Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robert Jordan etsii musiikkia, jolla on valtava merkitys urheilutapahtumien tunnelmannostattajana

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Robert Jordan vieraili Tampereella Musiikki & Media -seminaarissa.
Robert Jordan vieraili Tampereella Musiikki & Media -seminaarissa. Kuva: Reijo Hietanen

Yhdysvaltalainen Robert Jordan etsii työkseen urheilufaneja miellyttäviä ääniä. Ei riitä, että urheilu näyttää hyvältä, sillä myös musiikin on toimittava niin videoilla, mainoksissa kuin paikan päälläkin, jotta ihmisten kiinnostus pysyy yllä.

Jordan on ammatiltaan Fox Sportsin musiikkipäällikkö. Hän vieraili perjantaina Tampereella Musiikki & Media -seminaarissa kertomassa, miten yksi maailman tunnetuimmista urheilukanavista valitsee musiikit eri tapahtumiin ja sarjoihin.

Parhaimmillaan oikeat äänet ovat mukana luomassa menestystarinoita. Naisten jalkapallon MM-kisat olivat kesällä Jordanin vastuulla, ja musiikkivalintoihin kiinnitettiin todella paljon huomiota. Sopivia kappaleita tunnelmanluontiin alettiin kartoittaa jo puoli vuotta ennen kisoja.

Vaivannäkö kannatti, sillä katsojamäärät ylittivät kanavan kaikki tavoitteet. Yhdysvaltojen ja Japanin finaalia seurasi lähes 25 miljoonaa tv-katsojaa.

"Se oli isojen pomojen mielestä suurilta osin meidän markkinointivideoidemme ansiota. Draama on urheilussa tärkeää, ja oikein leikattu ja valittu musiikki tehostaa näyttävää kuvaa."

Tänä vuonna Fox Sportilla naisten kisoja suurempi on vain yhdysvaltalaisurheilun perinteinen vuoden päätapahtuma: amerikkalaisen jalkapallon finaaliottelu Super Bowl, johon liittyvät musiikkivalinnat ovat Jordanin mukaan pääosin rock-henkisiä. Kanava ei kuitenkaan nojaa tuttuihin klassikoihin, vaan etsii jatkuvasti uutta musiikkia.

"Sähköpostissani on jatkuvasti viisinumeroinen määrä lukemattomia viestejä, kun ihmiset lähettelevät kappaleitaan ja toivovat saavansa niille huomiota", Jordan kertoo.

Suomessa suosituin laji on jääkiekko, ja halleilla soitetaan usein perinteisiä rock-klassikoita. Tunnelman nostattamiseen käytetään samoja tuttuja kappaleita illasta ja vuodesta toiseen, mikä ihmetyttää Jordania.

Musiikkipäällikkö kannustaa rohkeampiin valintoihin. "Samaa musiikkia ei ole hyvä käyttää monta vuotta peräkkäin, ettei se muutu ihmisten päässä pelkäksi tunnuslauluksi."

Musiikin pitää herättää tunteita.

"Ymmärrän tavallaan sen, että pelätään muutosta. Entä, jos soittolista uusittaisiin, ja väki lakkaisikin käymästä pelissä? Silti kannattaa uudistua aina välillä. On tärkeää säilyä raikkaana ja tuoreena ihmisten mielikuvissa", Jordan painottaa.

Fox Sport näyttää myös jääkiekkoa Yhdysvalloissa, tosin pääosin paikallisverkossa. NHL:n musiikkivalinnat ovat kuitenkin Jordanin mukaan melko yhteneväisiä niin otteluissa kuin videoillakin: usein rock-henkisiä, ja bändit edustavat pääosin 2000-luvun indie- ja alternative -genrejä. Klassikoitakin voidaan soittaa aina välillä. Tärkeintä kuitenkin on, että edes jotain soitetaan.

"Musiikin merkitys urheilutapahtumien ja -ohjelmien tunnelmannostattajana on valtava. Vaikka olisi esimerkiksi tehty vauhdikas ja näyttävä video, ihmiset eivät innostu siitä ilman sopivaa taustamusiikkia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!