Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hukattu penkkiurheilijasukupolvi – miksi nuoret kaikkosivat urheilukatsomoista?

Vuonna 2014 urheilutapahtumia kävi paikan päällä katsomassa 120 000 lasta vähemmän kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Asiantuntija puhuu jo hukatusta penkkiurheilijasukupolvesta.

Urheilu
 
Johannes Tervo
Superpesiksen runkosarjan päätökierroksen ottelua Vimpeli–Sotka seurasi Saarikentällä 4 276 katsojaa.
Superpesiksen runkosarjan päätökierroksen ottelua Vimpeli–Sotka seurasi Saarikentällä 4 276 katsojaa. Kuva: Johannes Tervo

On elokuinen ilta Vimpelissä. 4 276 katsojan yleisö todistaa legendaarisella Saarikentällä, kun kotijoukkue Veto kaataa runkosarjan päätöskierroksella Sotkamon Jymyn jaksoin 2–0. Yleisön joukossa istuu myös Laitilan viisihenkinen perhe. Se on taittanut otteluun pitkän matkan Ylistarolta.

Vaikka vimpeliläisyleisöä katsoessa sitä ei uskoisi, alkavat Laitiloitten kaltaiset penkkiurheiluperheet olla Suomessa yhä harvinaisempia.

Suomalaislasten urheilutapahtumissa käymisestä on tehty vain vähän trenditutkimusta. Mittauksista voidaan kuitenkin todeta, että lasten vieraileminen katsomoissa on vähentynyt selvästi 1990-luvun alusta alkaen.

Yksi aihetta käsittelevä tutkimus on Tilastokeskuksen vuonna 2001 tekemä suomalaisten kulttuuri- ja liikuntaharrastuksia vuosina 1991 ja 1999 mittaava tilasto. Toinen on Jyväskylän yliopiston vuonna 2014 julkaisema Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen trendiseurantatutkimus (LIITU).

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 1991 lähes 80 prosenttia 10–14-vuotiaista oli käynyt 12 edeltäneen kuukauden aikana seuramaassa urheilukilpailuja. Vuonna 1999 vastaava osuus oli laskenut alle 60 prosentin. Vuonna 2014 julkaistussa aineistossa osuus alle 15-vuotiaitten ikäryhmässä oli enää 47 prosenttia. Absoluuttiseksi luvuksi muutettuna se tarkoittaa sitä, että tapahtumissa kävi vuonna 2014 120 000 lasta vähemmän kuin 23 vuotta aiemmin.

Sinällään urheilukatsomoissa ei reilun kahden vuosikymmenen aikana ole tapahtunut valtavia mullistuksia. Esimerkiksi jalkapallon Veikkausliigan keskiyleisömäärä nousi yli kahden tuhannen vuonna 1993 ja on sen jälkeen pysytellyt siellä muutaman sadan katsojan heilahduksin.

Lasten käymisestä urheilutapahtumissa on kyse tulevaisuudesta – siitä, onko kukaan täyttämässä lehtereitä 20 tai 30 vuoden päästä.

Turun yliopiston liikuntakasvatuksen professorin Pasi Kosken mukaan penkkiurheilumieltymykset ovat sukupolvisidonnaisempia kuin kunkin omat urheilulajivalinnat, jotka monilla muuttuvat iän myötä.

Sykähdyttävimmät ja pysyvimmät fanikokemukset saadaan usein ennen murrosikää. Väite tuntuu pätevältä. 1980-luvun lopulla syntyneille vuoden 1995 jääkiekon MM-kulta on eri asemassa kuin vuoden 2011 vastaava.

Kosken mukaan syitä lasten kiinnostuksen lopahtamiselle on monia.

"Yksi suurimmista on se, että kilpailu ihmisten mielenkiinnosta on kasvanut sitten 1990-luvun alun", hän sanoo.

Artikkelissaan Hukattu penkkiurheilijasukupolvi Koski listaa mahdolliseksi syyksi myös urheilun katoamisen yleisiltä tv-kanavilta. Puhelimitse hän lisää, että perheen osallistuminen tapahtumiin on kallista, kun lippujen lisäksi pitää kustantaa tarjottavat.

Professori mainitsee myös tutkimuksista, joiden mukaan internetajan lapsilla olisi erilainen keskittymiskyky kuin vanhemmilla sukupolvilla.

Nuori polvi pystyy käsittelemään monipuolista ja -kanavaista tietomassaa, mutta esimerkiksi 90-minuuttisen jalkapallo-ottelun kokonaisuuden seuraaminen voi olla vaikeaa.

Nettiaikana syntynyt lapsi saa ruudun välityksellä mielihyväimpulsseja jatkuvalla syötöllä. Veikkausliiga-kentän laidalla kököttäminen on aivan eri asia kuin toistaa Youtubesta Kolumbian James Rodriguezin volleymaalia jalkapallon MM-kisoista. Sen jälkeen voikin kikkailla itse Zlatanilla vastustajat kumoon konsolipelissä.

Toiset lajit kiinnostavat kuitenkin nuorta polvea enemmän kuin toiset.

"Meillä on hyvinkin selkeitä trenditietoja siitä, että mitä nuoremmasta ikäryhmästä on kyse, sitä vähemmän on kiinnostusta hiihtoa ja yleisurheilua kohtaan. Enemmän kiinnostavat vastaavasti jääkiekko ja moottoriurheilu."

Koski puhuukin mielellään hiihto- ja jääkiekkosukupolvista.

"Hiihto on maatalousyhteiskunnan tuote, jossa on selkeä suhde luontoon ja verkkainen tahti. Olen verrannut sitä Suomi-filmeihin. Jääkiekko muistuttaa rock-videota, jossa on sykäyksiä, käänteitä, tempoa ja aggressiivisuutta."

Kosken mielestä nykypäivän urheilumarkkinoijat ovat liiallisen kiinnostuneita kohderyhmäajattelusta. Osa urheilutapahtumista on muuttunut aikuisille suunnatuksi viihteeksi. Ne alkavat myöhään, painottuvat viikonlopulle, ja alkoholimyynnillä on niissä näkyvä osa.

"Ajatellaan vaikkapa jääkiekko-ottelutapahtumaa lauantai-iltana. Ei kovin moni vanhempi halua sitä omille lapsilleen koettavaksi ja nähtäväksi."

Markkinointiväen suosima mantra kuuluu, että kun ottelutuote on kunnossa, se kiinnostaa yleisöä. Kosken mielestä väite pitää paikkansa vain tiettyyn pisteeseen asti.

Paraskaan tuote ei riitä, jos se ei ole kuluttajalle merkityksellinen. Mitä tekee kauniisti nidotulla kokoelmalla Goethen runoja, jos ei osaa saksaa?

Urheilutuotteen merkityksellisyys voi kuitenkin vahvistua, jos asiaa arvostetaan lähipiirissä. Alle 15-vuotiaitten lasten kuluttamistottumuksia ja vapaa-ajankäyttöä ohjaavat vanhemmat. Vanhempien kiinnostus urheiluun siirtyy kuitenkin lapsille vain osassa tapauksista.

"Esimerkiksi uusi Huippu-urheilijan elämäkulku -tutkimus esittää, että suurimmalla osalla urheilijoiden vanhemmista oli vahva urheiluun liittyvä sosiaalinen pääoma. Sitä kautta muodostui niin sanottu ylisukupolvinen urheilusuhde. Kaikilla sellaista ei ollut, mutta se voi silti olla vahva tekijä lapsen oman urheilusuhteen muodostumisessa."

Koski haastaa laskevasta muutoksesta vastaamaan ne tahot, jotka ylläpitävät kilpaurheilukulttuuria. "He ovat mielestäni toimineet lyhytjänteisesti ja kapea-alaisesti aikanaan. Se näkyy nyt."

Jääkiekkoliigassa pelaavan Helsingin IFK:n myyntijohtaja Markus Lindström ei allekirjoita väitettä siitä, että jääkiekko-ottelu olisi vain aikuisille suunnattua viihdettä. Hän ei ole huomannut, että punapaitojen peleissä kävisi aikaisempaa vähemmän alle 15-vuotiaita.

"Me tuotamme kokonaisvaltaisia ottelutapahtumia, joissa huomioidaan kaikki kohderyhmät", Lindström kertoo.

"Haluamme tarjota mahdollisimman laajasti ohjelmaa kaikille."

Lindström kuitenkin myöntää, että ihmisten houkuttelemisessa hallille on entistä enemmän työtä. Ottelutapahtuman kovimpia kilpailijoita ovat kotisohva, muut lajit ja harrastukset.

IFK pyrkii kasvattamaan fanipohjaansa pitkäjänteisesti.

Seurassa on alettu tuoda yhä nuorempia jäseniä osaksi kannattajayhteisöä. Seura on muun muassa perustanut lapsille Skidiklubin ja hieman vanhemmille Youngsters-kerhon. Kauden aikana pelataan lisäksi useita perheille suunniteltuja teemaotteluita, jotka laventavat tapahtumaa kaukalon ulkopuolelle. On pelaajatapaamisia, lämäritutkia ja pelipisteitä.

Niin sanotut IFK-perheet ovatkin seuran markkinointistrategiassa korkealle arvostettuja.

"Ifk:laisuutta esiintyy neljässä sukupolvessa. Sitä haluamme vaalia."

Ketkä sitten käyvät HIFK:n otteluissa tulevaisuudessa?

"Se on hyvä kysymys. En usko, että elämysteollisuus poistuu mihinkään. Kaipaamme arkeemme sitä tunnetta ja yhteisöllisyyttä, jota jääkiekko-ottelusta saa. Meillä on kasvamassa uusi IFK-fanien sukupolvi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!