Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkkärämäinen "Nanski" palaa Korisliigaan kuuden vuoden tauon jälkeen: "Töitä ehtii tehdä myöhemmin"

Seagullsin Nanayaw Awuah Addae yrittää kuuden vuoden tauon jälkeen paluuta Korisliigaan. Oman aikansa vaativat myös työ ja perhe.

Urheilu
 

Korisliigaan valmistautuva Seagulls harjoittelee kotisalissaan Töölön Kisahallissa. Päävalmentaja Mikko Larkas jakaa neljä päivää ennen avausottelua ohjeita, miehistö kuuntelee tarkasti ja hioo kuvioitaan.

Joukossa on mukana Nanayaw Awuah Addae. 31-vuotias pelinjohtaja on etukäteen yksi koko liigan mielenkiintoisimmista hahmoista.

Lempinimellä Nanski tunnettu väkkärä on ollut liigatasolta sivussa peräti kuusi vuotta. Kun kausi päättyi keväällä 2009, Kotkan KTP:n lajiin turhautunut takamies mietti tulevaisuuttaan. Hän oli pelannut kymmenen vuotta tosissaan. Kausi seurasi toistaan kuin autopilotilla.

Vantaalaisen Pussihukkien kasvatti otti aikalisän, joka venähti pääsarjatasolla kuuteen vuoteen. Nanayaw Awuah Addae lähti kauas kaukomaille. Hän nautti elämästä muun muassa Australiassa ja keskittyi laskentatoimen opintoihinsa Helsingin Aalto-yliopistossa. Kauppatieteiden maisterin papereista puuttuu vielä tarkastamaton gradu.

"En ole koskaan lopettanut virallisesti. En myöskään ole istunut kuutta vuotta nojatuolissa. Olen harrastanut liikuntaa säännöllisesti", naurahtaa mies, joka on satunnaisesti harjoitellut II divisioonassa pelaavan PuHun kanssa.

Takana on kaksi polvileikkausta. Niistä toipuminen on vaatinut viime vuosina aikaa ja kärsivällisyyttä.

Nanayaw Awuah Addae otti viime kauden jälkeen yhteyttä Seagullsiin ja kyseli näyttömahdollisuutta. Hän sai ja käytti sen.

"Minua kiinnostaa koris yhä kilpatasolla. Halusin haasteen. Jos en pärjää, teen sitten muuta. Tämä on viimeinen korismahdollisuuteni."

Koripallo ei ole ainoa asia Nanayaw Awuah Addaen elämässä. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi pikkutyttöä. Myös täysipäiväinen siviilityö autoalan yrityksen taloushallinnossa vie aikaa ja energiaa.

"Yhtälö on vaikea. Pelaamisen aika on nyt, töitä ehtii tehdä myöhemmin."

Hän pelasi ensimmäisellä urallaan 274 kamppailua liigassa. Seuroina olivat Pussihukat, Componenta Karkkilassa ja KTP Kotkassa. Nanski tottui urakoimaan. Peliaikaa heltisi yli 20 minuuttia ottelua kohden.

Nyt tilanne on toinen. Minuutit ovat kortilla.

"Jokainen minuutti on ansaittava. Tiedän ja hyväksyn sen."

"Nanski on jo käynyt peleissä kentällä, mutta hän ei ole vielä parhaassa kunnossa. Hänen roolinsa kasvaa varmasti, kun hän tottuu liigan tasoon ja tempoon", päävalmentaja Larkas toteaa.

Nanayaw Awuah Addae muutti Suomeen kolmevuotiaana. Hän on pelannut kolme miesten ja 33 nuorten maaottelua.

Takamiehen avuja ovat sähäkkyys ja urheilullisuus. Nanayaw Awuah Addaella, 178 senttiä, on nopeat kädet ja vikkelät jalat.

Seagulls aloittaa toisen kautensa miesten Korisliigassa. Debyyttisesonki toi paikan puolivälieriin. KTP voitti sarjan 3–0.

Pääkaupunkiseudun ainoa liigasikermä voi olla kauden 2015–2016 yllättäjä. Joukkue on hankkinut riveihinsä muun muassa maajoukkuetason pelinjohtajan Antto Nikkarisen Loimaalta ja laituri Timo Heinonen tuli Kotkasta. Kumpikin on ainakin ennakkoon selkeä vahvistus miehistöön. Molemmat ovat PuHun kasvatteja.

Nikkarinen, 24, uhkuu pelihaluja. Toisin oli kesällä. Nikkarinen pelasi viime kaudella Bisonsin ruodussa Koris- ja VTB-liigassa sekä universiadi-joukkueessa yhteensä 100 ottelua. Luku on järjetön matkustamisineen kymmenessä kuukaudessa.

"Olin ylirasitustilassa. Oli pakko pitää kuukauden täydellinen tauko."

Nikkarinen on pelinjohtaja, joka sisäistää roolinsa. Hänen on oltava porukan johtaja.

"Uudessa porukassa harjoittelu on ollut virkistävää. Tarkoitukseni on olla liideri, se on haastavaa, mutta kuuluu pelintekijälle", Nikkarinen sanoo.

"Antto on Teemu Rannikon jälkeen liigan paras pelinjohtaja. Odotan, että hän ottaa jengin harteilleen ja kantaa sitä sekä ottaa vastuuta", ykkösluotsi Larkas toteaa.

Kotikulmilleen palaa myös Timo Heinonen. 33-vuotias laituri on monen mielestä valmentajan ihannepelaaja.

"Jos valmentajat saisivat rakentaa ihannepelaajansa, hän olisi varmasti erinäköinen kuin minä", Heinonen hymähtää. "Toivottavasti tuon kokemusta, rauhallista ja kovan duunin kulttuuria."

Joensuun Katajan pää- ja Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala ylistää Heinosen taitoja ja merkitystä.

"Hän on sarjan monipuolisimpia pelaajia. Pärjää hyökkäyksessä ja puolustuksessa, tekee pinnoja, riistää levypalloja ja napsii riistoja. Hän on liima, joka sitoo joukkueen toimivaksi kokonaisuudeksi", Toijala toteaa.

Myös Larkas vannoo Heinosen nimeen.

"Heinonen on omalla paikallaan yksi parhaista suomalaisista. Hän tekee puolustuspäässä usein puolentoista miehen työt."

Seagullsin kokoonpanoon liittyivät kesällä myös Jason Conley Kouvoista ja toisen sukupolven liigapelaaja Marcel Moore Katajasta.

Jos tuoreet ulkomaanavut ovat tekijöitä, helsinkiläisjoukkue voi olla liigan yllättäjä.

Rio Gandara HS
Timo Heinonen vahvistaa kokemuksellaan Seagullsia.
Timo Heinonen vahvistaa kokemuksellaan Seagullsia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?