Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko pysyy alppihiihtäjän takaraivossa – välillä huippulaskijaa jopa oksettaa ennen kisaa

Andreas Romar ja Marcus Sandell tuntevat yhä, kuinka pahat loukkaantumiset vaikuttavat mentaalisesti

Urheilu
 
Eric Bolte USA Today
Andreas Romar sijoittui viime talven MM-kisojen yhdistetyssä seitsemänneksi.
Andreas Romar sijoittui viime talven MM-kisojen yhdistetyssä seitsemänneksi. Kuva: Eric Bolte USA Today

Siellä se on, niin sanotusti jossain takaraivossa.

Lajin aiheuttama tai siihen luontaisesti kuuluva pelko.

Artikkeliin liittyvät

Alppihiihtäjät Andreas Romar ja Marcus Sandell ovat kokeneet urallaan ikäviä loukkaantumisia.

Fyysisesti niistä toipuu, mutta mentaaliset jäljet säilyvät kauemmin eivätkä välttämättä häviä koskaan.

Kumpikaan ei kiistä pelkoa.

Vauhtilajeihin keskittyvä Romar, 26, kuvaa karusti, miltä hänestä on joskus tuntunut starttikopissa.

"Laji on sellainen, että aina jännittää. On tietynlainen pelko. Siinä tietää riskit, ja epävarmuus on kaikilla. Aikaisemmin on ollut sellaisia kisoja, että starttipaikalla oksettaa ihan saakelisti ja haluaa vain pois sieltä. Se on niin äärilaji, kun mennään riskillä koko ajan. Tosin se on myös yksi lajin viehättävyys", Romar sanoo HS:n haastattelussa.

Viime helmikuussa Romar kaatui lähes täydessä vauhdissa Saalbachin mc-syöksylaskun maalialueella ja sinkoutui turvapehmusteitten läpi.

Hänen polvestaan repesi sekä eturistiside että sivuside, ja selästä murtui neljä okahaaraketta.

Edellinen kausi olympialaisineen jäi käytännössä kokonaan väliin, kun Romarin kantapää murtui marraskuussa 2013 kauden ensimmäisen mc-syöksyn harjoituksissa.

"Ei voi sanoa, ettei niistä loukkaantumisista ole mentaalisia jälkiä jäänyt, mutta toivottavasti mahdollisimman pieniä."

"Kyllä sen huomaa treeneissä, jos on huono keli tai näkyvyys. Ei ehkä ole sellaisella hullun nuoren asenteella menossa voittamaan jokaista treeniä. Saattaa ottaa jonkun treenin vähän iisimmin ja katsoo sivusta. En tiedä, onko se loukkaantuminen vai ikä, joka sitä fiksuutta on antanut."

Sandell loukkaantui hengenvaarallisesti kuusi vuotta sitten Pitztalin jäätiköllä Itävallassa.

Tuolloin hän menetti täydessä vauhdissa harjoituslaskunsa hallinnan ja syöksyi rinteen reunalla olleeseen kivikkoon.

Sandell kiidätettiin helikopterilla sairaalaan Innsbruckiin. Siellä häneltä poistettiin vaurioitunut vasen munuainen. Turmassa Sandell sai myös repeämän pernaan sekä murtumia leukaan, käteen ja selkärangan poikkihaarakkeisiin.

"Fysiikan ja teknisen osaamisen sai takaisin, mutta psyykeen joutui keskittymään. Kaikkihan on kiinni itseluottamuksesta. Sen kanssa on tehtävä paljon töitä edelleen", 28-vuotias Sandell sanoo.

Sandell kilpailee vain suurpujottelussa, jossa vauhdit eivät ole yhtä suuria kuin Romarin lajeissa.

"Jossain treenissä voi olla vaaratilanteita, esimerkiksi keppi on liian lähellä metsää, toinen rata on liian lähellä tai radan pinta on sellainen, etten luota siihen täysin. Silloin on paljon tekemistä sen kanssa, että sellaisissa oloissa pystyy treenaamaan laadukkaasti."

Sandell ja Romar käyttävät saman mentaalivalmentajan apua, tosin vaihtelevasti.

He tekevät yhteistyötä Vaasassa asuvan sveitsiläisen Christoph Treierin kanssa, jonka asiakkaita ovat olleet myös muun muassa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ja rallikuljettaja Jari-Matti Latvala ja juoksija Sandra Eriksson.

"Aloitin hänen kanssaan sen ison loukkaantumisen jälkeen. Saan häneltä ohjelmia, joita teen päivittäin. Kauden aikana ollaan kunnolla yhteydessä kerran kuukaudessa tai kahdessa kuukaudessa. Viestejä lähetellään. Olen kokenut, että hänestä on ollut tosi paljon hyötyä", Sandell sanoo.

Viime vuosina Sandell on saavuttanut maailmancupissa kaikki sijat neljästä 10:een, mutta myöntää sortuneensa liian usein yliyrittämiseen.

"Se on ollut ehdottomasti yksi asioista, joista on yritetty päästä eroon."

Romarin yhteistyö Treierin kanssa on nyt löyhempää.

Loukkaantumisiaan hän kertoo puineensa lajia tuntevien ystävien, managerinsa Kalle Palanderin sekä valmentajien kanssa.

"Pientä yhteistyötä tehdään Treierin kanssa. Aika harvoin on oltu viime aikoina yhteydessä. Riippuu vähän omista fiiliksistä. Meillä on kuitenkin aika pitkä historia [kaudesta 2010–11 lähtien] takana, ja molemmat tuntevat aika hyvin toisensa. Tavoitteena ei ole sammutella tulipaloja, kun niitä tulee. Tällä hetkellä ei ole sammuteltavaa."

 

Alppihiihdon maailmancup alkaa lauantaina Itävallan Söldenissä naisten suurpujottelulla. Miesten suurpujottelu on vuorossa sunnuntaina. MTV Max ja Eurosport näyttävät kilpailut suorina.

markku ulander lehtikuva
Kaatumiset kuuluvat alppihiihtoon. Marcus Sandell kaatui Åressa vuonna 2007, mutta selvisi tällillä lonkkaan. Pahemmin kävi vuonna 2009, jolloin Sandell kaatui hengenvaarallisesti Itävallassa.
Kaatumiset kuuluvat alppihiihtoon. Marcus Sandell kaatui Åressa vuonna 2007, mutta selvisi tällillä lonkkaan. Pahemmin kävi vuonna 2009, jolloin Sandell kaatui hengenvaarallisesti Itävallassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!