Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomalaiset ovat liian rehellisiä" – Futsal-viruksen levittäjä haluaa tartuttaa taudin suomalaisiin

Kroatialainen Mico Martic opettaa suomalaisia olemaan kentällä "balkanilaisia paskiaisia"

Urheilu
 
Outi Pyhäranta HS
Mico Martic haluaa johdattaa Suomen futsalin EM-turnaukseen.
Mico Martic haluaa johdattaa Suomen futsalin EM-turnaukseen. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Parasta, mitä suomalaiselle futsalille on koskaan tapahtunut", Panu Autio vinkkaa.

Sanat ovat painavia. Samaa nimittäin voisi sanoa myös Autiosta, joka on Suomen historian ensimmäinen futsalammattilainen ja maajoukkueen kapteeni.

Kuka?

Mico Martic

 Syntynyt 24. 2. 1964 Doboj'ssa entisessä Jugoslaviassa. Kaupunki on nykyään osa Bosnia-Herzegovinaa.

 Muutti perheensä kanssa lapsena Zagrebiin, jossa asuu nykyään.

 Lähti vuonna 1991 futsalammattilaiseksi Italiaan, jossa pelasi pitkään maan pääsarjassa Seria A:ssa.

 Valmentanut Kroatian maajoukkuetta. Voittanut Kroatian mestaruuden MNK Alumnusin valmentajana.

 Toiminut Suomen päävalmentajana vuodesta 2013 lähtien. Oli lähellä johtaa Suomen keväällä 2015 EM-kisojen jatkokarsintaan, josta otteluparin voittaja olisi edennyt lopputurnaukseen.

Ylisanat on suunnattu miehelle, joka kertoo elämäntehtäväkseen viruksen tartuttamisen ympäri maailman. Tauti on futsalvirus, ja Suomen maajoukkueen kroatialainen päävalmentaja Mico Martic, 51, on yksi sen ärhäkimmistä tartuttajista.

Marticista voi hyvällä syyllä käyttää nimitystä Mr. Futsal. Hän pelasi huipputasolla kauan ennen kuin laji edes saapui Suomeen vuonna 1996. Hän on kipparoinut ja valmentanut Kroatian maajoukkuetta ja Fifan kouluttajana levittänyt lajin ilosanomaa ympäri maailmaa.

Nyt Martic kehittää Suomen futsalia, ja yksi osa operaatiota on opettaa suomalaisia olemaan kentällä "balkanilaisia paskiaisia".

"Suomalaiset ovat liian rehellisiä, ja futsalissa pitää olla todellinen paskiainen, jotta voi saada tilanteessa edun itselleen", maajoukkueen ohella kroatialaista Dinamo Zagrebia valmentava Martic sanoo.

"Suomessa tämä on vain urheilua. Meille se on tapa selviytyä. Joskus pitää vähän potkaista tai tönäistä vastustajaa. Suomalaiset haluavat tehdä kaiken rehellisesti. Urheilussa niin ei voi tehdä", kroatialainen opastaa.

Ainakaan niin ei pärjää huipulla, ja Marticin mukaan tuo on nyt muuttumassa.

Suomi ei ole enää futsalin kehitysmaa. Viime vuosina laji on ottanut määrätietoisia kehitysaskelia kuin Afrikan talous. Martic palkattiin vauhdittamaan kehitystä vuonna 2013.

Se oli Palloliitolta merkittävä panostus, sillä Marticin edeltäjä Jouni Pihlaja hoiti tehtävää siviilivirkansa ohessa. Rahalla on myös saatu todellinen työnarkomaani. Haastattelua edeltäneenä yönä Martic oli valvonut töidensä parissa aamuneljään. Herätyskello pirisi kahdeksalta.

"Ehdin levätä päivällä, kun olen joukkueen kanssa", hän virnistää.

Jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Hans Backen tavoin Martic valittiin tehtävään avoimen haun jälkeen. Suurin kunnia hänen palkkaamisesta kuuluu Palloliiton futsalpäällikölle Jyrki Filpulle, joka tuntee Marticin jo 15 vuoden takaa.

Marticille ei ole asetettu tulostavoitetta, vaan hänen päätehtävänsä on ollut lajin rakenteiden ja ruohonjuuritason toiminnan kehittäminen – siis viruksen tartuttaminen. Esimerkiksi hän on uudistanut lajin valmentajakoulutuksen.

Siinä sivussa kroatialainen yrittää johdattaa Suomea kohti lajin arvoturnausta.

Jatkosopimusneuvottelut Marticin kanssa ovat pitkällä. Uusi sopimus pitäisi hänet Suomen peräsimessä vuoden 2017 loppuun asti ja mahdollisesti myös talven 2018 EM-turnauksessa Sloveniassa.

Sinne pääseminen on Marticin ja Suomen suuri unelma. Tie on pitkä ja kivinen, mutta sitä silottaa turnauksen laajentuminen 16 maan mittelöksi.

"Olen kunnianhimoinen, uskon pelaajiini ja myös suomalaiseen futsaliin", hän sanoo.

Sitä ennen Suomi karsii paikasta ensi syksyn MM-kisoihin, jotka pelataan Kolumbiassa. Karsintojen ensimmäinen vaihe alkaa viikonloppuna turnauksella Espoossa, jossa Suomi kohtaa Bulgarian ja Sveitsin. Voittaja etenee jatkoturnaukseen. Suomi on kotiturnauksensa suosikki.

"Jos emme mene jatkoon, se olisi minulle henkilökohtaisesti katastrofi", Martic myöntää.  

 

Futsalin MM-karsintaturnaus Espoon Opinmäen liikuntahallissa: perjantaina klo 18.30 Suomi–Sveitsi, sunnuntaina klo 14.00 Suomi–Bulgaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!