan ratkaisu syntyi toisessa jatkoerässä. Nuorukainen pelasi kymmenen pudotuspeliä ja säästi loppupelien ainoan osumansa loistosaumaan.

"Ratkaisukiekko on tallessa, sitä maalia en vaihtaisi mihinkään. Kiekko on vanhempieni luona, lasivitriinin hyllyllä vanhassa huoneessani", sanoo heinäkuussa 18 vuotta täyttänyt Aho.

Täysi-ikäisenä Aho on muuttanut omaan asuntoon. Itsenäistyminen ja omillaan toimeen tuleminen ovat valmistautumista loikkaan ammattilaiseksi Pohjois-Amerikkaan.

Millainen on kämppäsi? Pikkuyksiö lähellä jäähallia? Poikamiesboksi?

"Se on mun oma asia, en mä rupee", katkaisee Aho kysymyspatterin.

Alkanut kausi merkitsee Aholle uutta askelmaa myös kaukalossa. Tavoitteet on asetettu lyhyellä tähtäimellä.

"Yritän pelata tasaisesti läpi kauden, illasta iltaan ilman tason ailahtelua", kertoo Aho. "Toinen tärkeä asia on nuorten MM-turnaus loppuvuodesta Helsingissä."

Kesällä Aho käväisi Carolina Hurricanesin leirillä haistelemassa ilmapiiriä. Vuoden 2006 Stanley Cupin mestari nappasi hänet riveihinsä kesäkuussa numerolla 35.

"Harjoituksia, testejä ja luentoja. Se oli kovaa, mutta jätti positiivisen vaikutelman", kertoo Aho leirielämästä.

Aholla on Kärpissä sopimus kevääseen 2017. Hän kokee, että Amerikan junioriliigojen sijaan parasta valmistautumista ammattilaisuutteen on pelata loppuun sopimus Oulussa.

"Carolinan leirillä oli aikaisempien ikäluokkien ykköskierroksen varauksia. Niiden tekemisiä oli hyvä peilata omaan tekemiseensä."

Ahon isä Harri on Kärppien urheilutoimenjohtaja. Hän on entinen puolustaja, joka aloitti kiekkoilun Kemin Lämäreissä ja pelasi liigaa Kärpissä, KooKoossa ja Lukossa.

"Ei isän työnkuvasta ole ollut sen enempää hyötyä kuin haittaakaan", sanoo Aho. "Hän on ollut kotona isä ja jäähallilla seuran utj."

Kärppien kapteenin Lasse Kukkosen mukaan pelaajat eivät ole keskustelleet huippulupauksen isä–poika-suhteesta. Kukkonen sanoo, että Ahon liittyminen ryhmään sujui tyyliin "business as usual – tavalliseen tapaan".

"Sebastian on monipuolinen. Hänellä on hyvät vaistot hyökkäyspäässä. Hän on rohkea haastamaan vastustajaa", kuvailee Kukkonen Sebastian Ahon ominaisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?