Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Meidän HIFK eikä muita oo"

Uutuuskirja HIFK:sta avaa suljettuja ovia

Urheilu
 
Matti Björkman lehtikuva
HIFK voitti vuonna 1983 jääkiekon SM-loppuotteluissa Jokerit. Voittojuomat roiskautti pukukopissa ilmoille Matti Hagman.
HIFK voitti vuonna 1983 jääkiekon SM-loppuotteluissa Jokerit. Voittojuomat roiskautti pukukopissa ilmoille Matti Hagman. Kuva: Matti Björkman lehtikuva
Arvio: kirja
Markus Ånäs: HIFK ikuisesti sinun. WSOY

"Helsingin IFK ikuisesti sinun" on uutuuskirja, joka alkaa sanoilla "kaunein kaikista". Kansissa on ylistystarina yleisseurasta, jonka lippulaivana seilaa Liigassa pelaava jääkiekkojoukkue.

Kirja ei ole seurahistoriikki höystettynä pelaajaprofiilein. Se kertoo IFK:n uskollisista kannattajista, joilla on tarvittaessa rohkeutta arvostella seuran toimihenkilöitä.

Kannattajat saavat puheenvuoron ja muistuttavat, ettei perinteitä ja historiaa voida ostaa rahalla. HIFK on heille sukuvika, sydän, aate, henki ja elämä.

HIFK:ta ja sen kannattajia yhdistää merkittävästi suomenruotsalaisuus. Poliittisesti kannattajat kuuluvat pääsääntöisesti oikeistoon ja vihreisiin. Heistä valtaosa on hyvätuloisia espoolaisia.

Kannattajien mukaan voittaminen ei tunnu missään niin hyvältä kuin HIFK:ssa. Jääkiekon seurajohtajien mukaan kolme peräkkäin hävittyä ottelua on liikaa, ja neljäs tappio on katastrofi.

HIFK:n huonot pelit SM-liigassa palkittiin 1995 heittämällä kotikaukaloon broilereita, vaippoja ja kumikanoja. Mestaruuden ratkettua 2011 jäälle sateli kiitokseksi nakkipaketteja Kanada-maljassa keitettäväksi.

Kirja kertoo monipuolisesti toimivasta IFK:sta, joka on tasavallan menestyksekkäin joukkuelajeissa.

HIFK:lla on joukkuelajeissa 48 miesten ja 44 naisten mestaruutta. Toiseksi eniten mestaruuksia on Helsingin Jalkapalloklubilla: 31 miehissä ja 21 naisissa.

Kirja on 80-prosenttisesti jääkiekkoa, jonkin verran jalkapalloa ja hyppysellinen jääpalloa, käsipalloa sekä yleisurheilua.

Yksi kannattajista kävi 2014 viikoittain IFK:n eri lajien peleissä. Hänelle kertyi pääkaupunkiseudun ulkopuolella matkakilometrejä omalla autolla 6 600, fanibusseilla 4 200 ja junalla 1 200.

Kansista löytyy myös luku seuran omasta suojeluskunnan sotilasosastosta, joka kantoi IFK-kilvellä varustettua siniristilippua. Valkokaartiryhmään kuului mm. aituri Erkka Wilen, joka nousi SM-kisoissa 50 kertaa korkeimmalle palkintopallille.

Kirjassa käydään laajalti läpi Helsingin palloiluhistoriaa. Se on kiistatonta todistelua toiminnaltaan kadonneista ja kuihtuvista kilpailijoista sekä HIFK:n elinvoimaisuudesta.

Stadilaisten maine kantaa maakuntiin. Kirjan kirjoittaja, seuran kannattaja, Markus Ånäs toteaa, että HIFK on kehäteiden takana yhtä tunnettu kuin Linnanmäki.

Ånäs on kulttuuri- ja taloustoimittaja. Se näkyy asiantuntemuksena tekstissä ja elävänä kielenä. Ånäsin kirjasta puuttuu henkilöluettelo, mutta haastateltuja on yli sata.

Ånäs avaa rohkeasti jääkiekkojoukkueen pukuhuoneen ja toimiston ovet. Hän ei kaunistele pukukoppikieltä tai talouslukuja. Hengissä on selvitty, vaikka ilmassa on ollut tappouhkauksia.

Liigassa pelaavan HIFK:n jääkiekkojoukkueen toimitusjohtaja Jukka Valtanen ihmetteli julkistamistilaisuudessa:

"Paljon uutta tulee julki, jostain kirjoittaja on tiedot kaivanut. Ytimeen osutaan. Sisällössä ei ole paljon sellaista, josta pitäisi huomauttaa."

"HIFK ikuisesti sinun" -kirja on lukemisen arvoinen. Se on opus, jolle on kirjahyllyssä paikka muillakin kuin HIFK:n kannattajilla.

peter jansson
Jere Karalahti ja mestaruussikari vuosimallia 1998.
Jere Karalahti ja mestaruussikari vuosimallia 1998.
Erkka Wilen
Erkka Wilen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!