Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pallo pysyy yhä Martti Kuuselan, 70, hallussa: "Mä varmaan odotan, että joku soittaisi"

Entinen huippuvalmentaja juhli merkkipäivää pelaamalla futista

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo HS
Martti Kuuselalla, 70, pysyy edelleen pallo hallussa.
Martti Kuuselalla, 70, pysyy edelleen pallo hallussa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Tasan 70 vuotta sitten Rovaniemelle satoi ensi lumi ja kylmää oli nytkin, kun jalkapallovalmentaja Martti Kuusela juhli tasavuosiaan.

Ja, millä lailla? Tietenkin pelaamalla jalkapalloa. Urheilusanomien Juha Kanerva kutsui joukon Kuuselan tuttuja Brahen kentälle perjantaina iltapäivällä.

"Seurakunnalta tuli onnittelut. Silloin oikein tajusin, että olen 70. Olen aina pitänyt seitsemänkymppisiä vanhoina, mutta en halua tuntea itseäni niin vanhaksi", Kuusela sanoo Kallion kentän pukuhuoneessa, kun joukkueet alkavat kokoontua.

Kun katsoo Kuuselan, entisen SM-sarjapelaajan, pallonkäsittelyä, ei uskoisi hänen olevan 70. Pallo tottelee, pomputtelu sujuu ja liikkeet ovat vetreitä.

Kuusela pelasi yli 200 ottelua silloisessa mestaruussarjassa, kävi Sanomien toimittajakoulun ja ajatteli menevänsä "oikeisiin" töihin. Suomen jalkapallon onneksi näin ei käynyt.

"Menin Työnantajien keskusliittoon töihin, kunnes Grankulla IFK kysyi valmentajakseen. Totta kai minä sinne menin", Kuusela sanoo. Siitä se lähti, valmentaminen.

Kölnissä Kuusela suoritti valmentajatutkinnon omien sanojensa mukaan raskaimman kautta. Sen jälkeen tie veikin tasaisin väliajoin ulkomaille.

"Katso nyt", Kuusela esittelee, "tässä on mun ensimmäisen ulkomaisen seuran paita."

Paidan selässä on kööpenhaminalaisen Boldklubben 1903:n tunnus. Nykyään seura tunnetaan FC Københavnina.

Ennen Tanskaan muuttoa Kuusela ehti voittaa pari Suomen mestaruutta HJK:n valmentajana ja vetää maajoukkuetta. Sitten niitä ulkomaalaisia seuroja alkoikin tulla: Beerschot Belgiassa, Kispest Honved Unkarissa, Proodeftiki Kreikassa, Apollon Limassol Kyproksessa ja vielä Panionios Kreikassa.

"Olin ensimmäinen, joka uskalsi tai pääsi lähtemään ulkomaille", Kuusela sanoo.

Uransa huippuhetkenä Kuusela pitää työpaikkaa Unkarissa. "Onneksi siellä olivat belgialaiset omistajat", Kuusela heittää. Muuten ei olisi ollut toivoakaan tunkeutua Ferenc Puskásin henkeä huokuvalle maaperälle.

"Puskas oli silloin kova nimi."

Kuuselan valmentama Honved voitti Unkarin mestaruuden 1993, ja se on edelleen seuran viimeisin liigatitteli.

Mestaruuksien ohella uraan mahtuu myös pettymyksiä. "Jokaiset poispotkimiset ovat erittäin raskaita. Ei siihen ikinä totu", Kuusela sanoo.

Eläkepäiviään Kuusela viettää – jalkapallon parissa.

"Pelailua pari kolme kertaa viikossa ja kyllä mä katson kymmenkunta ottelua viikkoon. Mä varmaan odotan, että joku soittaisi", Kuusela sanoo ja lisää, että tulihan taaskin soitto muutama päivä sitten.

Tarjolla olisi ollut valmentajapesti Aasiaan. Kuusela kieltäytyi ja antaa nyt aikaa perheelleen.

Vesa Oja HS
Martti Kuuselan pesti maajoukkueen päävalmentajana päättyi voittoon Tšekkoslovakiasta Stadionilla. Petri Tiainen (vas.), Jari Rantanen ja muut pelaajat kantoivat suosittua valmentajaa kultatuolissa.
Martti Kuuselan pesti maajoukkueen päävalmentajana päättyi voittoon Tšekkoslovakiasta Stadionilla. Petri Tiainen (vas.), Jari Rantanen ja muut pelaajat kantoivat suosittua valmentajaa kultatuolissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?