Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Kanervan jatko maajoukkueessa on auki

Kanerva pitää jatkamista mielenkiintoisena vaihtoehtona

Urheilu
 
RIO GANDARA HS
Markku Kanervan (keskellä) työ maajoukkueen tilapäisenä päävalmentajana päättyy tänään sunnuntaina Olympiastadionilla.
Markku Kanervan (keskellä) työ maajoukkueen tilapäisenä päävalmentajana päättyy tänään sunnuntaina Olympiastadionilla. Kuva: RIO GANDARA HS

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana syksyllä toiminut Markku Kanerva on tehnyt kovaa jälkeä. Kolme ottelua, joista saldona on kaksi voittoa ja yksi tasapeli. Tasapelikin tuli Romaniasta, jota vastaan Suomi on viimeksi onnistunut pelaamaan edes tasapelin vuonna 1985.

Kanervan edeltäjä Mixu Paatelainen sai kuudesta ottelusta vain neljä pistettä. Hyvistä tuloksista huolimatta Kanervalle ei ole välttämättä sijaa ensi vuonna maajoukkueessa, kun ruotsalainen Hans Backe aloittaa päävalmentajana.

Haluaisitko jatkaa maajoukkueen valmennusryhmässä ja tiedätkö jo, onko sinulla mahdollisuuksia jatkaa?

"Se on... yksi vaihtoehto totta kai. Mielenkiintoinen ja haastava. Asiasta ei ole vielä keskusteltu", Kanerva vastasi hieman epäröivästi HS:lle lauantain lehdistötilaisuudessa.

Paatelaisen kauden surullisessa lopussa päävalmentaja pani tappioita pelaajien tason piikkiin ja haukkui pelaajia löysiksi.

Ryöpytyksen jälkeen uuden valmennusryhmän yhtenä tehtävänä oli nostaa joukkueen itseluottamusta. Siinä Kanerva on apuvalmentajineen [ Mika Nurmela ja Jonatan Johansson ] onnistunut.

"Henkisellä puolella olemme saaneet aikamoisen parannuksen aikaan, ja se näkyy kentällä. Pelaajien asenteessa ei ole ollut aiemminkaan vikaa, mutta nyt itsensä likoon laittaminen, joukkueen eteen taisteleminen ja pelirohkeus on näkynyt", Kanerva kertoi.

Jos Suomi olisi voittanut Romanian, olisi vastaavaa kolmen perättäisen voitetun karsintaottelun sarjaa pitänyt hakea vuodelta 2004 – niin harvinaisesta tempusta on kyse.

Roy Hodgsonin päävalmentajakaudella 2007–2008 Suomi pelasi karsintojen lopussa seitsemän perättäisen tappiottoman ottelun sarjan. Sekään ei riittänyt viemään Suomea kisoihin, kun siihen sarjaan mahtui viisi maalitonta tasapeliä.

Kanerva onnistui katkaisemaan Paatelaisen rakentaman tappioputken.

"Totta kai se oli tavoitteena, että tappioputki katkaistaan ja saamme tulokset ja voittava ilmeen kaivettua esiin. Saimme sen kahdessa ensimmäisessä pelissä, ja kolmannessakin se oli lähellä", Kanerva sanoi.

"Pelaajille kunniaa tästä ja myös taustahenkilöstölle, joiden kanssa on mietitty tarkkaan, miten kelkka saadaan käännettyä. Se lähti pienistä asioista, joita on pyritty parantamaan. Kehittyminen on näkynyt kentällä."

Kanervan mukaan edessä on pitkä prosessi, jotta Suomi pääsisi kisoihin.

"On paljon pieniä osa-alueita, joissa meidän pitää olla parempia. Esimerkkinä Romania-ottelu, jossa pääsimme vastahyökkäyksiin ja murtautumisvaiheisiin, joita emme saaneet kuitenkaan vietyä aivan loppuun asti. Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon ansiosta meillä oli hyviä aloitteita, mutta syöttö ei löytänyt aina kärkipelaajia."

Suomen maalin Romaniaa vastaan syöttänyt Pukki on saanut paljon kritiikkiä esityksistään maajoukkueessa, ja osin syystäkin.

"Eihän se nyt ikinä hyvältä tunnu. Aika vähän yritän seurata, mitä ympärillä puhutaan. Pitää keskittyä vain omaan tekemiseen", Pukki sanoi lauantaina.

Pukki on pelannut 11 karsintaottelua maaleitta. Romaniaa vastaan toinen puoliaika oli Pukilta kuitenkin paras pitkään aikaan.

" Perparim Hetemaj sanoikin ennen peliä, että älä mieti turhaan, mitä muut ajattelevat, vaan pelaa niin kuin osaat. Totta kai maali jäi puuttumaan, mutta muuten olen tyytyväinen.."

Kahdella hyökkääjällä pelaaminen on helpottanut Pukin pelaamista. Myös vastahyökkäyksiin nojaava pelitapa on ollut hänelle mieluinen.

"Vastustajien takana on enemmän tilaa, mikä sopii minulle todella hyvin. Näissä peleissä on ollut helpompi päästä esille."

 

Suomi–Pohjois-Irlanti Olympiastadionilla kello 19.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!