Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirja Henrik Dettmannista on varsin rehellinen kasvukertomus

Kirja Henrik Dettmannista on selväsanainen ja vilpitön näkemys humanistivalmentajan onnistumisista ja epäonnistumisista

Urheilu
 
Arto Teronen
Juhani Niiranen HS
Henrik Dettmann pahoittelee kirjassaan, että "joudun rasittamaan lukijaa omaan elämääni liittyvillä tapahtumilla".
Henrik Dettmann pahoittelee kirjassaan, että "joudun rasittamaan lukijaa omaan elämääni liittyvillä tapahtumilla". Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: kirja
Saska Saarikoski: Dettmann ja johtamisen taito. WSOY. 298 s.

"Olin kadottanut rakkauden koripalloon ja rakastunut menestykseen. Olin pahasti eksyksissä."
"Olin kuvitellut olevani suuri johtaja. Nyt tajusin olevani pelaajan palvelija. Se ei tehnyt minusta heikompaa johtajaa vaan vahvemman."
Kaksi lainausta tuoreesta Dettmann ja johtamisen taito -kirjasta ovat 1990-luvun alusta, jolloin koripallovalmentaja Henrik Dettmann koki tavallaan valaistumisen ja eli voimakkaimman murroksen ammatissaan. Poikasesta ja nuorukaisesta, joka oli purkanut ajoittain kiukkuaan milloin mihinkin auktoriteettiin tai vastoinkäymiseen, oli kasvamassa yhteiskuntakelpoinen ja ihmistä uudella tavalla ymmärtävä ajattelija.

Jo ennen valaistumista Henrik Dettmann, Henkka, oli toiminnassaan käyttänyt joko tietäen tai tahtomattaan paljon näytelmällisiä elementtejä; ennen nuo elementit olivat huomion herättämiseen pyrkineitä jopa fyysisiä purkauksia, jotka muuttuivat tavaksi korostaa miehen uutta roolia ja näkemystä elämästä.

Pienestä esimerkistä käy nimikyltti, jonka hän muutti Koripalloliiton työhuoneensa ovella päävalmentajasta palvelijaksi.

Henrik Dettmann on aina ollut toisinajattelija, joka on etsinyt tukea monipuolisesta filosofisesta ja valmennuksellisesta kirjallisuudesta.

Toisinajattelija siksi, että hän ei ole koskaan mukauttanut ajatuksiaan ja mielipiteitään valtavirran mukana, ei ole ollut virran mukana uinut kuollut kala, vaan pyrkinyt aina tavallaan vastavirtaan. Ei siksi, että olisi halunnut olla enemmistölle kumouksellinen, vaan toteuttaakseen omaa ja ennen kaikkea sisäistä näkemystään ihmisyydestä ja ihmisen johtamisesta niin että suurin hyöty tulee johtamisen kohteelle.

1990-luvun puolivälissä Dettmann viihtyi ns. Fair Play -komiteassa ravintola Kosmoksessa. Samassa pöydässä punaviinilasien seassa istuivat muun muassa jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen ja filosofi Jyri Puhakainen ja yhteisenä teemana oli tuskastuminen suomalaisen urheiluilmapiiriin ja toimintatapoihin. Joukossa oli perinteistä toisinajattelua puhtaimmillaan.

Noista keskusteluista Dettmann omaksui humanistisen ajattelutavan, joka on ohjannut häntä valmentajan sinänsä erikoisessa ja epävarmassa ammatissa.

Kirjansa esipuheessa Dettmann itsekin on vielä vähän epävarma siitä, kannattaako hänestä tehdä kirjaa. Asiaa oli esitetty jo kymmenen vuotta aiemmin hänen valmentaessaan menestyksellisesti Saksan maajoukkuetta. Nyt se ei hänen mukaansa tuntunut enää niin mahdottomalta, mutta miehelle harmillista on, että "kokonaisuuden ymmärtämiseksi joudun rasittamaan lukijoita omaan elämääni liittyvillä tapahtumilla".

Elämäkerrallisten osuuksien väliin Dettmann on sijoittanut valmennuksellisia ja filosofisiakin osuuksia, joiden yli hän kehottaa hyppäämään, jos kiinnostus niihin ei riitä.

Itse asiassa sijoittaja on kirjan todellinen kirjoittaja Saska Saarikoski, joka on myös minä-muotoisen tekstin takana. Dettmann itse kun ei tunnustaudu monista kolumneistaan huolimatta kynämieheksi, vaikka saikin ylioppilaskirjoituksissa ainoan laudaturin suomen kielessä – ei siis ainekirjoituksesta, koska hänen äidinkielensä on ruotsi.

Kirjasta käy ilmi, että Dettmann on lukenut paljon. Esipuheessa hän itse toteaa, että "luultavasti tässä kirjassa ei ole ainoatakaan ikiomaa ajatustani. Kaikki ideani olen haalinut vuosien mittaan valmentajakollegoiltani, lukemistani kirjoista ja ennen kaikkea pelaajilta".

Tuo alun tunnustus antaa kuvan siitä millainen kirja on; hyvällä syyllä on perusteltua sanoa, että kysymyksessä on vilpitön näkemys valmentaja Henrik Dettmannin elämästä ja valmennustavasta. Täysin umpirehellistä ihmistä tuskin on olemassakaan, mutta lähelle totaalirehellisyyttä Dettmann on selvästi keskusteluissaan Saska Saarikosken kanssa päässyt.

Ja mikä parasta, kirjan teksti ja sisällön rakenne ovat helposti ymmärrettävissä. Päinvastoin kuin monet muut "konsultit" Dettmann on halunnut tuoda näkemyksensä selkeästi esille kaikkien ymmärrettäväksi. Parhaaseen tulokseen valmennuksessakin varmasti pääsee sitä kautta paremmin kuin taivasta maalailevilla sanankäänteillä, joilla kenties yritysjohdon tilaisuuksissa on oma tilauksensa.

Dettmannin avautuminen omien ajatusten puutteesta on sekin osin väärä, sillä kirjasta käy hyvin sille se, miten hän on kaikesta lukemastaan pyrkinyt etsimään ja luomaan omaan filosofiaansa ja pelaajilleen sopivan sovituksen.

Koska kirjassa on niin paljon erilaisia elementtejä, kaikelle ei ole riittänyt tilaa. Osa olisi ansainnut enemmän, mistä syystä tarkalla lukemisella syntyy monenlaisia lisäkysymyksiä. Ennen kaikkea kirja kuitenkin on aika rehellinen tilitys valmentaja ja ihminen Henrik Dettmanin onnistumisista ja epäonnistumisista, matkasta HNMKY:n, Saksan ja Suomen maajoukkueiden, Saksan ja Ranskan seurajoukkuepestien ja Susijengin kautta Turkkiin, jonne tämänkertainen kirjamatka päättyy.

Kirjan sanoman tai sanomat voisi tiivistää monellakin tavalla. Yksi selkeimmistä lienee Dettmannin toteamus "mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä varmempi olen siitä, että ihmiset ovat tärkeämpiä kuin strategia".

 

Arto Teronen
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?