Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleksander Barkov on matkalla supertähdeksi

Urheilu
 
Eliot J. Schechter getty images
Aleksander Barkovin (vas.) johtama hyökkäysvitja oli vireessä, kun Florida kukisti Buffalon.
Aleksander Barkovin (vas.) johtama hyökkäysvitja oli vireessä, kun Florida kukisti Buffalon. Kuva: Eliot J. Schechter getty images

Aleksander Barkov on tällä hetkellä Suomen paras jääkiekkoilija. Väite perustuu syksyn NHL-peleihin, joissa Barkov on ollut erinomainen. Otanta on toki pieni, sillä Florida Panthers on pelannut vasta neljä runkosarjaottelua. Näissä peleissä Barkov on kerännyt tehopisteet 2+3=5.

Tehopisteet ovat vain yksi tapa mitata pelaajan onnistumista, mutta Barkovin kohdalla niillä on juuri nyt poikkeuksellinen merkitys.

Kahdella ensimmäisellä NHL-kaudellaan Barkov onnistui tekemään keskimäärin noin 0,5 pistettä ottelua kohden. Se on liian vähän NHL-joukkueen ykkössentterille.

Tällä kaudella Barkovin suurin tavoite on kuorruttaa hyvin sujunutta peruspelaamista aiempaa paremmalla tehokkuudella.

Barkovin tehovire alkoi oikeastaan jo viime keväänä, kun hänet lyötiin samaan hyökkäysketjuun Jonathan Huberdeaun ja tšekkilegenda Jaromir Jagrin kanssa. Kolmikko löysi yhteisen sävelen nopeasti ja sama on jatkunut tänä syksynä.

Toissayönä Buffalo Sabresia vastaan Barkov antoi Jagrin avausmaaliin lättysyötön, joka toi mieleen toisen tamperelaiskiekkoilijan Raimo Helmisen. Myöhemmin Barkov viimeisteli Floridan kolmannen osuman, joka jäi ottelun voittomaaliksi.

"Heidän ylivoimansa klikkasi. Heidän ketjunsa Barkov–Huberdeau–Jagr on erityinen. Valitettavasti he kaatoivat tänään meidät", Buffalon hyökkääjä Marcus Foligno sanoi NHL:n verkkosivuilla.

Mainio esimerkki Barkovin monipuolisuudesta on hänen roolinsa Floridan ylivoimakoostumuksessa. Äkkiseltään kuvittelisi, että Barkovin pelisilmällä varustettu taituri asetettaisiin pelintekijäksi, mutta se rooli on annettu Jagrille. Barkov päivystää vastustajan alivoimanelikon keskellä ja maalin edessä.

Isokokoisena ja taitavana pelaajana Barkov pystyy pitämään kiekkoa pienessä tilassa, joten hänen roolinsa ylivoimalla luo Floridalle mahdollisuuksia lisävariaatioihin.

Kiekkoa käytetään usein neliön keskellä Barkovilla, jolloin vastustaja joutuu samanaikaisesti varautumaan laukaukseen sekä oivaltavaan syöttöön.

Yksi asia on viime kauteen verrattuna muuttunut. Barkovista on kasvanut kesän aikana ratkaisija myös NHL-tasolle.

Barkov on laukonut huomattavasti hanakammin kuin aikaisemmin. Viime kaudella Barkov laukoi keskimäärin 1,7 kertaa ottelua kohden. Tänä syksynä vetoja on lähtenyt neljästi ottelussa. Jos osumaprosentti pysyy samana, tulosta tulee väkisin.

Tehokkaampi hyökkääminen ei ole syönyt Barkovin puolustuspelaamista. Hän kantaa yhä vastuunsa alivoimalla ja tekee kiekottomana jatkuvasti hyviä ratkaisuja.

Panthersin menestystoiveiden kannalta on tärkeää, että joukkueen ykköspelaaja on 43-vuotiaan Jagrin sijasta 20-vuotias Barkov. Ensimmäisten pelien perusteella näyttää siltä, että Panthers etenee kolmen vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin.

Sen suurempaa menestystä joukkueelta ei kannata kuitenkaan odottaa. Alkukaudella Panthersin pärjääminen on perustunut yksilötaitoon ja erinomaiseen erikoistilannepelaamiseen.

Päävalmentaja Gerard Gallantin peluuttamalla yksitoikkoisella pelitavalla on vaikea haastaa Tampa Bay Lightningin kaltaisia modernia kiekkoa pelaavia ennakkosuosikkeja.

Barkovin ja Panthersin parhaat vuodet ovat edessäpäin. Organisaation tulevaisuuden runkopelaajat löytyvät jo joukkueesta.

Puolustajat Aaron Ekblad, Erik Gudbranson ja hyökkääjät Barkov, Huberdeau ja Nick Bjugstad ovat pelaajia, joiden varaan voi rakentaa seuraavat kymmenen vuotta.

Ennusmerkit viittaavat siihen, että parin vuoden kuluttua Panthersista voi puhua mestarisuosikkina ja Barkovista NHL:n supertähtenä.

Joska Saarinen
joska.saarinen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!