Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehet menestyvät urheilun verkostoissa – missä ovat naiset?

Urheilu
 
Aku Isotalo
Maija Innasen mukaan ei riitä, että yksittäisiä naisia on yksittäisillä paikoilla, vaikka he olisivat kuinka hyviä.
Maija Innasen mukaan ei riitä, että yksittäisiä naisia on yksittäisillä paikoilla, vaikka he olisivat kuinka hyviä. Kuva: Aku Isotalo

Miehet menestyvät urheilun verkostoissa. Päättäjäjoukon yksipuolisuus voi heikentää urheilun ammattimaisuutta, uskottavuutta ja suosiota.

Suomi tasa-arvoistuu, mutta urheilukabinetit ovat yhä vahvasti miesten valtakuntaa.

Naisten osuus lajiliittojen hallituksissa jää yhä kauas suosituksista ja ihanteista.

Kun vuonna 1995 lajiliittojen hallituspaikoista oli naisilla vain 16 prosenttia, on luku nyt 29 prosenttia. Muutosta on tapahtunut, mutta naisten osuus on yhä kaukana opetusministeriön suosittelemasta 40 prosentista.

Urheilubisneksen ja ammattiurheilun huipulla naisten määrä on vielä vähäisempi.

"On surullista, että tasa-arvossa urheilu on muuta yhteiskuntaa jäljessä, kun urheilu on ollut monessa muussa asiassa mallina", Olympiastadionia hallinnoivan Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen sanoo.

"Urheilu on viimeisiä keitaita, jossa naiset ovat aliedustettuja eikä tasa-arvo toteudu samalla tavalla kuin muualla yhteiskunnassa", Suomen olympiakomitean toinen varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo toteaa.

Naisjohtajat löytävät useita syitä miesten enemmistöön urheilun johtopaikoilla.

Urheilu oli pitkään miesten maailmaa. Naisurheilun historia on lyhyempi, eikä naisten rooliin urheilujohtajina ole totuttu.

"Vallitsee vähyyden kulttuuri. Koska naisia on johtotehtävissä vähän, myös pyrkijöitä on vähän", KPMG-konsulttiyhtiön urheiluasiantuntija Sirpa Korkatti sanoo.

Korkatti on toiminut aiemmin Hiihtoliiton johtokunnassa, valtuuston puheenjohtajana sekä palkkatöissä keskusjärjestö Valon ja sen edeltäjän SLU:n johtotehtävissä.

"Mukana olevien naisten pitäisi työntää muita naisia rohkeammin mukaan", hän kannustaa.

Artikkeliin liittyvät

Maija Innasen mukaan naisjohtajat eivät yleisty ennen kuin lasikatto on rikottu riittävän usein urheilujohtamisen joka alueella.

"Läpimurron pitää tapahtua aivan korkeimpaan johtoon asti. Ei riitä, että yksittäisiä naisia on yksittäisillä paikoilla, vaikka he olisivat kuinka hyviä."

Miesten enemmistö urheilun johdossa ei ole vain sattumaa.

Naisjohtajien mukaan miehet osaavat verkostoitua. He tuntevat kaikki ja heidät tunnetaan.

"Urheilun verkostot ovat vahvat, ja niihin pääseminen on etenkin järjestöpuolella vaikeaa. Siinä miehet ovat hyviä", Valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajanen kehuu.

"Toisaalta naiset syyllistyvät suotta oman kompetenssinsa vähättelyyn eivätkä siksi hae paikkoja. Taidot riittävät, mutta ne voivat olla eri polkuja hankittuja kuin miehillä", Korkatti toteaa.

Tämä erilainen osaaminen olisi hänen mukaansa merkityksellistä urheilun kehittymiselle.

Miten tasa-arvo yltäisi paremmin urheilujohtamiseen?

Minna Paajanen ei innostu hankkeista ja suosituksista, vaikka niitäkin tarvitaan.

"Tasa-arvokysymys pitäisi saada vakavammin esille esimerkiksi median kautta, se ei saa olla irrallinen asia."

Maija Innanen kaipaa tahtoa etsiä päteviä ehdokkaita.

"Joka tasolla pitää olla kova hinku käyttää myös toisen 50 prosentin voimavara hyväksi."

Sirpa Korkatti uskoo, että naisten kiinnostus tehtäviin kasvaa, jos päätöksenteosta tulee nykyistä osallistuvampaa, keskustelevampaa ja läpinäkyvämpää.

"Naisille, joilla on halua ja poltetta, pitää antaa aito mahdollisuus. Tämä on parantunut, mutta muutos vaatii sen, että naiset näkevät tehtävät riittävän houkuttelevina", Jääkiekkoliiton hallituksen ensimmäinen naisjäsen Emma Terho sanoo.

Vahvat verkostot eivät välttämättä ole pelkästään voimavara urheilulle. Ne voivat sulkea pois osaamista ja syödä urheilun vetovoimaa.

Susanna Rahkamo muistuttaa, että yritysmaailmassa johtopaikoille etsitään monialaista ja dynaamista kokoonpanoa. Siinä ei sukupuolella ole merkitystä.

"Jos toinen sukupuoli ei ole edes valikossa, ei rekrytointiprosessi varmaan ole aukoton", HJK:n markkinointijohtaja Sari Mikkonen-Mannila kiteyttää.

Hän muistuttaa, että osaamaton rekrytointi kostautuu ennemmin tai myöhemmin.

"Urheilu ei toimialana kehity, eikä sitä oteta vakavasti, jos päättäjät eivät ole ammattilaisia ja uskottavia, miehiä ja naisia."

Mikkonen-Mannila siirtyi HJK:n palvelukseen mainosalalta 3,5 vuotta sitten. Hän kaipaa yritysmaailman lainalaisuuksia ja ihmettelee, kun urheilussa oma kilpaura ja jopa fanitausta voivat vaikuttaa rekrytointeihin.

Pienistä asioista ei ole kyse, sillä homogeeninen johtajajoukko voi olla näköalaton ja tehdä yksioikoisia päätöksiä. Se taas vähentää urheilun suosiota. Uhkana voi olla, että pätevien tekijöiden houkuttelu vaikeutuu.

"Urheilu ei ole erityisen hyvin osannut miettiä yhteiskunnallisia virtauksia ja päivittämään toimintaansa suhteessa siihen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu", Minna Paajanen pohtii.

"Mutta se on isompi johtamiskysymys, ei pelkästään sukupuolikysymys."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!