Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvin syöttänyt Ranska rynnisti EM-kultaan

Suomalaisvalmentaja Lauri Hakala iloitsi Slovenian hopeasta ja jymypaukusta

Urheilu
 

Ei ole pienintäkään epäselvyyttä siitä, mistä tämänvuotinen lentopallon EM-turnaus muistetaan.

Se muistetaan ennen kaikkea Slovenian maajoukkueen jymypaukusta. Slovenia eteni sensaatiomaisesti sunnuntaiseen loppuotteluun, jossa se kohtasi Ranskan myöhään Suomen aikaa. Slovenia teki voitavansa, muttei löytänyt keinoja Ranskan kukistamiseksi.

Ranska voitti 3–0 (25–19, 29–27, 29–27) ja saavutti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa. Ennestään Ranskalla on neljä EM-hopeaa, ja niistä tuorein on vuodelta 2009.

"Oli mahtavaa, että Ranska voitti. Se perustaa pelinsä puolustuspeliin eikä räiskimiseen", sanoi Suomen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo Ylen TV 2:n studiossa.

"Oikea joukkue voitti Euroopan mestaruuden. Tulosta pitää kunnioittaa", jatkoi Sammelvuo.

Loppuottelu ratkesi puolentoista tunnin kamppailun jälkeen, kun Ranskan laitapelaaja Earvin Ngapeth painoi yliolanlyönnillä pallon Slovenian kenttään. Ranska onnistui monella osa-alueella. Syöttöpelissä se oli selvimmin edellä vastustajaansa: Ranska vei ässät 6–1.

Ranskan paras pistemies oli Antonin Rouzier. Vahva hakkuri teki 21 (+15) pistettä. Slovenian joukkueesta hakkuri Mitja Gasparini ja laitapelaaja Tine Urnaut tekivät 14 pistettä mieheen.

EM-turnauksen pronssiottelu pelattiin järjestäjämaiden kesken. Olympiapaikan jo varmistanut Italia kukisti Bulgarian 3–1 ja otti himmeimmät mitalit.

Hopealle jäänyt Slovenia taisteli sisukkaasti loppuun asti. Sen erinomaisesta menestyksestä yksi sulka menee suomalaiselle valmentajalle. Pedantti työmyyrä Lauri Hakala, 33, oli toissakaudella Slovenian maajoukkueen kakkosvalmentajana. Ykkösvalmentaja toimi silloin Luka Slabe, Hakalan hyvä ystävä Yhdysvaltain-vuosilta.

Hakala tuntee kaikki Slovenian nykyiset pelaajat ja iloitsee heidän menestyksestään.

"Slovenia on ollut jo pitkään fyysisesti ja taidollisesti maailman parhaimmistoa. Se on vain tarvinnut ratkaisevan voiton, joka nostaa itseluottamusta entisestään ja pönkittää uusiin onnistumisiin", sanoo Hakala, joka nykyisin valmentaa miesten Mestaruusliigassa pelaavaa Leka Volleyta.

Slovenian rynnistys alkoi alkulohkon jälkeen. Se kukisti ensin pudotuspelissä Hollannin. Sen jälkeen meni nurin hallitseva maailmanmestari Puola puolivälierissä ja lauantai-iltana Italia välieräottelussa neljässä erässä.

"Kunnia kuuluu pelaajille. Katson erittäin lämpimillä fiiliksillä Slovenian menestystä."

Hakala siirtyi syksyllä 2012 Venäjälle vapaaehtoiseksi valmentajaksi Dinamo Kazanin naisten superliigajoukkueeseen. Sarjatauolla hän kävi tervehtimässä ystäväänsä Slabea.

"Hän sanoi, että muuta Sloveniaan, ja siitä se sitten alkoi."

Hakala teki kesällä 2013 apuvalmentajasopimuksen Mestarien liigassa pelanneen ACH Volley Ljubljanan kanssa. Kausi päättyi maan mestaruuteen. Työnkuva laajeni myös maajoukkueeseen.

"Balkanilla käydään kuumempia keskusteluja kuin Suomessa, mutta on siellä myös hiljaisempia ja nöyrempiä pelaajia."

Hakalan ja Slaben piti jatkaa maajoukkueessa, mutta Slabe päätti perhesyiden takia palata Yhdysvaltoihin. Hakala suuntasi Suomeen, ja nyt hän on liigavalmentaja Kuopiossa.

Slovenian päävalmentajaksi tuli Andrea Giani. Italialainen on lajin kolminkertainen maailmanmestari, joka on pelannut urallaan yleispelaajana, hakkurina ja keskitorjujana.

"Hän oli hyvä valinta valmentajaksi. Hän osaa auttaa pelaajia, ja pelaajat kunnioittavat häntä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!