Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkääjä, puolustaja vai sittenkin maalivahti? Näin nuorten kiekkoilijoiden pelipaikka valikoituu

Urheilu
 
Rio Gandara HS
HIFK:n B-juniorit painoivat harjoituksissaan täyttä häkää samaan aikaan, kun liigajoukkue pelasi omaa otteluaan naapurikaukalossa.
HIFK:n B-juniorit painoivat harjoituksissaan täyttä häkää samaan aikaan, kun liigajoukkue pelasi omaa otteluaan naapurikaukalossa. Kuva: Rio Gandara HS

Laidat ryskyvät taklausten voimasta HIFK:n B-nuorten harjoituksissa. Nuorten välillä on paljon eroja niin koossa kuin taidoissakin, mutta kaikki tavoittelevat ammattijääkiekkoilijan uraa.

Mutta miten juniorit päätyivät pelipaikoille, joissa he ovat nyt?

Seurat ja maajoukkue haluavat saada jokaisen pelaajan rooliin, jossa yksilölliset vahvuudet pääsevät parhaiten esiin. HIFK:n 17-vuotiaat B-nuoret ovat valinneet paikkansa kentällä, mutta kenenkään pelillinen identiteetti ei ole valmis, joukkueen päävalmentaja Kari Kalto kertoo.

"Yritämme antaa vielä kaikille mahdollisuuksia tässä iässä. Varsinkin hyökkääjien pelipaikat vaihtuvat vielä paljon laita- ja keskushyökkääjän paikkojen välillä, ja ylivoimakentälliset elävät kauden mittaan."

Jokaisella jääkiekkoilijalla on kaukalossa oma roolinsa. Luistelukoulussa 5–8-vuotiaina lajin aloittavat lapset saavat tutustua peliin rauhassa ennen kuin heistä aletaan muovata fyysisiä pelotteita tai taitohyökkääjiä. Moni haluaa kokeilla isoissa varusteissa pelaavan maalivahdin roolia.

"Pari ensimmäistä vuotta pelataan kiertävillä pelipaikoilla niin, että kenttäpelaajat ja maalivahdit vaihtavat kaikki keskenään paikkaa", kertoo HIFK:n junioripäällikkö Jari Riihinen.

Roolit alkavat muodostua samaan aikaan, kun siirrytään isolle jäälle, eli kymmenen ikävuoden tienoilla. Maalivahdit vakiinnutetaan mahdollisimman nuorina, mutta kentällä vaihdoksia saattaa tapahtua vielä teini-iässä, kun fyysisen kasvun myötä vahvuudet nousevat esiin.

"Valmentajat näkevät tietysti nuorten parhaat ominaisuudet, mutta omilla toiveillakin on iso merkitys, kun pelipaikkaa valitaan", Riihinen summaa.

Teemu Selänteen, Sidney Crosbyn ja Connor McDavidin kaltaiset supertähdet on istutettu omille pelipaikoilleen jo pienenä, mutta valtaosalle paras paikka löytyy vasta juniorikoneistossa vietettyjen vuosien aikana. Ainakin HIFK:ssa pelipaikkojen tarjonta ja kysyntä ovat kohdanneet pääosin saumattomasti, kun muutama ikäluokasta on halunnut maalivahdiksi ja kenttäpelaajista hieman yli puolet hyökkäämään sekä loput puolustamaan. Valintoja ei tehdä tietyssä iässä vaan tärkeintä on, että vahvuudet hyödynnetään.

"Oleellista on, että jokaisella olisi jokin erityisominaisuus. Se voi olla nopeus, hyvä laukaus tai yleinen kiekonkäsittelytaito. Pieni koko ei ole este kiekkoilijan uralle, mutta silloin on oltava rohkeutta haastaa isommat. Valmentajan työ on välillä tiedettä ja taidetta", Riihinen kuvaa.

Maajoukkueen puolella samankaltainen taiteilu alkaa vasta myöhemmin.

Leijonapolku käynnistyy toden teolla, kun pelaajat tulevat ensimmäisiin maajoukkueleirityksiin alle 16-vuotiaina.

"Polun alussa pyritään saamaan puolustajan ja hyökkääjän paikoilla pelaavien ero selväksi", kertoo Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama.

Pelaajien aika nuorisomaajoukkueissa päättyy alle 20-vuotiaiden ikäluokkaan. Moni tämän luokan MM-turnaukseen osallistuvista on päässyt jo kokeilemaan Liigan vauhtia ja tietää roolinsa siellä, mutta identiteettiä muovataan edelleen.

"NHL:ssä ajatellaan, että pelaaja on tietyllä tavalla valmis 27-vuotiaana. Liigassa potentiaalin yläraja löytyy vasta myöhemmin. Nuorten maajoukkueissa otetaan vasta ensimmäiset sysäykset kohti ammattikiekkoa", Urama kuvailee.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kokonaisvaltainen kehitys kaukalossa ja sen ulkopuolella, sillä arki on hallittava ja paineet kestettävä. Päivittäinen kehitys tapahtuu pääosin oman seurajoukkueen kanssa, minkä vuoksi Jääkiekkoliitto pyrkii olemaan tiiviisti yhteydessä seurojen kanssa.

"Annamme jatkuvasti palautetta ja toimimme yhteistyössä seuravalmennuksen ja pelaajan itsensä kanssa. Käymme harjoituksissa, jotta näemme, miten edistystä tapahtuu."

Maalineduspeli on nuorten maajoukkueissa keskeisessä roolissa niin puolustajilla kuin hyökkääjilläkin, kertoo Urama.

"Puolustajille tärkeää on kyky irrottaa kiekko vastustajalta. On voitettava kamppailutilanteet ja oltava monipuolinen. Hyökkääjillä painotamme maalin edessä pelaamista ja laukausta, sillä on tärkeä osua tolppien väliin mahdollisimman usein."

Suomesta on tullut huippumaalivahteja paljon, mutta lisääkin tarvitaan.

Tällä hetkellä maajoukkueissa korostetaan erityisesti tasaisuuden merkitystä.

"Maalivahtien on oltava urheilullisia ja teknisesti valmiita. Tasainen suorituskyky on tärkeä, jotta voittaa ajan mittaan tarpeeksi pelejä", Urama summaa.

HIFK:n B-nuoret harjoittelevat Töölön harjoitushallissa, ja seuran liigajoukkue pelaa samaan aikaan kuudentuhannen katsojan edessä ottelua parin seinän takana.

Taitavimmat B-junnut etenevät A-nuorten rinkiin, ja siellä parhaiten onnistuneet pääsevät Liigaan.

Paikkoja on kuitenkin tarjolla vain harvoille: kokoonpanossa on yleensä 12 hyökkääjää, seitsemän puolustajaa ja kaksi maalivahtia.

Tulijoita olisi huomattavasti enemmän.

Rio Gandara HS
Valmentaja Kari Kalton (oik.) mukaan HIFK:n B-nuorissa pelaajilla on vielä mahdollisuus hakea sopivinta pelipaikkaa.
Valmentaja Kari Kalton (oik.) mukaan HIFK:n B-nuorissa pelaajilla on vielä mahdollisuus hakea sopivinta pelipaikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!