Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifan ydin on läpimätä

Sepp Blatteria vastaan aloitettu rikostutkinta on tuorein käänne skandaalissa

Urheilu
 
Arnd Wiegmann Reuters
Sepp Blatter on johtanut Fifaa vuodesta 1998.
Sepp Blatter on johtanut Fifaa vuodesta 1998. Kuva: Arnd Wiegmann Reuters

"En ole tehnyt mitään väärää."

Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtajan Michel Platinin viesti on ollut viime päivinä selvä. Saman lauseen ovat sanoneet myös monet muut jalkapallopomot, jotka on yhdistetty kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa ravisteleviin skandaaleihin.

Päivä päivältä näyttää kuitenkin todennäköisemmältä, että huippujalkapallon kova ydin on ollut täysin korruption syövyttämä.

Sveitsiläisviranomaiset kertoivat viime viikolla, että Fifan puheenjohtajaa Sepp Blatteria vastaan aloitetaan rikostutkinta. Blatterin epäillään syyllistyneen muun muassa laittomaan 1,8 miljoonan euron tilisiirtoon Platinille vuonna 2011.

Platinin mukaan kyseessä oli korvaus hänen tekemästään työstä Fifalle vuosituhannen vaihteessa. Selitys on ihmetyttänyt.

Keskeisiä kysymyksiä on kaksi. Miksi palkkio maksettiin lähes kymmenen vuotta Fifa-työn päättymisen jälkeen? Miksi se maksettiin sopivasti ennen Fifan puheenjohtajavaalia, jossa Platini ei lopulta lähtenyt haastamaan Blatteria?

Blatterin toimia vasta tutkitaan, ja Platinia ei ole virallisesti epäilty mistään. Kyseessä on kuitenkin sotku, jossa Fifan maine on ryvettynyt todella pitkäksi aikaa.

Platini on ollut suosikki Blatterin seuraajaksi, kun Fifan puheenjohtajavaali pidetään alkuvuodesta. Viime viikolla julkaistut tiedot saattavat vaikuttaa vaaliasetelmaan, vaikka esimerkiksi Suomen palloliitto on ilmoittanut tukevansa Platinia.

Blatteria epäillään myös siitä, että hän olisi järjestänyt MM-kisojen televisiointioikeudet Jack Warnerille markkinahintaa selvästi halvemmalla. Fifan ex-varapuheenjohtajan Warnerin ura lajin pomoportaassa päättyi kuluvan viikon tiistaina.

Useissa korkeissa jalkapalloviroissa työskennellyt Warner sai elinikäisen toimitsijakiellon väärinkäytöksistä.

Warner ei ole ainoa jalkapallopomo, jonka kohdalla leikkuri on heilunut.

Fifan entinen johtokunnan jäsen Chuck Blazer myönsi ottaneensa lahjuksia ja sai elinikäisen toimitsijakiellon.

Fifan pääsihteeri Jérôme Valcke hyllytettiin lippuhuijauksen takia. Aasian jalkapalloliiton puheenjohtaja ja Fifan vuoden 2011 puheenjohtajakisan ehdokas Muhammad bin Hammam sai elinikäisen toimitsijapannan jo aiemmin.

Sotkujen yhteinen nimittäjä on raha. Etenkin Blazerin kerrotaan viettäneen todella ylellistä elämää. Osuvaksi esimerkiksi käyköön tarina, jonka mukaan Blazerilla on Trump Towerissa Manhattanilla hulppea vuokra-asunto pelkästään hänen kissoilleen.

Viime aikojen uutiset ovat vain uusin käänne Fifan sotkuissa, jotka räjähtivät kasvoille toukokuun lopulla. Tuolloin useita korkea-arvoisia jalkapallopomoja joutui syytteeseen lahjonnasta, petoksista ja rahanpesusta.

Syytteeseen joutui yhteensä 14 henkilöä, joista yhdeksän on Fifan nykyisiä tai entisiä toimihenkilöitä. Vyyhdessä on kyse niin valtavista rahasummista, että asiaa on vaikea edes hahmottaa.

Kun uutiset Blatteria vastaan aloitettavasta rikostutkinnasta levisivät, hän ilmoitti jatkavansa pestissään helmikuun vaaleihin saakka.

"En ole tehnyt mitään väärää", Blatterin viesti kuului.

Kukaan ei yllättynyt kommentista.

 

Lähteet: AFP, Reuters, AIPS ja Yhdysvaltain oikeusministeriön verkkosivut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!