Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko hän seuraava suomalainen supersuunnistaja? Entisen valmentajan ylisanoille ei loppua

Maajoukkuevalmentaja näkee suurlupaus Olli Ojanahossa 13-kertaisen maailmanmestarin Thierry Gueorgioun taito-ominaisuuksia

Urheilu
 
Juha Metso
Ojanaho kokeili syyskuun alussa pitkän matkan SM-kisassa miesten vauhtia ja sijoittui kuudenneksi.
Ojanaho kokeili syyskuun alussa pitkän matkan SM-kisassa miesten vauhtia ja sijoittui kuudenneksi. Kuva: Juha Metso

Kuka tahansa suunnistaja olisi mielissään, jos häntä edes ripauksen verran verrattaisiin lajinsa suureen tähteen, ranskalaiseen Thierry Gueorgiouhun.

"Olen erittäin otettu tuollaisesta. On hienoa, jos verrataan maailman parhaaseen", sanoo 18-vuotias rovaniemeläinen Olli Ojanaho, jota pidetään suomalaisen suunnistuksen suurlupauksena.

Vertailun esittäjä on Markus Lindeqvist, joka oli neljä vuotta nuorten maajoukkueen vastuuvalmentaja.

Niistä kolmella viimeisellä kaudella Ojanaho voitti 20-vuotiaitten MM-kisoissa kaksi henkilökohtaista kultaa (2015) ja kuusi henkilökohtaista 18-vuotiatten Euroopan mestaruutta voittoprosentilla sata. Päälle tuli viestimitaleita.

Lindeqvist vertaa Ojanajoa 13-kertaiseen maailmanmestariin erityisesti taito-ominaisuuksien osalta.

"Olli on 18-vuotiaaksi äärettömän kypsä kaveri sekä henkisesti että fyysisesti. Hän on taidollisesti poikkeuksellinen lahjakkuus kartan ja maaston hahmotuskyvyltään, ja hän pystyy hallitsemaan suoritustaan ilman yliyrittämistä. Harva nuori on niin takuuvarma. Tässä mielessä on hän tosi lähellä Thierryä", Lindeqvist sanoo.

Kuka?

Olli Ojanaho

 Syntynyt 25. .2 1997.

 Kotipaikka: Rovaniemi.

 Opiskelee kolmatta vuotta Ounasvaaran urheilulukiossa.

 Seura: Ounasvaaran Hiihtoseura.

 Valmentaja: Mikko Ojanaho.

 Harrastanut suunnistuksen lisäksi hiihtoa, hiihtosuunnistusta, ampumahiihtoa, jääkiekkoa ja jalkapalloa.

 Parhaita saavutuksia suunnistuksessa: nuorten MM-kisoissa kaksi henkilökohtaista kultaa ja yksi pronssi, nuorten EM-kisoissa kuusi henkilökohtaista kultaa, viestissä nuorten MM-kultaa sekä kaksi EM-hopeaa ja -pronssi, yli kymmenen nuorten SM-kultaa.

Loppuviikolla Ojanaho pääsee ensi kertaa mittamaan vauhtiaan maailman parhaitten miesten kanssa, kun hän debytoi maailmancupissa Sveitsissä.

"Oli se ehkä pieni yllätys, että pääsin joukkueeseen. Odotan tosi kovia ja hienoja kisoja sekä itseltäni parasta suorittamista. Jos pääsen omalle tasolleni, olen tyytyväinen", Ojanaho määrittelee.

Hän kilpailee mc-finaaleissa ainakin perjantain pitkällä ja lauantain keskimatkalla.

Lindeqvistin mielestä on ihan perusteltua, että Ojanaho kokeilee miesten vauhtia.

"Jo miesten SM-kisoissa [kuudes] hän osoitti, että vauhti riittää. Uskon, että hänellä on kaikki eväät päästä jo ensi kaudella aikuisten MM-joukkueeseen, mutta ei se helppoa ole."

Ojanaho myöntää, että Ruotsin länsirannikolla käytävät ensi kesän MM-kisat kiinnostavat "totta kai", mutta menestys nuorten MM-rasteilla on silti päätavoite.

"Katsotaan, miten talvi menee. Tästä pitää pystyä kehittymään, jotta pääsisi aikuisten kisoihin. Nuoreksi urheilijaksi perustasoni on aika hyvä, mutta joka osa-alueella on paljon parannettavaa", Ojanaho sanoo.

Ojanaholla on monipuolinen urheilutausta, ja sitä hän hyödyntää harjoittelussaan. Hän arvioi pärjänneensä varsin hyvin myös jääkiekossa, jonka hän lopetti 15-vuotiaana. Edelleen hän kilpailee suunnistuksen lisäksi hiihdossa, tosin lähinnä saadakseen kovia harjoituksia.

Lajiharjoittelua eli juoksua ja suunnistusta Ojanaholle kertyy noin 500 tuntia vuodessa. Kun päälle lasketaan talven hiihdot ja huoltava harjoittelu, tuntimäärä nousee lähes tuhanteen.

Hiihdossa Ojanaho on kilpaillut hyvällä kansallisella tasolla. Esimerkiksi viime talvena hän sijoittui 18-vuotiaitten SM-kisoissa 20 km:llä (v) kymmenenneksi.

"Treeneissä hiihdän vähän enemmän pertsaa. Se on kuitenkin juoksijalle parempi."

Ojanahoa valmentaa hänen isänsä Mikko Ojanaho, joka ammatikseen opettaa liikuntaa Lapin yliopistossa.

Lindeqvist kehuu, että Ojanaho on valmennuksellisesti hyvissä käsissä. "Olli harjoittelee ikäisekseen paljon, mutta tehot ovat maltillisia."

Nuorten arvokisoissa Ojanaho on jo saavuttanut kaikilta matkoilta voiton vähintään kerran. Ikänsä puolesta hän pääsee nuorten MM-rasteille vielä kahtena seuraavan kesänä.

"On ollut hienoa huomata, että olen ottanut taas askeleen eteenpäin viime kesästä. Loistavia kokemuksia nämä kaikki arvokisat ovat olleet tulevaisuutta varten. Kuin laittaisi rahaa pankkiin."

Mihin haluat päästä suunnistajana?

"Haluan kehittyä mahdollisimman kovaksi sekä fyysisesti että taidollisesti. Kaikkiin asioihin ei voi itse vaikuttaa, kun muutkin yrittävät tosissaan, mutta olisi hienoa päästä ihan huipulle ja MM-mitaleille jonain päivänä."

 

Suunnistuksen maailmancupin finaalit kilpaillaan perjantaista sunnuntaihin Sveitsin Arosassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?