Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pettymyksen jälkeen kohti Berliiniä

Lentopallomiesten seuraava näytön paikka on olympiakarsinnoissa

Urheilu
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Olli-Pekka Ojansivu (vas.), Jukka Lehtonen ja Eemi Tervaportti olivat alla päin Italialle kärsityn tappion jälkeen.
Olli-Pekka Ojansivu (vas.), Jukka Lehtonen ja Eemi Tervaportti olivat alla päin Italialle kärsityn tappion jälkeen. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Tiistai-ilta oli jo pitkällä Milanon kupeessa sijaitsevassa Busto Arsiziossa, kun Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päät painuivat kentän laidalla.

Toiveita oli ladattu, mutta niin vain kävi, että lajin suuriin kuuluva Italia ei ollut nytkään yllätettävissä EM-turnauksen pudotuspelissä. Kaksimetrinen ja kovakätinen Osmany Juantorena hyökkäsi väkevästi, syötti tehokkaasti ja vauhditti isäntämaan 3–0-voittoon sekä puolivälieriin.

Suomen urakka päättyi kitkerään takaiskuun ja 12. sijaan.

Suomea koeteltiin muutenkin. Laitapelaaja Urpo Sivula loukkaantui kolmannessa erässä ja sai akillesjännevamman. Vamman tarkempi laatu selviää tänään torstaina Suomessa tehtävissä tutkimuksissa.

Suomi pelasi viidennen kerran peräkkäin EM-turnauksessa ja pääsi nyt minimitavoitteeseensa. Voitto alkulohkon päätösottelussa Slovakiasta toi paikan pudotuspeleihin ja myös Berliinissä 5.–10. tammikuuta käytäviin olympiakarsintoihin.

Italia on jo varmistanut pääsynsä Rion olympialaisiin. Euroopan olympiakarsinnassa ovat mukana maanosarankingin perusteella isäntämaa Saksa, Venäjä, Serbia, Puola, Bulgaria, Ranska, Belgia ja Suomi.

Turnauksen voittaja saa olympiapaikan. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet pääsevät yrittämään vielä maailmankarsintaan toukokuussa Japanissa, jossa kahdeksan joukkueen keskuudesta neljä saa olympiapaikan.

Olympiakarsintaan on aikaa runsaat kaksi kuukautta. Suomella on rajalliset voimavarat. Käytännössä päävalmentaja Tuomas Sammelvuolla on käytössä samat pelaajat kuin EM-turnauksessa. Tammikuussa tarvitaan tason nostoa, jotta olympiahaaveet pysyvät elossa.

Euroopan kolmen kärkimaan kukistajaksi Sammelvuon komennossa pelaavasta EM-joukkueesta ei nyt ollut, vaikka yritystä oli ajoittain lujasti. Venäjä, Serbia ja Italia eivät antaneet Suomelle erääkään.

Kärkikolmikon maiden pelaajat ovat yksinkertaisesti ulottuvampia ja kovempia kuin suomalaiset lajin taitajat. Suomi on fyysisesti jäljessä terävintä huippua. Hyvällä tekniikalla ei pystytä kompensoimaan fyysisiä ominaisuuksia.

Ei esimerkiksi ole yksinkertainen tehtävä saada palloa tapetuksi, jos verkon toisella puolella on 218-senttinen ja 104-kiloinen jätti. Venäjän keskitorjuja Dmitri Muserski oli vaikea ohitettava suomalaisille, mutta myös muiden maiden pelaajille.

Suomen joukkueesta hakkuri Olli-Pekka Ojansivu aloitti jäätävästi, muttei ollut enää Italiaa vastaan parhaimmillaan. Libero Lauri Kerminen nosti palloja hyvin ja pelasi kelpo turnauksen.

Passari Eemi Tervaportti pelasi nyt paremmin kuin kesän Maailmanliigassa. Laitapelaaja Olli Kunnari paransi loppua kohden, muttei ollut niin vahvassa tikissä kuin Puolan MM-turnauksessa viime syksynä. Urpo Sivulalla oli takkuista alussa, mutta Slovakiaa ja Italiaa vastaan homma sujui.

Antti Nieminen HS
Busto Arsizio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!