Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uran päätös kyyneleet silmissä

Jarkko Nieminen liikuttui hyvästellessään Tukholman yleisöä kaksinpelinsä jälkeen

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jäähyväiset Tukholmassa. Jarkko Nieminen kiittää yleisöään, kun ura ammattilaisturnauksissa päättyi.
Jäähyväiset Tukholmassa. Jarkko Nieminen kiittää yleisöään, kun ura ammattilaisturnauksissa päättyi. Kuva: Vesa Koivunen

Kovin paljon dramaattisemmin ja tunteikkaammin ei olisi Jarkko Niemisen ammattilaisura voinut päättyä Tukholmassa.

Nieminen hävisi Espanjan Nicolas Almagrolle 6–3, 6–7 (6–8), 4–6 yli kaksituntisessa ottelussa kahden ottelupallon jälkeen.

Tämän kaiken Nieminen olisi vielä kestänyt, mutta minuuttikaupalla jatkuneet suosionosoitukset saivat hänet herkistymään. Nieminen istui pitkään Kuninkaallisen tennishallin keskuskentällä pyyhkeeseen kääriytyneenä ja yritti peittää liikutuksensa.

Nieminen istui, ja yleisö osoitti seisaaltaan suosiota. Tuli tunne kuin oopperatähti poistuisi näyttämöltä.

Se oli tiedossa, että Nieminen nauttii suurta suosiota ruotsalaisten keskuudessa, mutta silti tämä kaikki meni yli odotusten.

Lopulta itkuinen ja tunnekuohun vallassa ollut Nieminen kuoriutui pyyhkeen alta ja tarttui mikrofoniin kiittääkseen 16 vuodestaan Tukholmassa.

Ensin Nieminen tietenkin muistutti, että pelithän jatkuvat – nelinpeli odottaa keskiviikkona. Sitten tulivat kiitokset vuoroon.

Tukholmassa Nieminen on kasvattanut suosionsa niin suureksi kuin se suomalaiselle on mahdollista.

"Siksi olivat tunteet pinnassa, kun yleisö vaan taputti", Nieminen sanoi. "En ole koskaan itkenyt tappiota, mutta ihmisten kannustaessa tunsin oloni tyhjäksi."

Jarkko Niemisen lopettaessa poistuu suomalaisesta tenniksestä lähettiläs ja lajin keulakuva. Suomi menettää paljon, mutta niin myös eri puolilla maailmaa pelattavat ATP-turnaukset. Tuolla kiertueella Nieminen on ollut vuodesta toiseen pidetyimpiä pelaajia.

"Kun saa tuollaiset kannustukset, tulee tyhjä olo", Nieminen toisti uudelleen.

Tähän Stockholm Openiin Nieminen oli merkinnyt uransa päätepisteen. Vaikka näin on, olisi hän halunnut jatkaa kisaa vähän pitemmälle. Edes toiselle kierrokselle.

Toisen erän katkaisupelissä se olikin mahdollista, kun Niemisellä oli kaksi ottelupalloa. Ensimmäisessä hän löi kämmenlyönnin hieman pitkäksi. Toisessa pallo kurkisteli verkon yli, mutta pomppasi takaisin Niemisen puolelle. Tennisjumalat eivät enää tarjonneet lisäotteluita suomalaistähdelle.

"Se oli sääli", Nieminen sanoi ottelupalloista, "kun olisi ollut mahdollisuus jatkaa pelejä."

Joka tapauksessa ura olisi päättynyt tappioon, kun turnausvoitto ei ole realismia. Nyt ovi aukesi ensimmäisellä kierroksella, vaikka sadat suomalaiset Kuninkaallisessa hallissa olisivat toivoneet jatkoaikaa. Yksikin lisäottelu olisi kelvannut.

"Menneet 15 vuotta ovat olleet intensiivisiä. Tunnen itseni terveeksi ja tämä oli tapa, jolla halusin lopettaa. Näin haluan lähteä", Nieminen sanoi.

Ihan alkuperäisen suunnitelman mukaan ei mennyt Niemisen päätösottelukaan. Hän odotteli vastaansa tuttua Daniel Munoz de la Navaa, mutta saikin astetta kovemman Almagron.

Ehkä sittenkin oli parempi hävitä entiselle top-10-pelaajalle kuin tuntemattomalle veteraanille. Jos kerran nyt piti hävitä.

Pystypäin Nieminen poistui, vaikka vähän kyynelehtien.

Heikki Miettinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?