Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jarkko Niemisen ympyrä sulkeutuu Kuninkaallisessa tennishallissa: "Ei voisi olla kotoisampi fiilis"

Jarkko Nieminen on hurmannut olemuksellaan Stockholm Openin yleisön ja järjestäjät

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jarkko Nieminen poseeraa itseään esittävän valtavan julisteen edessä Kuninkaallisessa tennishallissa.
Jarkko Nieminen poseeraa itseään esittävän valtavan julisteen edessä Kuninkaallisessa tennishallissa. Kuva: Vesa Koivunen

Jarkko Nieminen myöntää, että on vähän hämillään. Hän tuntuu olevan Tukholman Kuninkaallisen tennishallin suurin tähti.

Stockholm Open -turnaukseen Nieminen joutui pyytämään villin kortin, kun nykyinen ATP-rankkaus ei riitä suoraan pääsarjapaikkaan. Ratkaisevinta ei olekaan listasijoitus, vaan kokonaisuus. Nieminen on hurmannut Tukholmassa niin yleisön kuin kisajärjestäjät.

Sisäänkäynnissä iso kuva Niemisestä tervehtii yleisöä. Vastakkaisella seinällä on vielä kookkaampi juliste Ruotsin tennislehden kannessa.

"On se aika jännää", Nieminen toteaa paljon nähneen tennishallin rauhassa, kun samaan aikaan pelataan karsintoja. "Parhaita saavutuksia, että suomalainen on Ruotsin tennislehden kannessa. Itse asiassa olen ollut kerran ennenkin."

Nieminen on tämänvuotisen turnauksen nimi. Tšekin Tomas Berdych, Ranskan Richard Gasquet tai Bulgarian Grigor Dimitrov voivat olla suurempia tähtiä, mutta Jarkosta puhutaan.

Jokainen tennistä edes satunnaisesti seuraava tietää, että Niemisen ura päättyy tähän syksyyn. Ammattilaistasolla päätepysäkkinä on Tukholma. Looginen paikka, kun samassa kaupungissa tavallaan kaikki alkoi.

Syksyllä 2001 Nieminen eteni karsinnoista Stockholm Openin loppuotteluun. Viisitoista turnausta ja neljätoista vuotta myöhemmin ympyrä sulkeutuu. Ura päättyy, ja arki pienen tyttövauvan isänä lähtee vauhtiin.

"Soitin jo kesällä hyvissä ajoin Robinille [ Söderling ] ja kysyin villiä korttia", Nieminen sanoo. "Robin lupasi viedä asiaa eteenpäin, ja vastaus tuli nopeasti."

Söderling on entinen – itse asiassa viimeinen – ruotsalainen ykkösluokan tähtipelaaja. Nyt hän toimii turnausjohtajana.

Lupaus villistä kortista tarkoittaa, ettei Niemisen tarvinnut lähteä koluamaan pieniä ammattilaiskisoja nostaakseen väkisin rankkauksensa vaadittavaksi. Tämän turnauksen jälkeen ei ATP-sijoituksilla ole enää mitään väliä. Uusia kisoja ei tule, ei ainakaan tällä tasolla.

"Minulle kaikki päätökset, jotka liittyvät tennikseen, ovat olleet helppoja. Varsinkin nyt, kun viimeistä viedään", Nieminen sanoo ja kehuu Tukholman ilmapiiriä. Hän on kuin ruotsalainen ruotsalaisten joukossa.

"Ei voisi olla kotoisampi fiilis. Olen ollut kuin pikkupoika treeneissä", Nieminen sanoi.

Tukholmassa Nieminen on fiilistellyt kaikin tavoin. Hän pyysi jopa entistä valmentajaansa Fredrik Rosengreniä vetämään yhden harjoituksen. Rosengren jakoi vinkkejä jo 2001, ja muutama vuosi sen jälkeen he olivat työpari.

Tukholma alkoi tulla Niemiselle tutuksi yhdeksänvuotiaasta lähtien. Hän jopa edusti nuoruudessaan KLTK:ta eli Kungliga Lawn Tennis Klubbenia.

"On se huikeata, että täällä Ruotsissa näkyy oma naama isolla, kun Ruotsin tennishistoria on mikä on", Nieminen sanoo. Björn Borgin, Mats Wilanderin ja Stefan Edbergin kautta tähtiä riitti jokaiselle vuodelle, kunnes Niemisestä tuli pitkäksi aikaa paras pohjoismaalainen pelaaja.

"En ole urheilutapahtumissa kohdannut vastaavaa", Nieminen sanoo kohtelusta. "Eivät he kuitenkaan ole omineet minua."

Tämän syksyn jälkeen Niemisen perheessä alkavat uudet ajat. Toistaiseksi nimetön tytär syntyi 3. syyskuuta, joten Jarkolla ja Anulla riittää kiirettä.

"Sitä en tiedä, mikä voisi olla minun työni tulevaisuudessa. Sanoisin, jos tietäisin, mutta tenniksen parissa voisin toimia."

 

Jarkko Nieminen kohtaa 1. kierroksella Daniel Munoz De La Navan tiistaina. Yle TV 2 näyttää ottelun suorana klo 19.25 alkaen.

Heikki Miettinen HS
Tukholma

Vesa Koivunen
Innokas tennisfani halusi kuvan Jarkko Niemisestä.
Innokas tennisfani halusi kuvan Jarkko Niemisestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!