Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aki Riihilahti tunnustaa: HJK:n virhelista on pitkä

HJK:n liigajoukkueen syksy on ollut iso pettymys. Toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoi HS:lle, mitä syitä epäonnistumisen taustalla on. Hän tunnustaa virheet.

Urheilu
 
Roni Rekomaa
HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on varma, että seurassa tehdään oikeita asioita, vaikka edustusjoukkue onkin kontannut.
HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on varma, että seurassa tehdään oikeita asioita, vaikka edustusjoukkue onkin kontannut. Kuva: Roni Rekomaa

Seitsemän ottelun voitoton putki, lähes poikki lyöty mestaruuksien sarja. Jalkapallon Veikkausliigaa kuusi vuotta dominoinut HJK joutunee astumaan alas ykköspallilta. Toimitusjohtaja Aki Riihilahti luettelee pitkän listan virheitä, joita edustusjoukkueessa on tehty. Virheet on tunnustettu.

Miksi joukkueelle on tullut epäonnistumisten jakso?
"En halua selitellä, mutta voin avata asioita, joista olemme ottaneet opiksi. Joihinkin asioihin on tehty korjausliikkeitä, joista tulee tulokset myöhemmin. Teemme isot korjausliikkeet kauden jälkeen."

"Syitä on monia. Alusta lähtien harjoittelu ei ole osunut kohdilleen. Olemme yrittäneet muuttaa sitä seuraavalle vaatimustasolle, mikä ei ole toiminut. Tekemisemme ja meille tulleet pelaajat eivät ole välttämättä kohdanneet. Emme ole saaneet pelaajista maksimaalista tasoa irti. Osittain varmaan on ollut vääriä pelaajia."

"Pelissämme on paljon huonoja osa-alueita, kurittomuutta ja paljon yksittäisiä vaikuttavia asioita. Valmennus voi avata asioita tarkemmin, mutta mainittakoon, että prässipelimme ei toimi, pelaamisemme on liian ennalta arvattavaa ja hidasta ja erikoistilanteiden sekä keskitysten puolustaminen on surkeata. Pelissä on paljon tunnistettuja ongelmia, joita ei ole saatu korjattua."

"Loukkaantumisia on hirveä määrä. Teimme pitkän selvitystyön, ja löysimme yhdeksän vaikuttavaa asiaa. Osalle asioita on pystytty heti tekemään jotain, osalle ei. Olen ollut tyytyväinen valmennusryhmän asenteeseen ja työmoraaliin ja siihen, millä pieteetillä asioita on yritetty korjata."

Missä kohtaa loukkaantumisten kannalta tuli virheliikkeitä?
"Olisi liian helppoa sanoa, että jokin tai joku on syyllinen, koska monella asialla on merkitystä. Ehkä aerobista harjoittelua on ollut vähemmän. Analyysi europeleistä oli, että tarvitsemme enemmän dynaamista pelaamista ja dynaamisia pelaajia. Onko muutos ollut liian iso? On otettu uusia välineitä, joillekin pelaajille tullut iso kuormitus ja ehkä pelaajarotaatio oli alkukaudesta heikompaa."

"HJK ei ole koskaan historiassaan käyttänyt näin paljon resursseja, aikaa ja erityisosaamista näihin asioihin kuin tällä kaudella. Olemme panostaneet ja yrittäneet kehittää toimintaa. Totta kai se on iso pettymys, että olemme ajautuneet tähän."

Mikä on päävalmentajan ja valmennusryhmän asema tällä haavaa?
"En puhu henkilöstöasioista median välityksellä."

Helmikuun ja syyskuun välillä joukkueeseen on tullut 11 pelaajaa. Miksi joukkue on rakentunut näin takapainotteisesti?
"Joukkueen kasaamisessa ei ollut suurta eroa viime kauteen. Pitkäaikaistoipilaiden tilalle oli pakko saada pelaajia. Peli ei toiminut, ja sen takia piti saada pelaajia. Jos meille ei olisi tullut noin paljon pelaajia, millaisen joukkueen olisimme saaneet kasaan viimeisen kuukauden aikana."

Voisiko joukkue olla aikaisemmin koossa?
"Kaikki riippuu tavoitetasosta ja tarjonnasta. Tavoite on, että pelaajat tulevat omista junioreista, mutta siihen on matkaa. Tänä vuonna nostimme neljä junioria. Tietyn tyyppisiä pelaajia meillä ei ole mitään mahdollisuutta saada ennen helmikuuta."

Onko mahdollista kasvattaa pelaajabudjettia?
"Viime kauteen lähdimme 950 000 euron pelaajabudjetilla, koska ei ollut muuta mahdollisuutta. Kun pääsimme Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, budjetti nousi 1,05 miljoonaan. Tänä vuonna pelaajabudjettimme oli 1,05 miljoonaa euroa plus kaksi japanilaista, jotka tulivat pelaajabudjetin ulkopuolelta [varat yhteistyö- ja tv-sopimuksista]. Pelaajabudjetti on noussut, mutta samaan aikaan ansioituneiden pelaajien palkkataso on noussut. Jatkamme panostuksia junioritoimintaan, jossa panostukset ovat moninkertaistuneet muutamassa vuodessa. Suomen ulkopuolella merkittävän kilpailuedun saaminen vaatisi niin ison pelaajabudjetin, että se ei ole järkevää seuran riskiprofiilin kannalta."

"Tänä vuonna seuran urheilullinen tilinpäätös on huono, mutta teemme taloudellisesti voitollisen tilinpäätöksen. Se kertoo paljon organisaatiosta huonona vuonna."

Millaisia riskejä on otettu, kun on otettu pelaajia, joilla on pitkiä pelaamattomuusjaksoja ja loukkaantumishistoriaa?
"Kaikille pelaajille on tehty niin hyvä kuntokartoitus kuin mahdollista. Kyse on valinnoista. Mille tasolle laitamme kunnianhimomme? Miten paljon pitää tehdä kompromisseja?"

"Etsimme parhaan mahdollisen 23 pelaajan ryhmän pelaajabudjetillamme. Viimeisen seitsemän vuoden aikana olemme pärjänneet aika hyvin. Toimiiko strategiamme? Varmasti. Meneekö tällä hetkellä huonosti? Kyllä. Kannattaako sen takia muuttaa toimivaa strategiaa? Ei kannata."

"Tunteen tai tuloksen mukaan menemisessä laidasta toiseen ei ole järkeä. Kun katson seuraamme, olen hemmetin ylpeä tilanteestamme. Edustusjoukkueemme on pelannut huonosti, mikä on hälyttävää, ja se yritetään korjata. Olen sitä mieltä, että teemme oikeita asioita."

Aki Riihilahti
Aki Riihilahti
MARKKU NISKANEN HS
HJK:n pettyneet kannattajat piirittivät pelaajia sunnuntaina Kotkassa.
HJK:n pettyneet kannattajat piirittivät pelaajia sunnuntaina Kotkassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?