Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelaajia on – urheilijoita puuttuu

Ruotsin tennis on kaukana loistonsa päivistä, mutta DC-kapteeni Fredrik Rosengren tekee töitä nousun eteen

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Fredrik Rosengrenin seuraava haaste on viedä maan Davis Cup -joukkue Tanskaa vastaan reilun viikon päästä.
Fredrik Rosengrenin seuraava haaste on viedä maan Davis Cup -joukkue Tanskaa vastaan reilun viikon päästä. Kuva: Vesa Koivunen

Ruotsalainen huipputennis valloitti maailmaa Björn Borgin aikakaudelta 1970-luvulta Mats Wilanderin ja Stefan Edbergin vuosiin 1990-luvun alkuun. Sitten alkoi hiljainen liuku kohti unohdusta.

Kaikki näytti hyvältä vielä uuden vuosituhannen alussa, kun Thomas Johansson voitti Australian avoimen mestaruuden 2002. Sen jälkeen grand slam -titteleitä ei ole tullut.

Mitä Ruotsin tennikselle tapahtui?

Maan Davis Cup -joukkueen kapteeni Fredrik Rosengren, 55, vastaisi, jos osaisi. Yksi syy oli hyvään tottuminen. Ruotsalaiset kylpivät menestyksessä.

"Me tiedämme, kuinka paljon voitimme turnauksia, saimme pelaajia kymmenen parhaan joukkoon ja niin edelleen", Rosengren sanoo. "Paperilla emme ole lähelläkään silloista aikaa."

"Minusta asia pitää kääntää niin, että miten oli mahdollista näin pienen maan hallita maailman tennistä niin pitkään", Rosengren kysyy ja vastaa.

Sitten alkaa Rosengrenin yksinpuhelu, jossa hän nostaa esille urheilutarjonnan laajentumisen, harrastuksen yksipuolistumisen, koululiikuntatuntien määrän laskun.

"Me voisimme miettiä ja hakea syyllisiä, vaikka kuinka pitkään", Rosengren sanoo, mutta siihen hän ei lähde.

Ruotsin tennis koki julman kohtalon, kun huipulle nousussa olleet Robin Söderling, 31, ja Joachim "Pim-Pim" Johansson, 33, joutuivat lopettamaan ennen aikojaan. Söderling ehti nousta ATP-listalla neljänneksi ja Johansson sijalle yhdeksän.

Lajin keulakuvat häipyivät, ja syntyi suuri tyhjiö. Molemmat ovat nuorempia kuin Jarkko Nieminen, jonka uran viimeinen kaksinpeli osui Stockholm Openin tiistai-iltaan Espanjan Nicolas Almagroa vastaan.

Pilkahdus paremmasta on näkyvissä. Christian Lindell, 23, ja Elias Ymer, 19, onnistuivat etenemään karsinnoista kesällä Ranskan mestaruusturnauksen pääsarjaan.

Ymer teki jonkinlaisen grand slam -ennätyksen, kun hän läpäisi kaikki neljä arvoturnausten karsintaa tänä vuonna. Uroteko, voisi sanoa.

"Ymerin veljekset, Elias ja Mikael, 17, ovat fantastisen lupaavia, mutta nyt kaikki on kasattu Ymerien harteille", Rosengren sanoo.

Rosengren ottaa esimerkin hyviltä vuosilta.

"Kun Jonas Björkman nousi sadan parhaan joukkoon, oli hän omassa seurassaan vasta nelonen tai vitonen. Edellä olivat Edberg, Wilander, Magnus Larsson ja Jan Gunnarsson. Ei Björkman ollut silloin tähti, kun hänen rankkauksensa oli 95, mutta Elias Ymer on nyt tähti, kun hänen sijoituksensa on 131."

Rosengren näkee tenniksen nostamisessa tarpeen muuttaa ajattelumallia. Lajista on saatava houkuttelevampi. On pystyttävä kilpailemaan joukkuelajien kanssa. Lapsille olisi saatava tunne, että he kysyvät tuntinsa päätyttyä, milloin on seuraava vuoro.

"Tennis on yksinäistä puuhaa", Rosengren sanoo. Viittaus osuu juuri kilpatilanteeseen.

Onko Ruotsissa tällä hetkellä paljon harrastajia?

"Meillä on tenniskoulut täynnä pelaajia, mutta he eivät ole urheilijoita", Rosengren täräyttää.

"Monet eivät osaa käsitellä palloa ja mailaa tai hallitse koordinaatiota."

Millainen valmentajatilanne tenniksellä on?

"Seuroissa on jopa liikaa valmentajia. On liian paljon sellaisia valmentajia, jotka vain tekevät tuntinsa pois, mutta eivät rakasta työtään", Rosengren sanoo.

DC-kippari kysyy, mitä tehdään valmentajalla, joka on osan aikaa päivästä innostunut ja osan vain suorittaa. Hän kaipaisi lisää intohimoa myös verkon toiselle puolelle.

Koska Ruotsi nousee takaisin tenniksen suurmaaksi?

"Mahdottoman vaikea kysymys", Rosengren vastaa.

"Teemme kellon ympäri töitä, että Ruotsi nousisi takaisin huipulle."

Heikki Miettinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?