Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hapenottokyvyn merkitys hiihdossa on vähentynyt

Urheilu
 

Maksimaalisen hapenottokyvyn ympärillä on ainakin suomalaisessa kestävyysurheilussa leijunut tietynlaista mystiikkaa.

Juuri kukaan urheilija tai valmentaja ei halua puhua tarkoista luvuista, vaan vastaukset kysymyksiin ovat välttelevän ylimalkaisia, tyyliin "riittävällä tasolla"

Hapenottokyky ilmoitetaan yleensä millilitroina painokiloa kohden minuutissa.

Urheilupiireissä puhutaan vain milleistä, ja esimerkiksi hiihdossa kutsutaan millikoneiksi urheilijoita, joilla on kova hapenotto.

Kihun urheilufysiologian asiantuntijan Esa Hynysen mukaan korkeimmat raportoidut hapenotot ovat 95 millin luokkaa.

Tähän ylsi tiettävästi ainakin 90-luvun norjalainen suurhiihtäjä Björn Dählie.

Samalle tasolle ovat puhaltaneet ainakin espanjalainen pyöräilijä Miguel Indurain ja marokkolainen juoksija Said Aouita.

Hiihtäjistä Mika Myllylän hapenottolukema oli 90:n paikkeilla.

Hynysen mukaan korkeimmat Kihun testeissä mitatut arvot ovat miehillä noin 90 ja naisilla noin 75.

Nykyhiihtäjistä Matti Heikkisen hapenotoksi on kerrottu 85 ja Riitta-Liisa Roposen 73. Tiedot on julkaistu takavuosina Polarin verkkosivuilla. Myös triathlonisti Kaisa Lehtoselta on mitattu lukema 73.

Hapenottokapasiteetti on perinnöllinen ominaisuus. Tarvitaan erityislahjakkuutta, että hapenottokyky nousee kovalla harjoittelulla huippu-urheilun vaatimalle tasolle.

Maksimaalinen hapenottokyky on edelleen tärkein yksittäinen ominaisuus hiihdossa, mutta se ei korostu samalla tavalla kuin 90-luvulla, jolloin vielä hiihdettiin pääsääntöisesti väliaikalähdöllä ja kilpaladuilla oli nykyistä pidempiä nousuja.

Nyt ladut ovat korkeintaan viiden kilometrin mittaisia ja nousut lyhyempiä. Kun kilpailut käydään useimmiten yhteislähdöllä, tarvitaan aiempaa enemmän nopeutta, voimaa ja niin sanottua suorituskykyisyyttä, joka tarkoittaa hermoston ja lihaksiston tehokasta toimintaa.

Suomen hiihtomaajoukkueen testeissä hapenottokykyä mitataan nyt mahdollisimman lajinomaisesti eli rullahiihdolla. Aiemmin testi tehtiin sauvakävelynä lisäämällä testimaton kulmaa.

Nyt saatavat arvot eivät ole suoraan vertailukelpoisia aiempiin. Samoin eri maissa, eri paikoissa Suomessa ja eri tavoilla (juoksu, sauvakävely, pyöräily, rullahiihto) saadut tulokset eivät ole suoraan vertailukelpoisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?