Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niemisen hieno ura päättyy – liiton toimitusjohtaja uskoo lajiin suosion säilyvän

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Jäähyväiset Tukholmassa. Jarkko Nieminen kiittää yleisöään, kun ura ammattilaisturnauksissa päättyi.
Jäähyväiset Tukholmassa. Jarkko Nieminen kiittää yleisöään, kun ura ammattilaisturnauksissa päättyi. Kuva: Vesa Koivunen

Tukholma. Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho ei suostu allekirjoittamaan lajin testamenttia, vaikka Suomen ykköspelaaja Jarkko Nieminen lopettaakin aktiiviuransa Stockholm Openiin.

"Toivon, ettei tennis pääty tähän. On tämä yhden aikakauden päätös suomalaisessa tenniksessä", Purho sanoi Kuninkaallisessa hallissa. "Se on harmillista, mutta kaikki päättyy aikanaan."

Purho toivoisi, että nelinpeliin erikoistunut Henri Kontinen paikkaisi tyhjäksi jäävän aukon. Kontinen on voittanut tänä vuonna viisi ATP-kiertueen nelinpeliturnausta, joten kysymys on huippupelaajasta. Ongelma on siinä, ettei nelinpeli koskaan saa samaa julkisuutta ja näkyvyyttä kuin kaksinpeli.

"Jos Henkka etenee grand slam -turnauksissa välieriin tai voittaa, nousee kiinnostus", Purho sanoi.

Teemu Purho
Teemu Purho

Niemisen vaikutus lajin harrastamiseen on ollut valtava. Ensimmäinen jättimenestys Stockholm Openissa 2001 herätti isot joukot ihmisiä pelaamaan ja kokeilemaan lajia. Kuhina halleissa alkoi, ja vuorolistat täyttyivät.

Vuosituhannen alun rynnistys laantui aikanaan, mutta laji pysyi tasaisesti mediassa, kun Nieminen kiersi maailmaa.

"Nyt nähdään, mitä suomalainen tennis on. Uskon, että perusseuratoiminta ja kiinnostus pysyvät", Purho sanoi.

Tennisliitossa halutaan ottaa Niemisen lopettaminen mahdollisuutena ja uuden alkuna. Tekeillä on uusi kolmivuotinen sopimus Jarkko Niemisen tennisakatemian kanssa. Satsaus on suomalaisittain valtava.

"Olemme pitkään neuvotelleet sopimuksesta, joka sisältää muun muassa harjoitusviikkoja akatemiassa", Purho sanoi.

Eli Tennisliitto kustantaisi lupaavimmille nuorille eri ikäluokista harjoitusohjelmaan sopivia treeniviikkoja ja maksaisi kilpailumatkoja.

"Tarkoitus on ostaa yli 60 viikkoa vuodessa, mutta sen verran ostamme jo nykyään", Purho sanoi.

Kun Niemisen akatemia aloitti kolmisen vuotta sitten, teki Tennisliitto surulliseksi jääneet yhteistyöseikkailun Tukholmaan Good to Great -akatemian kanssa. Silloin ei syntynyt yhteistyötä Niemisen koulun kanssa, mutta nyt se nähdään suureksi mahdollisuudeksi suomalaisessa huipputenniksessä.

"Monen seuran eväät ja valmennusosaaminen loppuvat, kun nuoret kehittyvät", Purho sanoi, "eikä 14-vuotiasta pysty lähettämään yksin maailmalle pelaamaan."

Yhteistyö akatemian kanssa pyörittää kymmenien tuhansien eurojen liikevaihtoa.

"Siihen pannaan todella iso raha. Tämän tarkemmin en voi sanoa."

Jarkko Nieminen jättämässä tunteikkaita jäähyväisiä Tukholmassa
Jarkko Nieminen jättämässä tunteikkaita jäähyväisiä Tukholmassa
Jarkko Niemisen 15-vuotinen tenniksen ammattilaisura lähenee päätöstään. Tukholmasta kaikki alkoi viisitoista vuotta sitten ja samaan paikkaan se loppuu. Nieminen, 34, on yhtä aikaa innoissaan, mutta myös jännittynyt. Nieminen ei osannut sanoa, miten tunteet pidetään kurissa ennen avauskierrosta. ”En ole ikinä ennen pelannut uran viimeistä kisaa”, Nieminen sanoi HS:lle. Kuvaus: Vesa Koivunen Toimittaja: Heikki Miettinen HS

"Se on hyvä, että parhaat lahjakkuudet hakeutuvat samaan paikkaan. Kyllä Talissa majailee tämän hetken paras valmennusosaaminen", Purho sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!