Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskisormea vilautellut Liigan huippulupaus paikkaa mainettaan maaleilla – "Hänellä ei ole hankala luonne"

Patrik Laine myöntää saaneensa ongelmapelaajan maineen syystä. Jatkossa hän aikoo käyttäytyä paremmin.

Urheilu
 
Patrik Laine
Patrik Laine

Reilu vuosi sitten Patrik Laine pelasi alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kanssa Ivan Hlinkan muistoturnauksessa.

Tuolloin vasta 16-vuotias huippulahjakkuus raivostui, kun hän ei päässyt jäälle ottelun ratkaisuhetkillä. Keskisormen näyttäminen ja päävalmentajaan kohdistunut tappouhkaus aiheuttivat kohun. Laine passitettiin turnauksesta kotiin.

Nöyräksi nuoreksi pojaksi itseään luonnehtiva 17-vuotias Laine pyrkii nyt korjaamaan julkisuuskuvaansa tekemällä tehoja Liigassa.

"Sain maineeni ansaitusti, mutta pyrin unohtamaan menneet ja paikkaamaan ne hyvillä esityksillä", kasvattajaseurassaan Tapparassa pelaava Laine sanoo.

Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola ei pidä Lainetta ongelmatapauksena.

"Hänellä ei ole hankala luonne, vaan huippupelaajalle sopiva. Hän haluaa voittaa. Pelikypsyys ja fysiikka ovat hänen ikäiselleen erinomaisella tasolla", Tapola luonnehti.

Isokokoisella Laineella on takanaan huippuviikko, joka osoittaa, miksi kyseessä on niin poikkeuksellinen lahjakkuus, että hölmöilyt on syytä antaa anteeksi. Laine teki lauantaina 19. syyskuuta Liiga-uransa avausmaalin ja osui heti perään Tapparan kahdessa seuraavassakin pelissä – ja joka kerta vaarallisella, napakalla rannelaukauksellaan.

"Laukausta on harjoiteltu paljon jo takapihoilla pienempänä ja keskitytty tekemään siitä vahvuutta", Laine kuvaili.

Hyökkäysintoinen Laine ei istu stereotypiaan äärimmäisyyteen asti tunnollisista suomalaispelaajista, mutta nuorukaista ei ole yritetty pakottaa muuttamaan pelityyliään.

"Kaikki toitottavat, että jos on tuollainen laukaus, niin sitä kannattaa käyttää. Jos on hyvä tekemään maaleja, niin ei sitä kannata hukkaan heittää."

Ensi kesän NHL-varaustilaisuuden suomalaiskärki on poikkeuksellisen kova ja mielenkiintoinen. Sekä Laineesta että Jesse Puljujärvestä puhutaan jopa ykkösvarauksina. Varaustilaisuudesta puhuttaessa Laine haluaa tehdä selvän eron tavoitteen ja unelman välille.

"Olen asettanut itselleni tavoitteen, että pelaan joskus NHL:ssä. Ykkösvaraukseksi pääseminen on myös tavoitteeni, eikä mikään haave."

Tapola uskoo, että Laineen tavoite on realistinen.

"Jos hän saa vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan mahdollisuuden, niin uskon, että hän voi olla joukkueensa tähtipelaaja."

Laine tähtää täysillä ammattilaisuraan Pohjois-Amerikassa. Koulut jäivät kesken yhdeksännen luokan jälkeen ajanpuutteen vuoksi, vaikka Laine pääsi sisään urheilulukioon.

"Kouluja ehtii käydä myöhemminkin. Läheiset ovat onneksi ymmärtäneet päätökseni."

Onnistumisilla itseluottamustaan kasvattanut Laine myöntää suoraan, että vaikka kauden ykköstavoitteet ovatkin Liigassa, ei Suomessa menestyminen riitä mihinkään.

Ei ole sattumaa, että Laine on jo näin nuorena matkalla huipulle.

"Olen lahjakas, mutta myös töitä on tehty kovasti. Nyt niitä on tehtävä vielä enemmän, jotta pääsen näistä pienistä ympyröistä isoihin. Matka on vielä pahasti kesken, mutta hyvään suuntaan mennään."

Tapparan pukukopissa Laine ei maineestaan ja taidoistaan huolimatta saa erityiskohtelua.

"Nuoruudesta joudun kyllä kuulemaan kuittailua", Laine myönsi.

Tapola tietää, että hänen käsissään on timantti, joka hioutuu jatkuvasti valmiimmaksi.

"Laine on aina osannut tehdä maaleja, ja uudet asiat menevät nopeasti perille. Erikoiskohtelua hän ei saa."

Vilja Päätalo HS
Tampere

Heikki Saukkomaa
Patrik Laineen ase on terävä rannelaukaus.
Patrik Laineen ase on terävä rannelaukaus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?