Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Lehtonen miltei menetti tajunsa mutta sai itseluottamusta ja tärkeitä pisteitä

Havaijille tähtäävä triathlonisti onnistui mainiosti täyden matkan debyytissään

Urheilu
 
Alex Caparros Getty Images
Kaisa Lehtonen (vas.) poseerasi Barcelonan kisan maalissa hollantilaisen voittajan Yvonne van Vlerkenin ja kolmanneksi sijoittuneen Itävallan Elisabeth Gruberin (oik.) kanssa.
Kaisa Lehtonen (vas.) poseerasi Barcelonan kisan maalissa hollantilaisen voittajan Yvonne van Vlerkenin ja kolmanneksi sijoittuneen Itävallan Elisabeth Gruberin (oik.) kanssa. Kuva: Alex Caparros Getty Images

Suomen tämän hetken paras naistriathlonisti Kaisa Lehtonen menetti sunnuntaina Barcelonassa ensin energiageelinsä, sitten energiansa ja lopulta melkein tajuntansa.

Saamapuolella uran ensimmäisessä täyden matkan kilpailussa oli kakkossija, rutkasti uudenlaista itseluottamusta sekä mukava pistepotin alku ensi vuoden tärkeintä kilpailua, Havaijin legendaarista Iromania varten.

Voiton Barcelonassa vei kokenut ja menestynyt Hollannin Yvonne van Vlerken, jolle ykkössija oli jo seitsemäs Ironman-kisoissa.

Lehtonen jäi voittajasta minuutin ja 56 sekuntia alittaen heti reilusti yhdeksän tuntia ajalla 8.48.40.

Lehtonen tuuletti maaliviivalla ja rojahti sitten hervottomana maahan. Kun toimitsijat nostivat hänet pystyyn, jalat eivät aluksi kantaneet.

Hetken päästä voimia riitti jo kuohujuoman suihkutteluun voittajan päälle palkintokorokkeella.

"Aika oli parempi kuin odotin. Tämä antoi älyttömästi itseluottamusta. Nyt on luottavainen fiilis lähteä kohti Havaijia", Lehtonen sanoi HS:lle puhelimitse.

Hän arvioi, että kärkisijoitus suunnitelmissa olevassa Etelä-Afrikan Ironman-kisassa ensi keväänä saattaisi jo täydentää pistepottia riittävästi syksyn 2016 Havaijin-paikkaa varten.

Lehtosen valmentaja Paul Sjöholm muistutti, että saavutettu aika on todella kova Ironmanin ensikertalaiselle.

"Vastaavaan ei ole moni nainen pystynyt", Sjöholm sanoi HS:lle.

Sjöholmin epävirallisen tilaston mukaan vain 12 naista oli aiemmin alittanut ajan 8.49 täydellä Ironman-matkalla.

Kärkikaksikko oli ylivoimainen, sillä kolmanneksi sijoittunut Itävallan Elisabeth Gruber jäi Lehtosesta yli viisi minuuttia.

Lehtonen oli tyytyväinen uintiinsa ja pyöräilyynsä mutta pettynyt juoksuun.

"Juoksu ei ollut omaa tasoani. Se oli aika kärsimystä, kun joutui juoksemaan tyhjillä jaloilla. Pikkuisen jäi hampaankoloon", sanoi Lehtonen, joka kuittasi palkintorahaa 5 000 euroa.

Lehtosen energiatankkaus luisui hakoteille pyöräilyn loppuvaiheessa, kun hän huomasi, että pyörän runkoon kiinnitetyt geelipakkaukset olivat pudonneet kyydistä.

Uintiosuudelta (3,8 km) Lehtonen rantautui johdossa. Van Vlerken oli tuossa vaiheessa neljäntenä yli kuuden minuutin päässä.

Pyöräilyä (180 km) Lehtonen johti enimmillään yli viiden minuutin etumatkan turvin, mutta lopussa van Vlerken kuroi lähes kiinni, kun Lehtonen kärsi lihaskrampeista.

Eroa toisessa vaihdossa oli vajaa minuutti.

Kun maratonia (42,2 km) oli takana vajaat kymmenen kilometriä van Vlerken sai Lehtosen kiinni. Vetoapua hollantilainen sai miesten kisaa siinä vaiheessa johtaneelta Ukrainan Anton Blohinilta, joka oli juossut kierroksen (10 km) enemmän startattuaan viisi minuuttia ennen naisia. Tämän jälkeen kolmikko taivalsi pitkään yhdessä, mikä oli harvinainen tapaus lajissa.

Juoksun puolimatkan jälkeen Lehtonen alkoi vähitellen pudota van Vlerkenin vauhdista.

Enimmillään Lehtonen oli juoksussa runsaan kahden minuutin päässä van Vlerkenistä 27 km:n kohdalla.

Lehtonen kuroi eroa taas kiinni ja pääsi minuutin päähän 37 km:n väliajoissa.

Puoli- ja pitkän matkan arvokisamitaleita saavuttanut Lehtonen myöntää olevan "hassua", että vasta nyt hän kilpaili ensimmäisen kerran täydellä matkalla. Tähän asti hänellä oli ollut vaikeuksia löytää kalenterista muutaman kuukauden ajanjaksoa, jolloin olisi ollut aikaa valmistautua pitkään kisaan ja myös palautua siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!