Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blatterille ja Platinille 90 päivän panna

Fifan eettinen komitea tutkii jalkapallojohtajien toimet. Platini korostaa olevansa viaton.

Urheilu
 
Arnd Wiegmann Reuters
Michel Platini (oik.) onnitteli Sepp Blatteria jatkokaudesta. Blatter valittiin Fifan puheenjohtajaksi uudelleen viime toukokuussa Zürichissä. Nyt kummankin miehen toimia tutkitaan.
Michel Platini (oik.) onnitteli Sepp Blatteria jatkokaudesta. Blatter valittiin Fifan puheenjohtajaksi uudelleen viime toukokuussa Zürichissä. Nyt kummankin miehen toimia tutkitaan. Kuva: Arnd Wiegmann Reuters

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja Michel Platini on hyllytetty 90 päiväksi.

Asiasta päätti Fifan eettinen komitea, joka antoi saman rangaistuksen myös maailman jalkapallon kattojärjestön sihteerille Jerome Valckelle. Hänet oli jo aiemmin siirretty sivuun tehtävistään.

Lisäksi Fifan varapuheenjohtajalle Chung Mong-joonille annettiin kuuden vuoden toimintakielto ja 100 000 Sveitsin frangin, eli noin 91 500 euron sakot.

"Perusteet näille päätöksille ovat tutkinnat, joita eettisen komitean tutkintajaosto toteuttaa", tiedotteessa todetaan.

Blatter ja Platini on suljettu kaikesta kansainvälisestä ja kansallisesta jalkapallotoiminnasta pannan ajaksi. Miehet voivat halutessaan valittaa päätöksestä.

Sveitsin syyttäjäviranomaiset aloittivat syyskuussa tutkinnat Blatterin toimista tv-oikeuksiin liittyen.

Tutkittavana on lisäksi Blatterin Platinille maksama kahden miljoonan frangin (1,8 miljoonaa euroa) korvaus vuonna 2011.

Platinin mukaan maksu oli pätevä korvaus työstä, jonka hän oli tehnyt yli yhdeksän vuotta aiemmin.

Vuodesta 1998 lähtien Fifaa johtanut Blatter valittiin toukokuussa jatkokaudelle.

Fifan johto on ollut korruptiosyytösten kohteena, ja Blatter ilmoitti pian luopuvansa tehtävästä.

Fifa valitsee uuden puheenjohtajan helmikuussa.

Platini tyrmäsi torstaina perusteet häneen mahdollisesti kohdistuvasta hyllytyksestä.

"Salakavalat vuodot ovat yritys vahingoittaa mainettani", Platini sanoo tiedotteessa.

"Jos nämä raportit pitävät paikkansa, aion tehdä kaikkeni, että totuus tulee julki", Platini jatkoi.

Platini on ollut vahvin ehdokas Blatterin seuraajaksi Fifan seuraavana puheenjohtajana, mutta hyllytys on vakava isku hänen puheenjohtajahaaveilleen.

"Ehdokkuus ei ole eettisen komitean päätettävä asia, vaan valintakomissio tutkii tilanteen", eettisen komitean edustaja Andreas Bantel totesi uutistoimisto AFP:lle.

Saksan jalkapalloliitto vaati torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan Blatterin välitöntä eroa. Saksalaiset haluavat myös Fifan hallituksen hätäkokoukseen, jossa jalkapallo antaisi kaikille signaalin uuden ja puhtaan aikakauden alkamisesta lajissa.

Fifan tilapäisenä puheenjohtajana toimii helmikuisiin vaaleihin saakka Issa Hayatou, 69. Kamerunilainen on ollut Fifan hallituksen jäsen vuodesta 1990. Hän ilmoitti eilen torstaina, ettei hän pyri järjestön puheenjohtajaksi vaaleissa.

Uefassa komentoa pitää Platinin pannan ajan organisaation varapuheenjohtaja ja Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Angel Maria Villar.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?