Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokerien tanskalainen ykkössentteri ei haikaile NHL:ään: "Halusin myös nauttia pelaamisesta"

Tanskalaissentteri on noussut joukkueen johtavaksi hyökkääjäksi

Urheilu
 
Juha Metso
Peter Regin on tositoimissa tänään perjantaina, kun Jokerit kohtaa vieraissa Pietarin SKA:n.
Peter Regin on tositoimissa tänään perjantaina, kun Jokerit kohtaa vieraissa Pietarin SKA:n. Kuva: Juha Metso

Tanskalaiselta Peter Reginiltä meni jääkiekon Stanley Cupin voittaminen ohi. Hän oli Chicago Blackhawksin pelaaja viime kesänä, kun kannu palasi Michiganjärven rannalle. Epäonnekseen Regin oli farmissa.

Jokereissa Reginillä, 29, on uusi tavoite: voittaa Gagarin Cup.

Kuka?

Peter Regin

 Syntynyt 16. 4. 1986 Herningissä Tanskassa

 187 senttiä/90 kiloa

 Keskushyökkääjä

 Seura: Jokerit

 Pelannut Ruotsissa Timråssa Elitserienissä kolme kautta

 NHL:ssä Ottawan 3. kierroksen varaus numerolla 87 vuonna 2004. Otteluita 243 runkosarjassa ja 11 pudotuspeleissä. Tehopisteet NHL:ssä: 23+44=67 ja pudotuspeleissä 3+1=4.

"Ei siitä puhuta päivittäin pukuhuoneessa, mutta tiedämme, että meillä on hyvä joukkue", Regin sanoo, kun valmistautuminen kääntyy kohti Pietarin SKA:n kohtaamista.

"Pelasimme harjoituskaudella Pietaria vastaan. Vielä ei ole tullut sellaista tunnetta, että vau, olipa tuossa kova joukkue", Regin sanoo.

Ennen Suomeen tuloaan Regin ei tiennyt juuri mitään Jokereista tai KHL:stä. Ajatus Suomeen tulosta heräsi, kun agentti soitti ja kertoi Jokerien kiinnostuksesta. Alkoi vakava mutta lyhyt miettiminen.

Seitsemän viime kautta Regin kiekkoili Pohjois-Amerikassa, ensin Ottawassa, sitten New York Islandersissa ja lopuksi Chicagossa. Jokaisessa seurassa Regin joutui kulkemaan kaksisuuntaisella tiellä. Ykkösjoukkue ja farmi tulivat tutuiksi.

"Ensimmäisellä kaudellani Ottawassa pelasin Aleksei Kovalevin kanssa. Sain ylivoima-aikaa ja vastuuta muutenkin", Regin sanoo.

Toisella NHL-kaudellaan Regin loukkasi olkapäänsä. Ensin tuli kutsu operaatioon helmikuussa ja uudestaan saman vuoden joulukuussa 2011.

Käytännössä kokonainen vuosi jäi väliin. Se oli liian pitkä taka-askel nuorelle pelaajalle.

"Jos olet siellä vuoden poissa peleistä, joku toinen ottaa paikkasi", Regin sanoo. Sitä hän ei laske ensimmäiseksi kaudekseen NHL:ssä, kun hän pelasi kahdeksan ottelua tulokkaana.

On tanskalaisia pelaajia käynyt Suomessa ennenkin, mutta harvoin joukkueen ykköshyökkääjänä.

Tanska on ollut MM-turnauksien väriläiskä vuosia. Regin pelasi siinä Tanskan MM-joukkueessa, joka voitti Suomen Saksan kisoissa 2010. Se oli muistutus Tanskan kiekkoilun noususta.

Jouhevasti liikkuvalle Reginille jääkiekko oli helppo valinta jalkapallo- ja käsipallomaassa.

"Äitini oli taitoluistelija, ja hän opetti, kuinka luistellaan", Regin sanoi alkuvuosistaan jäällä.

Herningissä kasvoi innostunut poikakolmikko. Regin pelasi yhdessä Frans Nielsenin ja maaliin komennetun pari vuotta nuoremman Simon Nielsenin kanssa. Veljeskaksikon isä Frits valmensi joukkuetta.

"Kasvoimme yhdessä ja olimme parhaita kavereita", Regin sanoo. "Olen pelannut niin kauan kuin muistan. Pelasin jalkapalloa ja tennistä, mutta jääkiekko on aina ollut ykköslajini."

Maalivahti Nielsen pelasi kolmella kaudella Lukossa, ja Frans piipahti Raumalla NHL:n työsulun aikaan 2011–2012. Frans pelaa edelleen NHL:ssä New York Islandersissa, ja takana on kiitettävät 525 runkosarjaottelua.

"Minun nuoruudessani oli iso juttu, jos sai NHL-varauksen. Nyt meillä on jo ykköskierroksen varauksia", Regin sanoo.

Pohjois-Amerikan kiekkoilua Regin sai kokeilla ja nähdä tarpeeksi. Hän olisi saanut sopimuksen myös ensi kaudeksi, mutta ovi Chicagoon sulkeutui.

"Ykkösasiani ei ollut saada mahdollisimman paljon rahaa, vaan vastuuta jäällä. Vakuutuin, kun juttelin Jarin [Kurri] kanssa. Siksi kaikki meni niin nopeasti", Regin sanoo sopimuksestaan Jokereihin.

Jokereista Regin tiesi vain lyhyen oppimäärän ennen liittymistään mukaan.

" Teemu [ Selänne ] on lähtöisin Jokereista, ja ruotsalaispuolustaja Erik Karlsson pelasi täällä työsulun aikana. Paljon muuta en sitten tiennytkään", Regin sanoo.

NHL:n tai sikäläisen farmin vaihtuminen KHL:ään ei harmita Reginiä, päinvastoin.

"Olen pelannut NHL:ssä tarpeeksi, halusin myös nauttia pelaamisesta."

Rauhallisesti puhuvalle Reginille muutto Helsinkiin oli helppo. Ilmapiiriero Tanskaan ei ole suuri, mutta kanadalainen tyttöystävä Melana joutuu sopeutumaan vähän enemmän.

Tosin ehkä hyppy Helsinkiin on sittenkin helpompi kuin jonnekin syvälle Siperiaan. Sekin vaihtoehto kävi Reginin mielessä ennen Jokerien kanssa tehtyä sopimusta.

"Meillä on Jopot, ja ajelemme päivittäin ympäri kaupunkia. Viihdymme erinomaisesti", Töölöön asettunut Regin sanoo.

 

Pietarin SKA ja Jokerit kohtaavat KHL-ottelussa kello 19.30. Viasat Hockey Finland näyttää pelin suorana lähetyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?