Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata kilometriä pelkkää tasatyöntöä

Iivo Niskanen oli elämänsä treenirääkissä entisen päävalmentajan vetämällä leirillä

Urheilu
 
Trond H. Trosdahl Lehtikuva
Iivo Niskanen on tutustunut harjoituskaudella tasatyönnön saloihin.
Iivo Niskanen on tutustunut harjoituskaudella tasatyönnön saloihin. Kuva: Trond H. Trosdahl Lehtikuva

Miltä tuntuu jauhaa yhteen menoon 103 kilometriä pelkkää tasatyöntöä niin sanotuilla hitailla rullasuksilla?

Miltä tuntuu, kun ensin vedetään tasatyönnöllä kolme tuntia ikään kuin alkuverryttelyksi, ja sitten ruvetaan puskemaan intervallia?

Hiihdon olympiavoittajalla Iivo Niskasella on meneillään uransa kovimmat härkäviikot, kun mittariksi otetaan harjoittelun vaativuus.

Mainittujen harjoitusten kanssa Niskanen teki tuttavuutta toissa viikolla hiihtäjälle hieman eksoottisemmassa ympäristössä, Mallorcan lomasaarella.

Siellä seurana oli maailman parhaita tasatyöntäjiä, jotka kuuluvat Suomen edellisen päävalmentajan Magnar Dalenin johtamaan pitkän matkan hiihtotalliin Team Santanderiin.

Niskanen ei ole tallin varsinainen jäsen, mutta osallistui leirille Dalenin kutsusta.

Ideana oli hakeutua kovaan harjoitusseuraan ja nähdä, miten maailmancupin kisoissa yhä enemmän roolia ottavan tasatyönnön erikoismiehet harjoittelevat.

Maratonhiihdon Ski Classics -kilpailuissa tasatyöntö ilman pitovoiteita on ollut vallitseva tekniikka jo muutaman vuoden.

"Leiri oli kovan luokan kokemus. Se kolmen tunnin alkuverryttelykin mentiin sillä tavalla, että kun porukassa puhuttiin, Auklandin veljekset hitsasivat vauhtia lisää, ettei kukaan enää puhunut. Siellä tasatyöntöä tehtiin kohdistuneesti väsyneeseen lihakseen. Oma lihaskestävyys ja palautuminen olivat koetuksella", Niskanen selosti.

Mallorcan leirin luonteesta kertoo sekin, että niin sanottuna välipäivänä ohjelmassa piti olla palauttava pyöräily.

"Matkaa tuli 130 kilometriä ja nousumetrejä lähes 3 000. Minulta se kilpailu jäi puolimatkaan. Pakko oli pitää puolipalauttavana, mutta eihän se sitä ollut", Niskanen naureskeli.

Leiri oli Niskaselle tietyllä tavalla silmiä avaava kokemus.

"Sieltä jäi mieleen tosi paljon asioita, joita jäi miettimään ja voi kokeilla. Paljon yksittäisiä harjoituksia ja paljon niitten sisällä. Oli motivoiva kokemus."

Tarkoituksena oli myös tutustua tasatyöntötekniikan mahdollisiin uusiin tuuliin.

"Puhutaan jo monista erilaisista variaatioista koskien sauvan pituutta. Siellä yritettiin etsiä optimaalista sauvan mittaa, ja he kokeilivat yli kymmenen senttiä normaalia pidempiä sauvoja."

Leiristä huolimatta Niskasta ei välttämättä nähdä Ski Classics -kisoissa ensi talvena, koska hän aikoo satsata menestymiseen maailmancupissa.

Korkeintaan kevättalvella kyseeseen saattaa tulla Norjan Birkebeinerrennet, jossa Niskanen sijoittui viime talvena neljänneksi. Muut kilpailut menevät liikaa päällekkäin maailmancupin kanssa.

Mallorcalle Niskanen matkusti suoraan kaksiviikkoiselta maajoukkueen teholeiriltä, joka pidettiin ampumahiihdosta tutussa Saksan Ruhpoldingissa.

Välillä hän huilasi vajaan viikon kotona Kuopiossa, ja lauantaina alkoi maajoukkueen kolmeviikkoinen korkean paikan leiri Italian Livignossa ja Val Senalesissa.

"Tietää, että ollaan veitsenterällä ja haetaan rajoja. Harjoittelun rytmityksestä se on totta kai kiinni, ettei tule liikaa. Siitä ei ole Suomessa kenelläkään kokemusta, mitä he tekevät Ski Classics -puolella. En ole ikinä tehnyt niin kovia harjoituksia. On pitänyt seurata tuntemuksia ja panna niitä ylös, jotta voi myöhemmin ammentaa sieltä."

Koko harjoituskaudella Niskasen harjoitusmäärä on kasvanut tuntuvasti.

Hän arvioi, että vuosituntimäärä nousee vajaasta 800:sta noin 900:aan.

"Kevyin viikko on ollut 17,5 tuntia, ja keskiarvo on aika paljon yli 20:n. Kesän olen harjoitellut niin kovaa, että kovempaa ei periaatteessa voi harjoitella. Tämä on kuitenkin se tapa, jolla voi jossain vaiheessa saavuttaa sen tason, joka vaaditaan koko ajan huipulla olemiseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?