Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulu sai jäädä voimistelun tieltä – 16-vuotias huippulupaus harjoittelee 30 tuntia viikossa

Urheilu
 
Monica Sileonin elämä on pelkkää voimistelua
Monica Sileonin elämä on pelkkää voimistelua
Telinevoimistelija Monica Sileoni, 15, vaihtoi kotikouluun jo alakouluikäisenä, jotta ehtisi harjoitella tarpeeksi. Päätös ei kaduta, sillä peruskoulun oppimäärä on lähes kasassa ja ensi viikolla lahjakas nuori lähtee edustamaan Suomea MM-kisoihin Skotlantiin. Sileonin tähtäimessä on paikka telinevoimistelun neliottelun Rion olympialaisten jatkokarsintaan. Toimittaja: Vilja Päätalo, kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Arttu Luhtala.

Telinevoimistelija Monica Sileoni viettää ensi viikolla 16-vuotissyntymäpäiväänsä, joten ei ole ihme, että häntä jännittää. Itse merkkipäivä ei kuitenkaan ole viikon suurin tapahtuma, vaan seuraavana päivänä alkavat uran ensimmäiset aikuisten maailmanmestaruuskisat Skotlannissa.

"Hienoa täyttää vuosia tuollaisessa paikassa, mutta ennen kisoja keskityn vain voimisteluuni. Niiden jälkeen meillä on illallinen, silloin ehkä juhlistetaan."

Sileoni ei ole elänyt tavallista elämää, vaan MM-paikan takana on koko perheen monen vuoden määrätietoinen työ. Sileoni vaihtoi kuudennella luokalla kotikouluun, jotta voisi keskittyä kunnolla telinevoimisteluun. Samoihin aikoihin perhe muutti Lohjalta Espooseen, jotta tyttö pystyi käymään harjoituksissa.

Monican äiti Kirsi Sileoni on koko ajan läsnä: hän on ollut tyttärensä opettaja, valmentaja ja manageri. Tytär myöntää, että välillä kaksikon hermot ovat koetuksella, mutta toisaalta ura ei olisi ollut mahdollinen ilman tukea.

"Minä olen vain voimistellut. Äiti on alusta asti jutellut puolestani ihmisille ja selvittänyt, miten pääsen eteenpäin", Monica kertoo.

Kotikoulun käyminen ei ole Suomessa tavallinen ratkaisu, mutta äiti puolustaa perheen päätöstä.

"Monica oli jo pienenä niin innostunut, että halusimme antaa hänelle mahdollisuuden harjoitella."

Naistelinevoimistelijan on hallittava neljä eri telinettä, ja Kirsi Sileoni kertoo, että aikaa vievää harjoittelua ei voinut yhdistää perinteiseen koulunkäyntiin.

"Tässä maassa on hyvin rajalliset mahdollisuudet yhdistää urheilu kouluun. Opiskelu on tärkeää, mutta siihen ehtii keskittyä myöhemminkin."

Kuka

Monica Sileoni

 Syntynyt 22. lokakuuta 1999.

 Asuu Espoon Tapiolassa.

 Seura tällä hetkellä Voimisteluseura Keski-Uusimaa.

 Osallistui nuorten olympialaisiin Kiinassa 2014, paras sijoitus permannon 19.

 SM-pronssia neliottelusta ja puomilta 2014.

 SM-hopeaa permannolta 2015.

Päätöksen seurauksena 30 tuntia viikossa harjoitteleva tyttö on nyt MM-tason voimistelija.

"En varsinaisesti yllättynyt kisapaikasta, mutta onhan se hieno suoritus tuon ikäiselle", ylpeä äiti sanoo.

Kaikki telineet vaativat erilaisia ominaisuuksia. Permannolla tehdään näyttävä vapaaohjelma, nojapuut vaativat käsivoimia ja hypyt ponnistusvoimaa. Kymmenen sentin levyinen puomi taas vaatii tasapainoa.

"Puomi on pelottava teline. Nojapuista en niin välitä, mutta hypystä ja permannosta pidän paljon", Sileoni kuvailee.

MM-kisoihin lähtee Sileonin lisäksi toinenkin suomalainen, 25-vuotias Annika Urvikko. Suomella on mahdollisuus saada Rion olympiakarsintoihin yksi maapaikka, joten naiset joutuvat kisaamaan toisiaan vastaan.

"Monica on vahva, ahkera harjoittelija. Kannustamme varmasti toisiamme, jotta edes toinen nappaisi sen maakohtaisen paikan", kokeneempi Urvikko kuvailee nuorta haastajaa.

Sileoni ei lähde kuitenkaan kisoihin vain hakemaan kokemusta.

"Monicalla on kaikki mahdollisuudet olympialaisten jatkokarsintaan. Hän syttyy kilpailutilanteista", kertoo Sileonin valmennusryhmässä toimiva Riitta Taipale.

Iloisen ja puheliaan Sileonin elämä on pääosin telinevoimistelua.

"Ainoat kaverini ovat olleet voimistelupiireistä siitä asti, kun siirryin kotikouluun. Harjoittelemme yhdessä 30 tuntia viikossa, joten sen lisäksi en paljon käy heidän kanssaan missään. Kun en voimistele, yritän saada koulua tehtyä."

Peruskoulu on loppusuoralla, ja Sileoni aikoo saada sen valmiiksi MM-kisojen jälkeen. Vaatii kuitenkin itsekuria vastata itse opinnoistaan.

"On helppo ajatella, että huomenna sitten opiskelen. Elämä kuitenkin helpottuisi, kun koulun saisi tehtyä."

Sen jälkeen Sileoni aikoo keskittyä vain voimisteluun. Unelma-ammattikin liittyy tuttuihin kuvioihin.

"Voimistelun valmentaminen olisi hauskaa työtä."

Sami Kero HS
Monica Sileoni viettää 16-vuotispäiviään juuri ennen MM-kilpailujen alkua.
Monica Sileoni viettää 16-vuotispäiviään juuri ennen MM-kilpailujen alkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!