Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poika, joka hakkasi tiensä NHL:ään

Isokokoisesta Derek Boogaardista muovattiin juniorista asti kaukaloiden hirviötä, jonka nimi vääntyi valmentajien suussa muotoon Bogeyman – mörkö. Tappelija kertoo hänen tarinansa.

Urheilu
 
Rick Scuteri AP
Derek Boogaard ja toinen tunnettu NHL-tappelija, Phoenix Coyotesin Georges Laraque, ottivat yhteen marraskuussa 2006.
Derek Boogaard ja toinen tunnettu NHL-tappelija, Phoenix Coyotesin Georges Laraque, ottivat yhteen marraskuussa 2006. Kuva: Rick Scuteri AP
Urheilukirjat
Arvio
John Branch: Tappelija. NHL-pelaaja Derek Boogaardin elämä ja kuolema (Boy On Ice: The Life and Death of Derek Boogaard). Suom. Terhi Vartia. Siltala. 336 s.

Kovanaama Derek Boogaardin ei taitojensa puolesta olisi koskaan pitänyt pelata NHL:ssä. Ei hän huono jääkiekkoilija ollut – päinvastoin, harva kaksimetrinen liikkui luistimilla yhtä sulavasti kuin pienestä asti pelannut Boogaard – mutta hän ei ollut pelilliseltä tasoltaan sitä, mitä muiden on oltava päästäkseen maailman parhaaseen sarjaan.

Boogaard osasi kuitenkin lyödä paremmin kuin moni muu. Hän oli poikkeuksellisen kookas, yli kaksimetrinen mies, joka herätti vastustajajoukkueessa pelkoa pelkällä läsnäolollaan. Se takasi hänelle sisäänpääsyn NHL:ään takaportin kautta, mutta hinta kuusi kautta kestäneestä urasta oli kova: ensin lääkeriippuvuus ja masennus, sitten kuolema yliannostukseen vain 28-vuotiaana.

Boogaardista kertova toimittaja John Branchin kirjoittama kirja Tappelija perustuu huolelliseen taustatyöhön. Branch on haastatellut Boogaardin läheisiä ja tutkinut kiekkoilijan käsintehtyjä muistiinpanoja.

Artikkeliin liittyvät

Boogaardin traagisen elämäntarinan kertomisen lisäksi Branch kritisoi pohjoisamerikkalaiseen pelikulttuuriin kuuluvia tappeluita poikkeuksellisen rohkeasti. Nyrkiniskut ja verenvuodatus aiheuttavat yhä NHL-faneissa niin paljon intoa, ettei ole ihme, että liiga on puuttunut niiden kitkemiseen nihkeästi.

Tappelupukareille määrätään viiden minuutin jäähyt, mutta jäähyjen kumotessa toisensa varsinainen joukkueelle koituva haitta jää mitättömäksi.

Pelaajat sen sijaan vaarantavat uransa ja terveytensä joka kerta, kun pää osuu jäähän tai vastustajan nyrkkiin.

"Me emme salli tappelemista. Siitä rangaistaan. Kysymys on siitä, pitäisikö rangaistuksia koventaa, mutta kiekko on jo kehittynyt siihen pisteeseen, että ne, joilla ei ole tappeluhaluja, eivät tappele. Eikä heidän tarvitsekaan", NHL:n komissaari Gary Bettman sanoi New York Timesin haastattelussa, jota Branch siteeraa kirjassa.

Bettman on tavallaan oikeassa. Ketään ei ole pakotettu NHL:ään tappelijaksi. He ovat Boogaardin tapaan aikuisia ihmisiä, jotka ovat vain ymmärtäneet, että korkeimmalle tasolle ei ole mitään asiaa, ellei ole valmis lyömään ja tulemaan lyödyksi. Hinta on kuitenkin kova.

Boogaard ei ole ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen urheilukenttien kovanaama, jolta on todettu kuoleman jälkeen aivot rappeuttava CTE-tauti. Sairauden syntymekanismia ei vielä täysin tunneta, mutta toistuvat päähän kohdistuvat iskut ovat suurella todennäköisyydellä yhteydessä taudin syntyyn. Taudinkuvaan liittyy usein myös mielenterveysongelmia ja päihderiippuvaisuutta, kuten Boogaardin kohdalla.

Kanadan syrjäseudulla poliisin poikana kasvanut Boogaard olisi ollut hyvä sotilas tai vaikka öljylautan työntekijä, Branch kuvaa. Perhe muutti usein, ja pienestä asti poikkeuksellisen isokokoisen Derekin oli vaikea löytää ystäviä. Rakas harrastus, jääkiekko, seurasi kuitenkin mukana paikasta toiseen. Jääkiekkoilijan uran suhteen Boogaard olisi kuitenkin joutunut luovuttamaan jo teininä, elleivät Kanadan parhaimpiin kuuluvan juniorisarja WHL:n kykyjenetsijät olisi olleet seuraamassa aivan toista pelaajaa eräässä Boogaardin joukkueen ottelussa.

Pelissä syttyi joukkotappelu, jossa Boogaard menetti malttinsa täysin. Tuomareiden otteesta karannut poika hyökkäsi kohti vastustajien vaihtoaitiota, ja säikähtäneet pelaajat karkasivat yli laidan. Pelin jälkeen koko perhe luuli Boogaardin pilanneen viimeisen mahdollisuutensa jatkaa jääkiekkoa, ja vieläpä pelaajatarkkailijoiden nähden.

Samaan aikaan tarkkailijat kiirehtivät kuitenkin läheiseen motelliin ja lähettivät faksin WHL:n toimistoon: Regina Pats halusi aiemmin täysin tuntemattoman Boogaardin. Seuraavana aamuna moni muukin seura yritti varata Boogaardin, mutta se oli liian myöhäistä. Perheelle ilmoitettiin, että pojan olisi paras jatkaa samaan malliin: pelotella, suojella ja taklata.

Väkivalta on ollut osa jääkiekkoa lajin historian alkuhämärästä asti, Branchin kirja muistuttaa.

Ensimmäinen sisällä pelattu kiekko-ottelu pelattiin vuonna 1875. Pelivälineenä toimi iso kumipallo tai litteä laudanpätkä, eikä sääntökirjaa tai tuomareita ollut.

Ottelu päättyi joukkotappeluun, joten väkivalta on ollut osa peliä kauemmin kuin itse peliväline – pieni musta jääkiekko.

Yli sata vuotta myöhemmin tappelukulttuuri eli yhtä vahvana kuin ennenkin, ja Boogaardista alettiin kehittää muita satuttavaa hirviötä, jonka nimi vääntyi valmentajien suussa muotoon Bogeyman – mörkö.

WHL:ään päästyään Boogaard ei saanut alkuun pelata edes harjoitusotteluissa. Hänen pelipaikkansa vaihtui puolustajasta hyökkääjäksi siitä yksinkertaisesta syystä, että nelosketjun hyökkääjän ei tarvinnut olla jäällä läheskään yhtä paljon kuin puolustajan. Tappeluiden ulkopuolella hänestä ei ollut joukkueelleen hyötyä.

Lopulta Boogaard sai ensimmäisen pelivuoronsa. Kesti alle viisi sekuntia ennen kuin hänet haastettiin tappeluun. Boogaard hävisi. Kotimatkalla hänen isänsä sanoi olevansa ylpeä, kun poika oli päässyt näinkin pitkälle.

Ura oli lähellä päättyä alkuunsa, sillä koostaan huolimatta Boogaard ei edes ollut alkuun erityisen hyvä WHL-tason tappelija. Joukkuevaihtojen ja lukuisten tappioiden jälkeen hän kuitenkin löysi paikkansa ja kehittyi lopulta kovaksi junioritason nyrkkisankariksi.

19-vuotias Boogaard seurasi kesän 2001 NHL-varaustilaisuutta mielenkiinnolla ja toivoi kuulevansa nimensä. Minnesota Wild varasi Mikko Koivun tilaisuuden kuudentena, mutta Boogaard ei ehtinyt katsoa tilaisuutta loppuun, sillä oli hänen syntymäpäivänsä ja hän tahtoi juhlia. Seuraavana päivänä puhelin kuitenkin soi: Wild oli varannut hänet seitsemännellä kierroksella.

Kaukalon ulkopuolella Boogaard oli rauhallinen ja ystävällinen jätti, joka oli aina valmis edustamaan joukkuettaan hyväntekeväisyystilaisuuksissa tai keräämään rahaa sotilaille. Lapsille puhuessaan hän polvistui saadakseen yli kaksimetrisen kehonsa paremmin näiden tasolle.

Jäällä Boogaard oli poliisi, joka pääsi kahden tappeluntäyteisen AHL-kauden jälkeen pelaamaan ylimmällä tasolla.

Urallaan 277 NHL-runkosarjaottelussa esiintynyt Boogaard pelasi viisi kautta Wildissa ja yhden, uransa viimeisen, New York Rangersissa.

Hän teki yhteensä vain kolme maalia, ja peliaika jäi otteluissa useimmiten muutamaan minuuttiin. Silti yleisö rakasti häntä ja hurrasi, kun hän iski nyrkillä Anaheimin Todd Fedorukia ja murskasi tämän kasvojen luut.

Myöhemmin Fedorukista ja Boogaardista tuli ystäviä, ja Fedoruk sanoi, että hän olisi lyönyt Boogaardia samalla tavalla, jos olisi osunut.

Boogaard ei selvinnyt työstään ehjin nahoin. Riippumatta siitä, kuka poistui tappelusta voittajana, saivat molemmat osapuolet rajuja iskuja joka kerta. Pään lisäksi selkään tuli helposti kipuja, ja kädet olivat jatkuvasti ruvilla kovien iskujen vuoksi. Boogaard alkoi syödä suuria määriä kipulääkkeitä, jotta pysyisi pelikunnossa.

Joukkueiden lääkärit määräsivät lääkkeitä melko avokätisesti. Kun sekään ei riittänyt, Boogaard alkoi ostaa lääkkeidenvälittäjiltä pillereitä. Hänellä oli rahaa ja yleisö rakasti häntä, mutta hän ei voinut hyvin. Läheiset olivat huolissaan, mutta Boogaard vähätteli ongelmiaan.

Syksyllä 2010 Boogaard oli jo vakavasti riippuvainen ja kärsi paitsi kovista kivuista, myös psyykkisistä ongelmista. Useampi seura oli kuitenkin tappelijan palveluksista kiinnostunut, ja Boogaard valitsi lopulta Rangersin. Hän ei kuitenkaan pelannut montaakaan ottelua New Yorkissa. Kauden loputtua toukokuussa 2011 lääkekoukusta eroon pyristellyt Boogaard oli veljensä kanssa juhlimassa. Alkoholin lisäksi hän otti vahvoja särkylääkkeitä, meni nukkumaan, eikä enää herännyt.

Perhe lahjoitti hänen aivonsa tutkijoille, ja tulokset olivat häkellyttäviä: Boogaardilla oli CTE-tauti. Jos hän olisi elänyt, hänelle olisi saattanut kehittyä dementia jo 30-vuotiaana.

Kiekkotappeluita selitellään yhä puolustuksen näkökulmasta. Ajatellaan, että on pakko tehdä jotain, jos taitopelaajia vastaan rikotaan. On oltava pelote.

Toinen syy verenhimoisuudelle on se, että katsojat pitävät tappeluista. Maksavat asiakkaat tuovat seuroille elintärkeitä lipputuloja, joita baseballia, amerikkalaista jalkapalloa ja koripalloa vastaan taistelevat seurat kaipaavat kipeästi. Ne ovat myös medialle valtti: lukijat haluavat nähdä videoita ja lukea tappeluista.

Branchin kirjan viesti on selvä: kiekkokulttuurin on muututtava. CTE-taudin toteaminen yhä useammalla kuolleella pelaajalla on pakottanut NHL:n, ja muut urheilusarjat reagoimaan.

Pohjois-Amerikka ei ole vielä valmis luopumaan järjestetyistä tappeluista, mutta suunta on oikea, jos ne uskalletaan edes kyseenalaistaa.

Boogaardin kuoleman jälkeen Minnesota Wild järjesti entiselle pelaajalleen muistotilaisuuden.

Boogaardin vanhemmat ja sisarukset tulivat jäälle. Heille ojennettiin kukkia ja Derekin vanha pelipaita. Yleisölle näytettiin muistovideo Derekin parhaista NHL-hetkistä.

Videolla nähtiin kaikki Boogaardin NHL-uran kolme maalia, taklauksia ja hetkiä fanien kanssa. Yhtään tappelua ei näytetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?