Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vein isäni matsiin

Urheilu
 
Joonas Kuisma Helsingin Sanomat

Penkkiurheilu ei aina periydy isältä pojalle. En muista, että oma isäni olisi koskaan vienyt minua matsiin. Silti jalkapallokatsomoista ja muista peliareenoista tuli elämässäni tärkeitä paikkoja.

Löysin urheilutapahtumien merkityksen omista liikuntaharrastuksistani ja mediasta. Jos on nähnyt televisiosta, kun Peter Schmeichel torjuu Ranskan MM-kisoissa 1998 ja imitoinut tanskalaismaalivahtia lähetyksen jälkeen mökkipihassa, on menettänyt lopullisesti sydämensä urheilulle.

Liikuntakasvatuksen professori Pasi Koski puhuu niin sanotuista ylisukupolvisista urheilusuhteista, joissa urheilun arvostus periytyy vanhemmalta lapselle. Minun perheessäni perimistä yritettiin poikkeuksellisesti toiseen suuntaan. Vein isäni matsiin.

Valitsemani peli oli eräs jalkapallon Veikkausliigan alkukierrosten otteluista. Olin käynyt samalla stadionilla kymmeniä kertoja, mutta nyt jännitin sitä ensimmäistä kertaa.

Jännitys oli varmaan samanlaista, kuin jos peliin olisi vienyt jälkikasvuaan. Katso, tässä tämä minulle merkityksellinen kulttuurimuoto nyt olisi. Toivottavasti osaat arvostaa sitä etkä pitkästy liiaksi. Ikään kuin kentälle astelleet joukkueet olisivat kantaneet yllään pelipaitojen sijasta osaa itsestäni.

Kaikki meni kuitenkin hienosti. Kevätaurinko piti tunnelman koholla, ja hyvästä käytöksestä oli palkintona nakkikuppi. Vaikka joukkueet nyhjäsivät merkityksettömän tasapelin, itse tapahtuma tallentui pysyvästi kahteen eri-ikäiseen muistiin.

En silti usko, että hartaudella vaalimani urheilukipinä syttyi isässäni. En tiedä, meneekö hän enää koskaan peliin. Vaikkei Veikkausliiga saanutkaan uutta vakiokannattajaa, onnistui jalkapallo harvinaisessa tempussa. Isä ja poika istuivat luontevasti vierekkäin 90 minuuttia. Sitä kokemusta voin suositella jokaiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?