Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet jyräävät naiset myös palkoissa

Urheilu
 

Miehet eivät ole pelkästään enemmistönä urheilun johtopaikoilla. Urheilussa palkkatyössä olevat miesjohtajat saavat myös parempaa palkkaa kuin naisjohtajat, kertoo Päivi Aalto-Nevalainen.

Hänen väitöskirjansa nimi on Johtajien uramenestys liikunta-alalla naisten ja miesten näkökulmista.

Alustavien tulosten perusteella julkisen sektorin ja kolmannen sektorin ylimmät naisjohtajat ansaitsevat 3 900 euroa kuussa, kun miesten ansiot ovat 4 500 euroa kuussa.

Julkisella sektorilla eli valtioilla ja kunnissa palkkaero on miesten hyväksi 350 euroa kuussa, kun koulutustaso, työkokemus ja ikä ovat huomioitu. Kolmannella sektorilla eli järjestöissä, säätiöissä ja urheiluopistoissa palkkaero on vielä suurempi.

"Kolmannella sektorilla ero on jopa 930 euroa kuukaudessa miesten hyväksi. Se on aika hurja", Aalto-Nevalainen toteaa.

"Ainakin tutkija alkaa miettiä, mitkä ovat ne perusteet, joilla erityisesti kolmannella sektorilla maksetaan palkkaa, kun naisten ja miesten välinen ero on näin suuri."

Liikunta-alan yksityinen sektori ja järjestösektorilta seurat eivät ole tutkimuksessa mukana.

Aalto-Nevalaisen mukaan koulutus, ikä ja työkokemus selittävät julkisen sektorin palkkaeroja 40-prosenttisesti, kun kolmannella sektorilla nämä tekijät selittävät vain 14 prosenttia palkan määräytymisestä.

"Siellä on aika paljon jotain muutakin. On mielenkiintoista jatkaa tutkimusta ja nähdä, löydänkö aineistosta tekijöitä, jotka selittävät palkkaeroista tuon loput 86 prosenttia."

Aalto-Nevalaisen tutkimuksen mukaan naisjohtajat ovat myös harvemmin naimisissa kuin miesjohtajat, heillä on vähemmän lapsia ja he ovat selkeästi koulutetumpia kuin miesjohtajat. Kaiken lisäksi urheilun naisjohtajat tekevät enemmän kotitöitä verrattuna johtajamiehiin.

Nais- ja miesliikuntajohtajien kuukausipalkkojen top-10-listalla korkeimmin palkattu nainen löytyy vasta sijalta yhdeksän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?