Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentajanestorin terveiset kaukalon laidalle: "Valmennetaan ihmisiä pelille, ei peliä ihmisille"

Jääkiekkoväki sai kahden ääripään uutuuskirjallisuutta

Urheilu
 
Alpo Suhonen pitää kirjaansa kollaasina.
Alpo Suhonen pitää kirjaansa kollaasina.

Entinen Ilveksen jääkiekkoilija Juhani Aromäki pitää urheilulajinsa puolia. Kirjakustantaja Aromäki, 68, esitteli viikon aikana kaksi kiekkoaiheista uutuutta.

Viime viikolla kustannusosakeyhtiö Auditorium löi Turussa pöytään Petteri Nummelinin elämäkerran. Tiistaina kilisteltiin Helsingin Urheilumuseossa valkoviinilaseja Alpo Suhosen ajatuksia avaavalle "Pelaa omalla mailallasi" -teokselle.

Artikkeliin liittyvät

Itävallan jääkiekkoliitossa työskentelevän Suhosen mietteitä kasasi kansiin jääkiekkotoimittaja Risto Pakarinen. Teos vaati matkustelua, koska Suhonen asuu Wienissä, Pakarinen Tukholmassa ja kirjoitustyö tehtiin Suhosen Suomen-kodissa Forssassa.

"Kirja on kollaasi. Se on dokumentti ajatteluni kehittymisestä 1970-luvulta tähän päivään", sanoo Suhonen.

"Ei kirjassa ole kaikkea, mitä olisin halunnut puhua. Ehkä joskus toiste."

Suhosella on taustaa ajatuksilleen, sillä kiekkokokemuksia on kertynyt kuudelta vuosikymmeneltä. Takana on peliura, seura- ja maajoukkuevalmennusta sekä ensimmäisen eurooppalaisen NHL-päävalmentajan titteli.

"Valmennetaan ihmisiä pelille, ei peliä ihmisille", sanoo Suhonen kirjansa päällimmäiseksi viestiksi.

Suhonen sai varhain toisinajattelijan maineen. Porilaisen tyyliä, särmää ja omalaatuisuutta on ollut välillä mahdoton tulkita.

"Kirja ei ole elämäkerta. Se on pohdintaa, ja sen paikka kirjahyllyssä on tieto- ja ajattelukirjojen joukossa. Urheilu on sisällön foorumi."

Suhonen myöntää, ettei hänen pohdiskelunsa välttämättä avaudu kymmenvuotiaalle lukijalle. Valmentamisen ajattelun kehittymisen ohella hän käy läpi maailmantilaa.

"Elämme suuressa muutoksessa kaikella tavalla eikä pelkästään yhteiskunnallisesti. Urheilun asema voimistuu, sillä on tulevaisuudessa kansantaloudellisesti, terveydellisesti ja sosiaalisesti erittäin merkittävä vaikutus", sanoo Suhonen. "Kaikkien luovien alojen ammatit lisääntyvät. Koko ajan puhutaan, että työt loppuvat, mutta näillä aloilla työt eivät lopu. Eivät robotit koskaan pelaa tai näyttele."

Suhonen kääntää kirjassa pohdinnallaan nurinpäin sanonnan "Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa". Teksti taklaa teoksessa kuvituksen yli laidan. Leipätekstin iso kirjasinkoko helpottaa luettavuutta.

Turkulaisen jääkiekkoikonin Petteri Nummelinin "Pelisilmä veressä" -kirjan alkumenekki yllätti kustantajan. Ensimmäinen 2 000 kappaleen painos riitti tuskin ennakkotilaajien tarpeisiin, joten paino myllyttää toista 2 500 kirjan settiä.

Selostajajehu Juha-Pekka Jalo pani kansiin kasvutarinan huolettomasta turkulaisesta pellavapäästä, josta kasvoi pedantti huippu-urheilija.

"Ei riitä, että on hyvä. Pitää olla näyttävä", pohtii Nummelin kirjassa 13:ea pelivuotta ulkomaalaisvahvistuksena Sveitsissä.

Suhonen ei ota kirjassa kantaa lähestyvään Jääkiekkoliiton puheenjohtajavaaliin. Ikijohtaja Kalervo Kummolalle valitaan ensi kuussa seuraaja.

Urheilumuseossa Suhonen ennusti, ettei prosessi ole ohi, kun Jääkiekkoliitto saa uuden puheenjohtajansa.

Kuin kirjaansa lainaten Suhonen toteaa: "Puheenjohtajan on kestettävä muutokset, jotka ovat jo tapahtumassa. Kaikki vanhat rakenteet, ihmissuhteet ja epäviralliset organisaatiot muuttuvat."

Larry McDougall All Over Press
Lokakuussa 1998 Alpo Suhonen toimi NHL:ssä Toronto Maple Leafsin apuvalmentajana.
Lokakuussa 1998 Alpo Suhonen toimi NHL:ssä Toronto Maple Leafsin apuvalmentajana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!