Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hapoille – Aino-Kaisa Saarinen joutui kovaan kokeeseen

Hiihtäjän kone joutui Jyväskylässä kovaan kokeeseen. Hapenottokykyä mittaavassa testissä noutaja tuli hiihtomatolla 25 minuutin kohdalla. Saarista ja muita hiihtäjiä testataan tällä kaudella enemmän kuin koskaan.

Urheilu
 
Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen uupui liian aikaisin maksimaalisen hapenoton testissä
Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen uupui liian aikaisin maksimaalisen hapenoton testissä
HS pääsi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskukseen seuraamaan, miten maajoukkuehiihtäjiltä mitataan lajin tärkeintä fyysistä ominaisuutta. Toimittaja: J-P Reponen, kuvaus: Petteri Kivimäki, leikkaus: Kristiina Marttinen

Kesäkuussa konkarihiihtäjä Aino-Kaisa Saarista suorastaan pelotti. Hän ei ollut koskaan aiemmin hiihtänyt rullasuksilla ja vapaan tekniikalla testimatolla.

Pelko osoittautui turhaksi. Jo puolen minuutin totuttelun jälkeen rytmi löytyi alla pyörivällä matolla.

Perjantaina Saarisen olemuksessa on jo rutiinia, kun Jyväskylässä sijaitsevan Kihun eli kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen testaajat kiinnittävät hänen selkäänsä turvavaljaat ja langattomia testirensseleitä.

Alkamassa on uupumukseen asti jatkuva eli puolisen tuntia kestävä niin sanottu suora maksimaalisen hapenoton testi. Nyt mitataan siis "koneen" kapasiteettia.

"Ja matto käynnistyy", testaaja Esa Hynynen ilmoittaa kuuluvasti, huolellinen verryttely on tehty ja kaikki on valmista.

Testissä matto pyörii alussa naisilla 8:n ja miehillä 9 kilometrin tuntivauhtia. Kolmen minuutin välein matto pysäytetään ja Saarisen sormenpäästä otetaan verinäyte maitohappoanalyysiä varten. Sen jälkeen jatketaan puolitoista pykälää suurempaa nopeutta. Puolen tunnin kohdalla nopeus on siis naisilla 21,5 ja miehillä 22,5 kilometriä tunnissa.

Testin aikana maton kulma on kolme astetta, mikä vastaa loivaa ylämäkeä. Testi hiihdetään niin sanotulla Wassberg-tekniikalla eli lajislangilla ilmaistuna wassulla.

Suomen maajoukkuehiihtäjiä testataan tällä kaudella enemmän kuin koskaan. Tällä ja ensi viikolla lähes kaikki maajoukkueen hiihtäjät vetävät läpi kahden päivän session, jossa maksimaalisen hapenoton lisäksi testataan nopeutta ja suorituskykyä tasatyönnöllä sekä lajivoimaa.

Lisäksi on mahdollisuus tavata lääkäri, fysioterapeutti ja Olympiakomitean psykologi.

Sama setti on viety läpi jo kesäkuussa ja elokuussa.

Muutos on merkittävä edellisen päävalmentajan Magnar Dalenin kahdeksan vuoden kauteen, jolloin testejä oli käytännössä vain leireillä ja sielläkin pienimuotoisesti palautumisen seurantaan. Osa hiihtäjistä mittautti toki satunnaisesti hapenottoaan urheiluopistoilla.

Hiihdossa nykyinen testaus on kattavampaa kuin missään toisessa lajissa kotimaassa. Päällimmäisenä tarkoituksena on saada hiihtäjälle ja valmentajille tarkkaa dataa, miten kunto kehittyy ja missä mennään.

Ensi talvena ei ole arvokisoja, joten nyt monet maajoukkuehiihtäjät kokeilevat harjoituksellisesti rajojaan.

"Niitä rajoja on haettu testauksen kautta, että pystyy harjoittelemaan rohkeammin. Tämä on hallittua riskiottoa. Testien avulla pysytään tilanteen tasalla, ettei tule ylilyöntejä", päävalmentaja Reijo Jylhä sanoo.

Kun kaikki maajoukkuehiihtäjät tekevät samat testit, saadaan samalla tulevaisuuden hiihtäjille eräänlaisia viitearvoja, mitä vaaditaan esimerkiksi hapenottokyvyltä maajoukkuetasolle yltämiseksi.

Kun testi on jatkunut yli 20 minuuttia, Saarisen hiihtämisessä alkaa näkyä samanlaista vaappumista kuin hänen väsyessään vapaan kilpailuissa. Syke hakkaa 180:n tietämillä.

Vaikka testaajat ja maajoukkueen valmentaja Teemu Pasanen kannustavat, 25 minuutin kohdalla Saarinen alkaa valua kohti maton takaosaa eikä pysty enää kiihdyttämään päästäkseen turvallisemmalle keskialueelle.

Kokeneena testaajana Hynynen tietää, ettei jatkamisessa ole enää järkeä, ja pysäyttää maton.

Selkäpotilaaksi joutunut Matti Heikkinen jaksoi elokuun testissään peräti 33 minuuttia, mutta rojahti sen jälkeen hervottomana roikkumaan turvavaljaitten varaan.

Saarisellakin tekee tiukkaa pysyä pystyssä, kun matto pysähtyy.

Edellisen päivän tasatyöntötestit sujuivat mainiosti, mutta nyt tulee raskas pettymys. Elokuun hapenottotestissä hän jaksoi kolme minuuttia kauemmin.

"Ei vain löytynyt jalkoihin sellaista hermotusta eikä pystynyt lopussa vaihtamaan rytmiä. Kyllä tämä harmittaa, mutta ei se maata kaada. Tämä oli vain huono testi. En usko, että kunto olisi romahtanut, kun harjoituksissa on kulkenut hyvin", Saarinen sanoo.

Jussi-Pekka Reponen HS
Jyväskylä

Petteri Kivimäki
Aino-Kaisa Saarinen pitää hapenottokykyään riittävän kovana mutta ei yhtenä ihan parhaista. "Paras ominaisuuteni hiihtäjänä on se, että olen erinomainen kilpailija."
Aino-Kaisa Saarinen pitää hapenottokykyään riittävän kovana mutta ei yhtenä ihan parhaista. "Paras ominaisuuteni hiihtäjänä on se, että olen erinomainen kilpailija."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!