Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK:n ylimielisyys on kostautumassa karvaasti

Mestarisuosikki keskittyi europeleihin ja unohti kotimaan liigan haasteet

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Maalivahti Daniel Örlund ja toppari Tapio Heikkilä noituivat SJK:n avausmaalia keskiviikkona Seinäjoella.
Maalivahti Daniel Örlund ja toppari Tapio Heikkilä noituivat SJK:n avausmaalia keskiviikkona Seinäjoella. Kuva: Vesa Koivunen

Veikkausliigan hallitseva mestari HJK on nyt valtavassa kriisitilassa – ainakin ulkopuolisten näkökulmasta. Mestarisuosikkina kauteen lähtenyt Klubi joutuu nyt taistelemaan tosissaan pitääkseen paikkansa Eurooppa-liigan karsintaan oikeuttavalla sijalla.

HJK:lla on ollut ennenkuulumaton sarja loukkaantumisia. Niistä suurin osa on vältettävissä olevia lihasvammoja. HJK:n on saatava perusasiat kuntoon fyysisen valmennuksen puolella – oheisharjoittelun uudet asiat voi ehkä hetkeksi unohtaa.

HS:n tietojen mukaan pelaajat ovat kummastelleet fyysisen valmennuksen metodeja – turhautumisestakin voi puhua.

Harjoituskaudella joukkue harjoitteli määrällisesti vähemmän kuin aiemmin ja pyrki dynaamisuuteen alkuverryttelystä lähtien. Muutokset tähtäsivät eurokentille.

Loukkaantumisten syitä on seurassa analysoitu ja harjoittelua muutettu, mutta senkin jälkeen pelaajia on pudonnut otteluissa kuin kärpäsiä.

Päävalmentaja Mika Lehkosuon pelikirja on pallonhallintaan pyrkivää kontrollijalkapalloa, jossa on ohjeistettu tarkasti pelaajien toimintaa ja pyritty välttämään riskejä. Pelinrakentelu on hidasta, keskikenttäpelaajat eivät ota riskejä, luovuutta puuttuu, eikä vastustajan puolustuksen murtaminen onnistu säännönmukaisesti. Pikkutarkka insinöörivalmennus on vienyt peli-ilon joukkueesta.

HJK:n päävalmentaja Lehkosuo: ”Luovuttajat ovat jossain muualla kuin joukkueessa”
HJK:n päävalmentaja Lehkosuo: ”Luovuttajat ovat jossain muualla kuin joukkueessa”
HJK:n päävalmentajan Mika Lehkosuon mukaan joukkue yrittää loppuun saakka taistella Veikkausliigan mestaruudesta. HJK hävisi keskiviikkona SJK:lle liigan kärkikamppailussa, mikä merkitsi sitä, että HJK:lla ei ole mestaruustaistelu enää omissa käsissä. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus ja editointi: Vesa Koivunen

Miten on mahdollista, että sekä SJK että RoPS hyödynsivät HJK:n heikkoudet, mutta HJK ei ole pystynyt iskemään näiden joukkueiden heikkouksiin? Onko kyse kunnioituksen puutteesta ja puutteellisesta valmistautumisesta? Sitä virhettä HJK ei tehnyt europeleissä.

Valmennusryhmä on joukko idealisteja, jotka uskovat tekemiseensä. Miten paljon HJK:ssa puuttuu itsekritiikkiä, ja uskaltaako tai osaako kukaan olla eri mieltä?

Kriisin tullen joukkueessa ja seurassa tarvittaisiin muutosjohtamista. Onko Lehkosuolla valmennusryhmänsä kanssa johtajuutta ja tietotaitoa hinata joukkue ylös suosta?

Lehkosuon sopimus jatkuu vielä kolmen kauden ajan, joten potkut ovat epätodennäköiset, vaikka mestaruus menisi. Ne katkaisisivat Lehkosuon projektin ja veisivät uskottavuutta.

Pelaajahankintojen epäonnistuminen on pitkälti toimitusjohtaja Aki Riihilahden vastuulla. Hän puuttuu hankintoihin ja sanoo viimeisen sanan jokaiseen pelaajahankintaan.

Ammattimaisessa jalkapalloseurassa toimitusjohtajan pitäisi jättää pelaajahankinnat urheilutoimenjohtajan ja valmennuksen harteille.

HJK rakentaa nyt epäonnistumisten keskellä joukkuetta ensi kaudeksi. Vanhan kaartin pelaajia on kieltäytynyt jatkosopimuksista, ja useampi heistä on lähtökuopissa.

HJK on tiettävästi tarjonnut ulkomaalaisista pelaajista ainakin Ousman Jallow'lle jatkosopimusta.

Ulkomaalaisia on hankittu joukkueeseen osin myös siksi, ettei valmennusryhmä ole nähnyt kotimaassa hyviä pelaajia.

Nyt HJK on kuitenkin HS:n tietojen mukaan kääntänyt katseensa kotimaahan. Klubi on yrittänyt houkutella FF Jaron tuulennopeaa laiturilupausta, Serge Atakayita, 16, ensi kaudeksi Helsinkiin. Pelaaja empii, sillä HJK:lla on maine seurana, joka ei anna nuorille mahdollisuutta saada kunnolla peliaikaa.

Mestaruuksien sarjan katkeaminen tai jopa mitalisijojen ulkopuolelle jääminen vaikeuttaisi entisestään joukkueen rakentamista. Jos HJK onnistuisi voittamaan liigan, on vaarana, että ylimielisyys jatkuisi. Kauden virheistä kannattaa ottaa oppia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!