Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippukuntoisen Matti Heikkisen selkä ei sietänyt rajua rynkytystä

Hiihtäjä ja hänen valmentajansa Toni Roponen arvelevat selän rasitusmurtuman liittyvän radikaaliin harjoitusmäärän lisäykseen

Urheilu
 
Matti Heikkinen
Matti Heikkinen

Radikaali harjoitusmäärän lisäys ja rynkyttävä rullahiihtoharjoittelu, suurelta osin selkää kuormittavalla tasatyönnöllä.

Siinä yhdistelmä, jonka hiihtäjä Matti Heikkinen ja hänen henkilökohtainen valmentajansa Toni Roponen arvioivat alustavasti syyksi Heikkisellä todettuun alaselän rasitusmurtumaan.

"Kyllä tämä osaltaan liittyy harjoitusmäärän lisäämiseen. Kun kyse on rasitusmurtumasta, kuormitus on ollut kovempaa kuin elimistö kestää. Selkä ei kestänyt painetta ja toistoa. Kardaani meni niin sanotusti poikki", Heikkinen viittasi puhelimitse auton voimansiirtoakseliin ulkoillessaan keskiviikkoiltana lastensa kanssa Jyväskylässä.

Roponen muistutti, että selkää lukuun ottamatta Heikkinen kesti hyvin kesän harjoitusrääkkiä.

"Matilla ei ole ollut väsymyksen merkkejä. On treenattu riskirajoilla, mutta selkä ei kestänyt. Kova tasatyöntöharjoittelu on luultavasti suurin syy tähän", Roponen sanoi HS:lle.

Viime keväänä vuoden 2011 maailmanmestari Heikkinen ja Roponen päättivät MM-pettymysten jälkeen, että harjoitusmäärän tuntuvalla lisäämisellä yritetään nousta uudelle tasolle.

Tavoitteeksi asetettiin vuosiannoksen lisäys noin 700 tunnista 800–850 tuntiin. Sellainen on 31-vuotiaalle kestävyysurheilijalle todella raju lisäys.

"Tähän asti oltiin 850 tunnin vauhdissa", Heikkinen totesi.

Roposen mielestä Heikkinen nousi kesällä jo selvästi uudelle tasolle. Heinäkuussa Heikkinen voitti erittäin vahvalla suorituksella Norjassa rullasuksilla hiihdetyn seitsemän kilometrin ylämäkikilpailun (korkeusero 640 metriä) ja teki reittiennätyksen. Taakse jäi pitkä jono maailman parhaita hiihtäjiä.

"Matti oli ennen pakkolepoa älyttömän kovassa kunnossa, mikä nähtiin Ruhpoldingin maajoukkueleirilläkin. Kuntoutuksen jälkeen paluu kilpailukuntoon voi olla yllättävän nopea", Roponen arvioi.

Roponen muistutti, kuinka Sveitsin Dario Cologna oli kaksi vuotta sitten koko alkukauden sivussa nilkkaleikkauksen takia. Hän kuntoutui viime tingassa Sotšin olympialaduille ja voitti kaksi kultaa.

"Näissä on aina mukana plussaakin", Roponen sanoi.

Nyt Heikkisellä on edessä neljä viikkoa täydellistä lepoa, ja sen jälkeen alkaa nousujohteinen kuntoutus.

"Mennään epämukavuusalueelle vesijuoksun pariin", Heikkinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!