Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sandell-Hyvärinen yllättyi Vainion suorituksesta: "Itse en antaisi juosta maratonia"

Urheilu
 
Heidi Koivunen
Alisa Vainio tuuletti elokuussa Kalevan kisoissa Suomen mestaruuttaan 10 000 metrillä.
Alisa Vainio tuuletti elokuussa Kalevan kisoissa Suomen mestaruuttaan 10 000 metrillä. Kuva: Heidi Koivunen

Vasta 17-vuotias Alisa Vainio juoksi lauantaina Joutsenossa Kullervo-maratonilla ykköseksi elämänsä ensimmäisessä maratonkisassa. Vainion voittoaika 2.33.24 oli häkellyttävä. Se on Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi paras.

Vainio on toistaiseksi junioritähti, jolle juokseminen merkitsee lähes kaikkea.

"En halua tehdä muuta kuin juosta, syödä ja nukkua", Vainio totesi aiemmin kesällä HS:n haastattelussa.

Suomella oli 1990-luvulla superlahjakas kestävyysjuoksija naisten puolella. Annemari Sandell-Hyvärinen ei puutu Vainion valmennukseen tai ratkaisuhin, mutta toivoo, että Vainio välttää sudenkuopat, joihin hän itse ajautui.

"Sanotaan, että yllätyin loppuajasta ja siitä, kun hän juoksi maratonin jo nyt. Itse en antaisi valmentajana suojattini juosta maratonia tuossa iässä", Sandell-Hyvärinen totesi.

Hän juoksi ensimmäisen maratoninsa vasta 23-vuotiaana ja puolimaratonin 21 vuoden ikäisenä.

Sandell-Hyvärinen, nyt 38, saavutti 1990-luvulla MM-pronssin ja EM-kisoista kultaa, hopeaa ja pronssia lyhyellä matkalla maastojuoksussa. Hän kahmi lukuisia Suomen mestaruuksia ja rikkoi SE-aikoja.

Hänen uransa hidasteeksi koituivat jalkavammat. Takareisiongelmat alkoivat 2000-luvun alussa ja jatkuvat yhä edelleen. Sandell-Hyvärinen kävi edellisen kerran helmikuussa operaatiossa, kun vaiva haittasi jopa arkielämää.

"Kun olin hoitanut lukion, ajattelin, että nyt voin keskittyä täysillä juoksemiseen. Harjoitusmäärät kasvoivat. Ajattelin, että mitä enemmän harjoittelen, sitä parempi olen. Ajoin itseni täydelliseen ylikuntoon ja koipien kanssa oli jatkuvia ongelmia."

Sandell-Hyvärinen toivoo sekä Vainiolta että hänen taustajoukoiltaan malttia niin urasuunnittelussa kuin harjoittelussa.

"Leireillä voi vetää maksimaalisia harjoituksia, mutta arjessa se on hankalampaa. Pää ei välttämättä kestä jatkuvaa rutistusta. Tärkeitä ovat myös palauttavat harjoitukset ja lihashuolto."

Maileri Ari Paunonen oli aikansa junioritähti. Hän voitti nuorten EM-tittelin 1 500 metrillä 1975 vain 17-vuotiaana. Tuossa kilpailussa hän löi muun muassa Sebastian Coen.

Paunonen uusi mestaruutensa kaksi vuotta myöhemmin, mutta aikuisten tasolla hän edusti Suomea vain vuoden 1978 EM-kisoissa Prahassa.

"Vainio on lahjakas, jopa poikkeuksellisen lahjakas. Hän on mielenkiintoinen seurattava, kun ottaa iän ja tulokset huomioon. Pitää kuitenkin muistaa, että todelliselle huipulle on pitkä matka", Paunonen toteaa.

Hän tietää omakohtaisesti, että matkalla huipulle ei voi oikaista, vaikka mieli tekisi.

"Kiire ei vie minnekään."

Paunonen ei sekaannu Vainion harjoitteluun, eikä siihen, debytoiko hän maratonilla liian nuorena.

Vainio alitti ajallaan Rio de Janeiron olympiakisojen aikarajan. Hän ei kuitenkaan pääse mukaan viiden renkaan maratonille, koska on syntynyt vuonna 1997. Riossa pääsevät lähtöviivalle 1996 ja aiemmin syntyneet.

"Ikäraja on aiheellinen. Mielestäni maraton on liian rankka tuossa ikävaiheessa", Paunonen sanoo.

Suomen urheiluliiton kestävyysjuoksujen lajipäällikkö Tommy Ekblom muistuttaa, että Vainio on intohimoinen harjoittelija.

"Tärkeää on, että Alisan kohdalla ei ryöstetä parhaita paukkuja liian varhain. Nousujohteisuus on tässä vaiheessa tärkeintä."

Vainion henkilökohtainen valmentaja on Rami Virlander, joka vastaa myös Urheiluliiton nuorten kestävyysjuoksijoiden ohjauksesta.

Lajipäällikkö Ekblom muistuttaa, että on turhaa verrata Vainion huippuaikoja maratonilla muiden ikäistensä vastaaviin.

"Kansainvälisen olympiakomitean ikäraja maratonille on 20 vuotta. Edessä on kova työ, jonka tavoitteena on, että Vainio on aikuisena parhaimmillaan", Ekblom sanoo.

Hannes Heikura / HS
Annemari Sandell-Hyvärinen voitti Savonlinnassa maastojuoksun SM-kisojen 6 kilometrin matkan vuonna 2009.
Annemari Sandell-Hyvärinen voitti Savonlinnassa maastojuoksun SM-kisojen 6 kilometrin matkan vuonna 2009.
Ari Paunonen
Ari Paunonen
Tommy Ekblom
Tommy Ekblom
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?