Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén valmistautuu yökyöpelinä kohti Rion kisoja

Lontoon olympialaisten hopeamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén joutuu usein keventämään harjoitteluaan väsymyksen takia, koska hänen pieni tyttärensä valvottaa öisin

Urheilu
 

Perheenäidin ruuhkavuosien ja huippu-urheilun yhdistäminen on aina kiperä yhtälö, mutta erityisen vaativa sen on silloin, kun lapsi ei nuku kunnolla.

Tämän todellisuuspuraisun on omakohtaisesti kokenut myös purjelautailun olympiamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén.

Petäjä-Sirénin, 31, harjoitteluun kohti ensi kesän Rion olympialaisia vaikuttaa nyt tuntuvasti se, miten vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen Isla -tytär nukkuu.

"Eniten on jarruttanut tuo yönukkuminen, joka on edelleen aika katkonaista. Islan nukkuminen on vielä vähän harjoittelua. Tosi paljon joutuu päiväkohtaisesti justeeraamaan suunnitelmia sen mukaan, onko herännyt kaksi vai kahdeksan kertaa yössä. Kovia treenejä voi tehdä vain silloin, kun on nukkunut hyvin. Niitä joutuu välillä keventämään", energisen oloinen Petäjä-Sirén sanoi HS:lle tiistaina kesälajien urheilijoitten olympialeirillä Helsingin Santahaminassa.

Kuukauden takaiset esiolympialaiset Riossa olivat ensimmäinen pidempi reissu, jossa Petäjä-Sirén oli ilman tytärtä. Aikaisemmilla kilpailu- ja leirimatkoilla puoliso tai joku muu lähipiiristä on ollut hoitoapuna.

Petäjä-Sirén myöntää, että menneen kesän EM-kisojen odotettua vaatimattomampi menestys (16. sija) meni yövalvomisen piikkiin.

"Kuumissa oloissa Sisiliassa ja uudessa paikassa. Kisapäivät venyivät tosi pitkiksi, kun järjestäjilläkään ei ollut ihan homma hanskassa. Illat menivät kisatessa ja yöt valvoessa. Oli aika rankka reissu kaikin puolin."

Kuka

Tuuli Petäjä-Sirén

 Syntynyt 9. 11. 1983

 Kotipaikka: Espoo

 Naimisissa, yksi lapsi

 Viittä vaille valmis arkkitehti Aalto-yliopistosta. Diplomityö tehty, muutama kurssi uupuu: "Todennäköisesti menee vuoden päähän, että saan paperit ulos"

 Valmentajat: Curro Manchon, Mika Saari (fysiikka)

 Parhaita saavutuksia: olympiahopeaa 2012, EM-pronssia 2012, MM-kisat 2013: neljäs, useita kärkisijoituksia maailmancupissa

 Vuoden urheilija 2012

Kotioloissa Petäjä-Sirén keskittää arkiharjoittelunsa sille ajalle, kun hänen tyttärensä on päiväkodissa neljänä päivänä viikossa.

"Aamulla hoitoon viemisen jälkeen lähden treemaan. Nyt ohjelmassa on muutaman kerran viikossa voimaharjoitus valmentajan kanssa. Edelleen pääsen käymään myös vesillä."

Maanantaisin hänen tyttärensä ei ole päiväkodissa. "Ne ovat harjoituksista lepopäiviä. Viikonloppuina ehdin treenata vähän enemmän."

Äitiyden myötä Petäjä-Sirén ynnäilee harjoittelevansa nykyisin määrällisesti hieman menneitä vuosia vähemmän.

"Mutta laatua yritetään saada sitäkin paremmaksi. Ajankäytön pitää olla hyvin suunniteltua."

Petäjä-Sirénin fysiikkavalmentaja Mika Saari on useamman kerran viikossa mukana harjoituksissa.

"Hän näkee, miten homma etenee ja tietää, koska pitää vähän hellittää ja koska voi vaihtoehtoisesti panna enemmän tehoja. Paljon enemmän joutuu joustamaan tai tekemään hienosäätöä", Petäjä-Sirén sanoi viitaten yökyöpelin osaan.

"Onneksi olen aina ollut aika hyvä nukkumaan ja nopea nukahtaja. Vaikka heräisi viisi kertaa yössä, sitä tulee myös nukahtaneeksi viisi kertaa yössä aika nopsasti. Ei se voi olla kuitenkaan vaikuttamatta palautumiseen. Yllättävän hyvin pää toimii ja jaksaa, mutta kovemmista treeneistä palautuu vähän pidempään."

Lisää haastetta ajankäyttöön tuo se, että Petäjä-Sirén ja hänen miehensä rakentavat uutta kotia Espoon Nuuksioon. Nyt he ovat jo muuttaneet Helsingin Lauttasaaresta evakkoon anoppilaan.

"Siellä riittää hommaa ja on ihan hauskaa."

Jukka Gröndahl HS
Tuuli Petäjä-Sirén sai olympialeirin leikkimielisen joukkuekilpailun pyöräilyosuudella kyytiinsä Suomen Voimisteluliiton vs. pääsihteerin Olli-Pekka Lintulan.
Tuuli Petäjä-Sirén sai olympialeirin leikkimielisen joukkuekilpailun pyöräilyosuudella kyytiinsä Suomen Voimisteluliiton vs. pääsihteerin Olli-Pekka Lintulan.
Jukka Gröndahl HS
Tämän vuoden MM-kisat ovat Tuuli Petäjä-Sirénillä vielä edessä. Ne alkavat vajaan kuukauden päästä Omanissa. "Totta kai MM-kisoista janoan menestystä, vaikka olympiapaikka on hankittu."
Tämän vuoden MM-kisat ovat Tuuli Petäjä-Sirénillä vielä edessä. Ne alkavat vajaan kuukauden päästä Omanissa. "Totta kai MM-kisoista janoan menestystä, vaikka olympiapaikka on hankittu."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!