Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuhkajien tilinpäätös – Paatelaiselle annettiin potkut liian myöhään

Urheilu
 
Markku Ulander Lehtikuva
Joel Pohjanpalo (vas.) pelasi EM-karsinnoissa hyvin alettuaan saada peliaikaa. Sunnuntaina hän kamppaili Pohjois-Irlannin Craig Cathcartia vastaan.
Joel Pohjanpalo (vas.) pelasi EM-karsinnoissa hyvin alettuaan saada peliaikaa. Sunnuntaina hän kamppaili Pohjois-Irlannin Craig Cathcartia vastaan. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-karsintaurakka päättyi lohkon neljänteen sijaan. Se ei riittänyt kisapaikkaan. Karsinnat etenivät rajusta alakulosta päätöspelien hyviin tuloksiin. HS nostaa esille viisi keskeistä karsintapointtia.

1. Suomen karsintataival
Suomi sijoittui karsintalohkossaan neljänneksi, mikä ei riittänyt edes jatkokarsintapaikkaan.

Päättyneet karsinnat eivät siis muuttaneet mitään, sillä Suomi ei ole yltänyt koskaan jalkapallon EM-turnaukseen.

Myös edellisissä EM-karsinnoissa Suomi oli lohkossaan neljäs. Tuolloin joukkue keräsi kymmenen pistettä, kun nyt pisteitä tuli yhteensä 12.

Päättyneissä karsinnoissa nähtiin F-lohkossa valmentajien vaihtoviikot.

Suomi vaihtoi kesken karsintojen päävalmentaja Mixu Paatelaisen Markku Kanervaan, jonka tilalle tulee Hans Backe.

Romanian Victor Piturca lähti kesken karsintojen Saudi-Arabiaan, ja hänen tilalleen tuli Anghel Iordanescu. Unkari aloitti karsinnat Attila Pintérin komennossa, välillä joukkuetta valmensi Pál Dárdai ja lopussa Bernd Storck.

Suomen lohkossa vain Pohjois-Irlannilla ja Färsaarilla oli alusta loppuun sama päävalmentaja. Lohkon täydellinen epäonnistuja oli Kreikka, joka jäi jumboksi.

Suomen karsintaurakka oli vuoristorataa. Paatelaisen aikana kurssi kääntyi jyrkkään laskuun, pelaaminen oli sekavaa sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan ja tulokset olivat heikkoja. Kanervan alaisuudessa Suomi muutti ryhmitystään ja pelitapaansa, ja tuloksia tuli.

2. Onnistujat ja pettymykset
Suomen onnistujia päättyneissä karsinnoissa olivat muun muassa hyökkääjä Joel Pohjanpalo, maalivahti Lukas Hradecký ja keskikentän keskustan Tim Sparv.

Roman Eremenko oli monissa peleissä Suomen parhaimmistoa, mutta sitä häneltä myös odotettiin. Eremenko oli neljästä päätöspelistä sivussa.

Joukkueen pahimpiin epäonnistujiin kuuluivat toppari Joona Toivio, hyökkääjä Teemu Pukki ja hyökkääjä tai välihyökkääjä Kasper Hämäläinen.

Pukki ja Hämäläinen eivät tehneet karsinnoissa yhtään osumaa. Myös toppari Niklas Moisanderilta odotettiin nähtyä parempaa.

3. Paatelaisen potkut
Päävalmentajaa vaihdettiin liian myöhään. Jälkiviisautta, mutta Mixu Paatelaisen annettiin yrittää kurssin kääntämistä liian pitkään.

Kun Suomi hävisi viime vuoden marraskuussa Unkarille, puhui Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja jo silloin HS:n tietojen mukaan Paatelaisen mahdollisista potkuista.

Liittohallitus sanoi vielä ennen maaliskuun Pohjois-Irlanti-ottelua Paatelaiselle, että hallitus on hänen takanaan, kävi karsinnoissa miten tahansa. Silloin päättäjät ajattelivat, että maajoukkueen kurssi EM-karsinnoissa on käännettävissä, ja joukkueelle ja valmennusjohdolle haluttiin antaa työrauha.

Luottamuksen antamisen jälkeen tappio Pohjois-Irlannissa olikin valtava pettymys.

Paatelaisen työpaikka oli vaakalaudalla Unkaria vastaan Helsingin Olympiastadionilla. Kolmen perättäisen tappiollisen karsintaottelun jälkeen Suomen piti viimein voittaa. Kun ottelu päättyi tappioon, sai Paatelainen potkut seuraavana iltana.

4. Pelitapa
Paatelaisen pallonhallintapelitapa epäonnistui. Hänen päävalmentajakaudellaan Suomen pallonhallintaprosentti karsintojen kuudessa ensimmäisessä ottelussa oli 55. Pallonhallinta ei kuitenkaan tuottanut tarpeeksi maaleja eikä laukauksia tai useampia laukauksia kuin vastustajalla. Paatelaisen kuudessa EM-karsintaottelussa Suomella oli keskimäärin 34 prosenttia kaikista laukauksista kohti maalia, vastustajilla 66 prosenttia.

"Meillä on hyvä oma peli-identiteetti. Jos me pelaisimme 4–4–2-ryhmityksellä, häviäisimme enemmän kuin voittaisimme. Nyt voitamme enemmän kuin häviämme", Paatelainen sanoi HS:n haastattelussa 3. marraskuuta 2014.

Markku Kanervan päävalmentajapestin kolmessa ensimmäisessä ottelussa pallonhallintaprosentti oli 46. Suomi teki kuitenkin 51 prosenttia kaikista maalia kohti suuntautuneista laukauksista. Suomi pelasi 4–4–2-ryhmityksellä ja voitti enemmän kuin hävisi.

5. Tulevaisuus
Tämän maajoukkueen kokeneilla avainpelaajilla on vielä ainakin kahdet hyvät karsinnat edessään.

Kun seuraavat EM-karsinnat neljän vuoden kuluttua päättyvät, ovat Perparim Hetemaj, Tim Sparv ja Roman Eremenko 32-vuotiaita. Teemu Pukki on 29-vuotias, Kasper Hämäläinen 33-vuotias ja Niklas Moisander 34-vuotias.

Näiden karsintojen aikana kentällä käyneistä suomalaisista esimerkiksi Lukas Hradecký, Robin Lod, Moisander, Sakari Mattila, Niki Mäenpää, Berat Sadik ja Rasmus Schüller siirtyivät pelaamaan parempaan sarjaan.

Maajoukkueessa on nyt kolme pelaajaa, jotka pelaavat isossa roolissa maailman neljässä suurimmassa liigassa.

Nuorista maajoukkuemiehistä monipuolinen Thomas Lam noussee nykyistä suurempaa rooliin lähitulevaisuudessa. Saman saattavat tehdä ainakin Schüller ja Lod.

Nuorten maajoukkueista lähinnä RoPSin Moshtagh Yaghoubi saattaa olla tyrkyllä jo tulevissa MM-karsinnoissa A-maajoukkueeseen.

Markku Ulander Lehtikuva
Pertti Alaja sai kritiikkiä kannattajilta Pohjois-Irlanti-ottelussa.
Pertti Alaja sai kritiikkiä kannattajilta Pohjois-Irlanti-ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!