Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inhorealismi on tuottanut Huuhkajille tulosta

Urheilu
 
Tapio Keskitalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Ennen jalkapallon EM-karsintojen alkua 1–1-vierastasapeli Romaniaa vastaan olisi kuulostanut hyvältä tulokselta Suomelle. Bukarestin pimentyneessä torstai-illassa Suomen pelaajat olivat kuitenkin erittäin pettyneitä miehiä.

Pettyneitä olivat myös Romanian kannattajat, joiden turhautuminen purkautui päätösvihellyksen jälkeen vihellyskonserttina. Kun Romanian joukkue käveli vajaa tunti ottelun päättymisen jälkeen stadionin eteen ajaneeseen bussiin, ryhmä kotikannattajia saatteli isännät matkaan vihamielisesti.

Suomen pelaajien mieli sen sijaan rauhoittui nopeasti. Perjantaina kotilentoa odotteli levollisia suomalaisjalkapalloilijoita.

Tosiasiat eivät kuitenkaan muutu.

Suomen mahdollisuudet päästä Ranskan EM-turnaukseen haihtuivat. Romania on vähintään jatkokarsinnoissa.

Suomen joukkue voi kuitenkin suunnata sunnuntain päätöspeliin Pohjois-Irlantia vastaan pää pystyssä. Syyskuussa tulleet voitot Kreikasta ja Färsaarista sekä niitä seurannut torstain tasapeli Romaniaa vastaan ovat näiden karsintojen komein suomalaisluku.

Mixu Paatelaisen tilalle päävalmentajaksi hypänneen Markku Kanervan aika on tuonut kolmesta pelistä seitsemän pistettä. Se on aika paljon.

Komea saldo ei saa kuitenkaan hämärtää sitä, että Suomi oli pelillisesti pulassa Kreikkaa vastaan, eikä Färsaaret-ottelu ollut voitosta huolimatta pelkkää juhlaa.

Romania oli Bukarestissa avauspuoliajalla täysin suvereeni, eikä Suomen pelinrakentamisesta tullut mitään vastustajan aggressiivisen prässin takia. Suomi oli liemessä keskityspalloissa ja kulmapotkuissa. Maalivahti Lukas Hradecký piti vieraita pystyssä.

Maalin tehnyt Joel Pohjanpalo ja hänen kärkiparinsa Teemu Pukki olivat toisella puoliajalla todellinen uhka Romanian puolustukselle. Suomen puolustuslinja paransi otteitaan, joukkueen syöttöpelaaminen toimi avausjaksoa selvästi paremmin ja selvältä näyttänyt rangaistuspotku jäi saamatta.

Kaikki yllä mainitut myönteiset asiat ovat sellaisia, joita Huuhkajissa nähtiin aivan liian harvoin Paatelaisen aikakaudella. Siitä Kanerva ja itseluottamuksensa löytänyt joukkue ansaitsevat kehut.

Katse on kuitenkin suunnattava myös Pohjois-Irlanti-pelin jälkeiseen aikaan. Kanerva on hakenut tuloksen pääosin inhorealistisella pelitavalla. Olennainen kysymys on, jatkaako Suomi samalla linjalla, kun Hans Backe hyppää Kanervan tilalle ensi tammikuussa.

Paatelainen oli idealisti, joka halusi Suomen etenevän kotona ja vieraskentillä myös pallonhallinnalla ja hitailla hyökkäyksillä – ei pelkästään rikkomalla vastustajan pelaamista ja kyttäämällä vastaiskupaikkoja. Idealismi ja tietynlainen jääräpäisyys maksoivat hänelle työpaikan.

Kanervan lähestymistapa on ollut ymmärrettävä, looginen ja tehokas. Hän ei kuitenkaan ole ollut pallollisen pelaamisen kehittäjä, vaikka sekin toimi aika hyvin Romania-ottelun toisella puoliajalla. Paatelaisen idealismi on ollut tuhansien kilometrien päässä kolmessa viime ottelussa.

Tärkeä kysymys on, onko Suomen ainoa mahdollisuus myös jatkossa pärjätä rikkomalla, tukahduttamalla ja parkkeeraamalla kaksi neljän pelaajan puolustuslinjaa oman maalin lähelle. Vai palvelisiko suomalaista jalkapalloa pitkässä juoksussa paremmin rohkeus ja vahva pallollisen pelaamisen identiteetti, vaikka ne lyhyellä aikavälillä maksaisivat pisteitä?

A-maajoukkueen päävalmentaja on väistämättä myös yksi suomalaisen jalkapallon henkisistä linjanvetäjistä. Aika näyttää, onko Backe enemmän rakentaja ja kehittäjä vai rikkoja vai vähän kaikkea.

Tapio Keskitalo HS
tapio.keskitalo@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!